Οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) αυξάνουν την πίεση στη Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU) της γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ να στηρίξει τις προτάσεις για μεταρρυθμίσεις στην ευρωζώνη, κάτι που είχαν δεχθεί κατά τη συμφωνία για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.

Το CDU θέλει να περιορίσει το περιθώριο ελιγμών της Μέρκελ σε σχέση με τις μεταρρυθμίσεις στην ευρωζώνη, σύμφωνα με έγγραφα που έχουν περιέλθει στην κατοχή του Reuters, γεγονός που ενδέχεται να δυσκολέψει τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος θα επισκεφθεί το Βερολίνο την Πέμπτη.

«Η Ευρώπη περιμένει τη Γερμανία για περισσότερο από έναν χρόνο», δήλωσε ο Κάρστεν Σνάιντερ, ανώτερο στέλεχος του SPD, αναφερόμενος στο ασυνήθιστα μεγάλο χρονικό διάστημα που χρειάστηκε για να σχηματιστεί κυβέρνηση συνασπισμού μετά τις ομοσπονδιακές εκλογές του Σεπτεμβρίου.

«Έχει έρθει η ώρα να αναγνωρίσουμε τις ευθύνες μας», επεσήμανε ο Σνάιντερ στον τηλεοπτικό σταθμό ARD.

Συντηρητικοί βουλευτές αναμένεται να συζητήσουν τις μεταρρυθμίσεις στην ευρωζώνη σήμερα από πριν την επίσκεψη Μακρόν. Ένα προσχέδιο απόφασης που συνέταξαν ηγετικά στελέχη του CDU απορρίπτει τα σχέδια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου.

Οι Χριστιανοδημοκράτες εκτιμούν ότι για τη δημιουργία ενός τέτοιου Ταμείου θα χρειαστεί να γίνουν αλλαγές σε ευρωπαϊκές συνθήκες «σε συνεργασία με τα εθνικά κοινοβούλια», κάτι που θα πάρει χρόνο. Επίσης επιθυμούν ένα ανεξάρτητο Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο που δεν θα ελέγχεται από την ΕΕ.

Ο Σνάιντερ εξήγησε ότι η δημιουργία ενός τέτοιου Ταμείου δεν θα σημαίνει αυτομάτως ότι η Γερμανία θα πρέπει να πληρώνει περισσότερα χρήματα για τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Επίσης είναι «εντελώς ξεκάθαρο» ότι οποιοδήποτε βήμα να μετατραπεί ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας σε ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο δεν θα επηρεάσει το δικαίωμα των εθνικών κοινοβουλίων να ασκούν βέτο, τόνισε ο ίδιος.