Κατηγορηματικά απέρριψε χθες η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας, Bundesbank, ενδεχόμενο κούρεμα του ελληνικού χρέους. «Το θεωρώ λάθος, διότι το πρόβλημα θα εμφανιστεί εκ νέου» είπε ο Αντρέας Ντόμπρετ, μέλος του προεδρείου της Bundesbank, στο γερμανικό ειδησεογραφικό κανάλι n-tv. «Καταβάλλονται πολλές προσπάθειες στην Ελλάδα, η έξοδος της χώρας από την κρίση πρέπει να είναι βιώσιμη» συμπλήρωσε ο Ντόμπρετ.

Την ίδια ώρα δημοσίευμα της εφημερίδας «Handelsblatt» καταγράφει τις αποστάσεις ανάμεσα στο ΔΝΤ και στην ευρωζώνη αναφορικά με τα βήματα διευθέτησης του χρέους.

Για να βρεθεί συμβιβασμός μεταξύ του ΔΝΤ και των Ευρωπαίων, σύμφωνα με την εφημερίδα, υπό συζήτηση είναι διάφορα μέτρα ελάφρυνσης. Μεταξύ άλλων, η επαναγορά ελληνικών ομολόγων που έχουν στην κατοχή τους η ΕΚΤ και οι ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες από την Ελλάδα με τη βοήθεια του μόνιμου μηχανισμού ΕSM. Ωστόσο η ΕΚΤ είναι επιφυλακτική στο μέτρο αυτό. Εναλλακτικό σενάριο, σύμφωνα με την εφημερίδα, είναι να επιστραφούν τμηματικά από τους πιστωτές στην Ελλάδα τα έσοδα τόκων από τα ελληνικά ομόλογα. Επιπροσθέτως συζητείται και ένας μηχανισμός με ρήτρα ανάπτυξης, ώστε η Ελλάδα να πληρώνει λιγότερα τοκοχρεολύσια όταν η πορεία της οικονομίας είναι χειρότερη του προβλεπομένου.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, αναφέρει η «Handelsblatt», στη συνάντησή τους στη Σόφια στις 27 Απριλίου αναμένεται να εκδώσουν κοινή δήλωση προκειμένου να υπάρξει μεγαλύτερη σαφήνεια στο ζήτημα του ελληνικού χρέους.