Πολλά, απαντά ο Ραλφ Τραπ, ειδικός σε θέματα χημικών και βιολογικών όπλων. Υποστηρίζει ότι είναι δύσκολο να σβηστούν ίχνη μέσα σε μια εβδομάδα. Στο θέμα της απόδοσης ευθυνών χρειάζεται ωστόσο ευρύτερη έρευνα.

Εάν δεν προκύψει κάτι νεότερο η ομάδα επιθεωρητών από τον Οργανισμό Απαγόρευσης Χημικών Όπλων ξεκινά από αύριο Τετάρτη το έργο εντοπισμού χημικών κι άλλων ουσιών που έριξαν, όπως πιθανολογεί η Δύση, στις 7 Απριλίου ο συριακός κυβερνητικός στρατός στην πόλη Ντούμα της Συρίας. Οι έρευνες μπορεί να φέρουν στο φως σημαντικά ευρήματα, υποστηρίζει μιλώντας στη Γερμανική Ραδιοφωνία DLF ο Ραλφ Τραπ, ειδικός στον τομέα χημικών και βιολογικών όπλων, ο οποίος σήμερα συμβουλεύει τα ΗΕ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε ανάλογα θέματα. Κι αυτό δεν αλλάζει ακόμη και μια εβδομάδα μετά τη χρήση τέτοιων όπλων.

«Δεν είναι εύκολο να σβηστούν τα ίχνη»

«Εννοώ ότι τα χημικά όπλα αφήνουν ίχνη στη φύση, τα οποία ανιχνεύονται ακόμη και μετά από μια εβδομάδα. Αλλά υπάρχουν και θύματα, υπάρχουν άνθρωποι που δηλητηριάστηκαν. Και υπάρχουν και νεκροί. Μπορούν να γίνουν βιολογικές και ιατρικές έρευνες, να ληφθούν δείγματα, τόσο σε αυτοψίες, όσο και από τα θύματα, δείγματα αίματος για παράδειγμα. Όλα αυτά αποτελούν αποδεικτικά στοιχεία. Άρα είναι ακόμη δυνατόν να βρεθούν στοιχεία».

Ο Ραλφ Τραπ προσθέτει ότι σε αυτήν την διαδικασία υπάρχουν βέβαια και περιορισμοί και αμφιβολίες για το εάν οι επιθεωρητές έχουν πρόσβαση σε σημεία, που εκείνοι θέλουν κι αν έχουν το χρόνο να το κάνουν, αλλά υποστηρίζει ότι δεν είναι καθόλου εύκολο, ιδιαίτερα στην περίπτωση των χημικών όπλων, να «σβηστούν» τα ίχνη τους, διότι πρόκειται για μια διαδικασία εξαιρετικά δύσκολη για την οποία το διάστημα της μιας εβδομάδες δεν αρκεί.

Υπάρχει και η άλλη εξίσου σημαντική πλευρά της διαδικασίας με τους επιθεωρητές, η αναζήτηση εκείνων που πραγματικά ευθύνονται για τη ρίψη χημικών όπλων. Μπορεί αυτή η ομάδα να καλύψει αυτό το πεδίο ερευνών; Και μπορεί ο εντοπισμός των χημικών ουσιών να συνδεθεί με το ποιος είναι αυτός που άφησε τα επίμαχα ίχνη;

Δικαστική χρήση των αποτελεσμάτων

«Σε ορισμένα σημεία η μία έρευνα ταυτίζεται την άλλη» υποστηρίζει ο Ραλφ Τραπ «δεν μπορεί κανείς να τις διαχωρίσει». Σε κάθε περίπτωση στην αναζήτηση του ποιος φέρει την ευθύνη για τη ρίψη χημικών όπλων πρέπει να γίνει αναπαράσταση της στρατιωτικής κατάστασης της ημέρας εκείνης που υποτίθεται ότι έπεσαν και εντοπισμός της στρατιωτικής μονάδας που συμμετείχε, ποιες ήταν οι οδηγίες του στρατηγείου και πολλά άλλα. Η αναζήτηση του υπαιτίου είναι κάτι πολύ μεγαλύτερο και χρειάζεται βαθύτερη έρευνα από απλώς μια έρευνα εντοπισμού χημικών ουσιών».

Η Γαλλία έχει προτείνει να δημιουργηθεί στο πλαίσιο των ΗΕ ένας ευρύτερος μηχανισμός επαλήθευσης τέτοιων κατηγοριών, ο οποίος θα πρέπει ταυτόχρονα να συνδέεται με ένα νομικό πλαίσιο για να γίνεται και δικαστική χρήση των αποτελεσμάτων ενώπιον ενός διεθνούς δικαστηρίου, πιστεύει ο γερμανός ειδικός.

Γιατί το θέμα δεν είναι μόνο η επαλήθευση των γεγονότων αλλά και η απόδοση ευθυνών. Προς το παρόν πάντως η ομάδα των εννέα εμπειρογνωμόνων θα πρέπει να ξεκινήσει τη δουλειά της εντός των επόμενων εβδομάδων ή και ημερώ, ενώ παράλληλα θα πρέπει να διευκρινιστεί και ο υπαίτιος, με άλλα λόγια αν ευθύνεται ο πρόεδρος Άσαντ ή άλλες δυνάμεις.