Στη δέσμευση ότι θα είναι δίπλα στην Ελλάδα, στρατιωτικά, προκειμένου η χώρα μας να υπεραμυνθεί σε οποιαδήποτε αμφισβήτηση της εθνικής της κυριαρχίας, προχώρησε ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

Ο κ. Μακρόν απάντησε στην πρόεδρο της αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο ΝΑΤΟ, Εύας Καϊλή, η οποία θύμισε το κόστος που πληρώνει η Ελλάδα για τις επιπτώσεις αποφάσεων στρατιωτικών επεμβάσεων χωρίς ευρωπαϊκή συνεννόηση.

«Η Ευρώπη δεν είναι μόνο γαλλική και γερμανική, αλλά εδώ είμαστε και Έλληνες, Ιταλοί, Ισπανοί, που πληρώνουμε τον λογαριασμό στα σύνορα της Ευρώπης» υπογράμμισε η κ. Καϊλή.

Η ελληνίδα ευρωβουλευτής ζήτησε επιπλέον, «να πάψει να αντιμετωπίζεται ο Νότος σαν πελάτης και καλοπληρωτής του Βορρά», ενώ ζήτησε κοινή ευρωπαϊκή αμυντική πολιτική.

Ο κ. Μακρόν απάντησε πως πιστεύει κι εκείνος πως «πρέπει να πάμε πέρα από όσα ως τώρα κάνουμε», ενώ έδωσε έμφαση στην αλληλεγγύη που πρέπει να υπάρχει μεταξύ των κρατών μελών.

Στην παρέμβαση της στην συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης με τον πρόεδρο της Γαλλίας, η Εύα Καϊλή, ανέδειξε και άλλα σημαντικά ζητήματα που αφορούν στην Ελλάδα, καλώντας τον να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις για την λειτουργία της οικονομικής διακυβέρνησης που δέκα χρόνια επέβαλε σκληρές λύσεις, ζητώντας να δοθεί ρόλος ισχυρός στο Ευρωκοινοβούλιο για τον έλεγχο και την λειτουργία του Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου.

Ο κ. Μακρόν απάντησε θετικά, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για κοινοβουλευτικό δημοκρατικό έλεγχο όλων των σημαντικών αποφάσεων όπως η νομισματική και χρηματοοικονομική ένωση και υποστήριξε πως «πρέπει να προχωρήσουμε μπροστά με ισχυρές πλειοψηφίες σε σημαντικές αποφάσεις και όχι εν αναμονή ομοφωνίας, κάτι που θα καθυστερούσε όσα κράτη μέλη θέλουν περισσότερη Ευρώπη».

Ολη η παρέμβαση της Εύας Καιλή εδώ:

http://www.europarl.europa.eu/plenary/EL/vod.html?mode=unit&vodLanguage=EL&vodId=1523960552172#