Λένε πολλά για το άγχος των εξετάσεων, ελάχιστοι όμως στέκονται στο αυτονόητο: πως συνήθως όποιος έχει διαβάσει, γράφει. Ο,τι έκαναν δηλαδή χθες το απόγευμα στο Φάληρο ο Κώστας Φορτούνης, ο Κέβιν Μιραλάς, αλλά και ο Καρίμ Ανσαριφάρντ. Ηταν ο Πέδρο Μαρτίνς στις σουίτες του Γεώργιος Καραϊσκάκης και ήταν σίγουρα το ματς με την Κέρκυρα ένα… διαγώνισμα για όσους πατούσαν χορτάρι, από τη στιγμή που ο πορτογάλος προπονητής έχει πάρει την εντολή να σχηματίσει μια ομάδα από την αρχή για την επόμενη αγωνιστική περίοδο. Οι κάτοχοι του «7», του «11» και του «17» όμως όχι μόνο δεν αγχώθηκαν, αλλά έκριναν ότι η κατάσταση που δημιουργήθηκε μοιάζει με ευκαιρία. Εξού και η παράσταση που προέκυψε στη διαδρομή για το τελικό 5-1 του Ολυμπιακού, που σημειωτέον έστειλε τους Φαίακες φάτσα στον γκρεμό του υποβιβασμού.

Ο απολογισμός της τρόικας: Ασίστ Φορτούνης, γκολ Ανσαριφάρντ το 1-0 (12′). Ανοιγμα Φορτούνης, σόλο και… ποίηση από τον Μιραλάς το 2-1 (45’+1′) που επί της ουσίας έκρινε και το ματς. Ασίστ Ανσαριφάρντ, γκολ Φορτούνης (51′) το 3-1. Ασίστ Φορτούνης, γκολ Ενγκελς (71′) το 4-1. Ασίστ Ανσαριφάρντ (πρώτη στην καριέρα του), γκολ ο 19χρονος Μάριος Βρουσάι (87′) για το τελικό 5-1. Επεσε στην περίπτωση λοιπόν η Κέρκυρα, που επισκέφθηκε το Φάληρο το λάθος απόγευμα. Πάλεψαν οι ποδοσφαιριστές του Γιάννη Μαντζουράκη, απείλησαν στο πρώτο μέρος, ισοφάρισαν σε 1-1 με τον Επστάιν (27′), ολοκλήρωσαν το ματς με 11 τελικές (15 ο Ολυμπιακός), αλλά το τελικό σκορ ήταν βαρύ και ασήκωτο. «Ημασταν αφελείς και το πληρώσαμε» είπε φανερά απογοητευμένος ο έμπειρος τεχνικός. Οι Φαίακες έμειναν στους 21 βαθμούς, πέντε λιγότερους από Απόλλωνα και Λαμία. Λογικά χρειάζονται και τις τρεις νίκες στο πρόγραμμα που ακολουθεί ώς το φινάλε για να σώσουν την κατηγορία. Ο συντελεστής δυσκολίας όμως είναι πολύ υψηλός (Αστέρας εντός, ΑΕΚ εντός, Ατρόμητος εκτός).

Τους εννέα βαθμούς ώς το φινάλε προφανώς χρειάζεται και ο Ολυμπιακός, ο οποίος από χθες το βράδυ ουσιαστικά εξασφάλισε ως μίνιμουμ την τρίτη θέση του βαθμολογικού πίνακα, ανοίγοντας την ψαλίδα της διαφοράς στο +7 από τον τέταρτο Ατρόμητο. Οι Ερυθρόλευκοι όμως προφανώς και μπορούν να τερματίσουν δεύτεροι αν εκμεταλλευτούν το πρόγραμμά τους (Απόλλωνας εκτός, Παναιτωλικός εντός, ΠΑΣ Γιάννινα εκτός), από τη στιγμή που ο ΠΑΟΚ είναι μόλις έναν βαθμό μπροστά. Και ο Δικέφαλος του Βορρά έχει Ξάνθη και Πλατανιά στην άδεια Τούμπα ώς το τέλος, αλλά ενδιάμεσα έχει να ταξιδέψει στην Αθήνα για το ματς στη Λεωφόρο με τον Παναθηναϊκό. Ολα αυτά βεβαίως προϋποθέτουν τις αποφάσεις των δικαστηρίων, καθώς δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο εφέτης Σκουτέρης έχει στα χέρια του την υπόθεση ΠΑΟΚ – ΑΕΚ . Ο ίδιος εφέτης που άλλαξε την πρωτόδικη απόφαση του ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός, αποφασίζοντας με νομικό… άλμα την επιστροφή των τριών βαθμών στους Θεσσαλονικείς.

Ολυμπιακός (Χρήστος Κόντης): Προτό, Ελαμπντελαουί (73′ Ανδρούτσος), Ενγκελς, Νικολάου, Κούτρης, Ρομαό, Ταχτσίδης (70′ Μάρτινς), Φορτούνης, Μάριν, Μιραλάς (78′ Βρουσάι), Ανσαριφάρντ.

Κέρκυρα (Γιάννης Μαντζουράκης): Γιαννακόπουλος, Σπίνουλας, Γρομητσάρης, Αντέτζο, Λέκοβιτς, Σιόντης (55′ Ιωάννου), Μπαλάφας, Γεωργίου (73′ Τουράμ), Επστάιν (79′ Αρτυματάς), Ρόλε, Μυτίδης.
Μάριος Βρουσάι

Ενα παιδί μετράει τα άστρα

Τον Οκτώβριο στη Νεάπολη, σόλο από αριστερά, πάσα στον Ζιλέ και από την ασίστ του Βέλγου, το γκολ ο Εμενίκε. Τον Ιανουάριο άρπαξε και το πορτοφόλι της άμυνας του Πλατανιά και μοίρασε πάρε-βάλε στον Τζούρτζεβιτς για τα άδεια δίχτυα. Και όσο για χθες: είπε να το συνεχίσει προοδευτικά. Φάτσα με τον πορτιέρο της Κέρκυρας, να το και το πρώτο του γκολ στην παρθενική του εμφάνιση στη Σούπερ Λίγκα. Η σύντομη τριλογία του Μάριου Βρουσάι. Του νεαρού αριστερού εξτρέμ που μέσα σε 33’ λεπτά παρουσίας με τη φανέλα του Ολυμπιακού στη φετινή σεζόν «ουρλιάζει» για το ταλέντο του. Με τον Αχαρναϊκό και την πρώτη συμμετοχή ήταν προπονητής ο Τάκης Λεμονής, με τους Κρητικούς η πρεμιέρα του Οσκαρ Γκαρσία, χθες στον πάγκο ο Χρήστος Κόντης. Σημασία όμως έχει τι θα σκέφτηκε ο άλλος προπονητής, εκείνος που είδε το ματς με την Κέρκυρα από τις σουίτες. Τον Ιούλιο, όταν ο Πέδρο Μαρτίνς θα ξεκινά την προετοιμασία για τη νέα σεζόν, ο Μάριος Βρουσάι θα είναι πλέον 20άρης (2/7/1998). Μένει να δούμε αν θα γιορτάσει τα γενέθλιά του ως μέλος της πρώτης ομάδας του Ολυμπιακού. Αν ο πορτογάλος προπονητής θα του δώσει μια ευκαιρία. Ο Μαρτίνς αρέσκεται να δουλεύει με νέα παιδία και το έχει αποδείξει. Χθες, πέραν του γεννημένου στην Αλβανία (και μεγαλωμένου στη Ναύπακτο) επιθετικού, με τα ερυθρόλευκα αγωνίστηκαν και ο Νικολάου και ο Ανδρούτσος (ως δεξιός μπακ!). Ολοι τους παιδία της παραγωγικής διαδικασίας του Ρέντη. Προφανώς δεν έπαιξαν στην… τύχη.

Ο Κόντης

Τι ρόλο έπαιξε στο χθεσινό «ξύπνημα» του Ολυμπιακού η προ δύο εβδομάδων επίσκεψη του Βαγγέλη Μαρινάκη στον Ρέντη και η ομιλία-σεισμός προς τους ποδοσφαιριστές; Την απάντηση την έδωσε ο Χρήστος Κόντης στη συνέντευξη Τύπου μετά το ματς: «Η οργή του προέδρου σίγουρα συνέβαλε να καταλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας. Οτι βρισκόμαστε σε μία μεγάλη ομάδα και πρέπει να προσπαθούμε στο 100% όταν φοράμε αυτή τη φανέλα. Να είμαστε αντάξιοι της φανέλας που φοράμε». Ο έλληνας τεχνικός δεν παρέλειψε να ξεκαθαρίσει και κάτι ακόμη: οι χθεσινές επιλογές προσώπων ήταν δικές του και όχι του Πέδρο Μαρτίνς. «Ο νέος προπονητής θα δει πράγματα, θα δει παίκτες, αλλά στο κομμάτι της τακτικής και της επιλογής των παικτών είναι δική μου απόφαση» ήταν η χαρακτηριστική ατάκα.