«Σε μια περίοδο κατά την οποία ο πρόεδρος Τραμπ επιτίθεται στα μέσα ενημέρωσης, η επιτροπή απένειμε το βραβείο Αμερικανικού Ρεπορτάζ στους «New York Times» και στην «Washington Post» για την κάλυψή τους που ανέδειξε την πιθανή διασύνδεση μεταξύ της Ρωσίας και του στενού κύκλου του Τραμπ».

Με αυτό το σχόλιο υποδέχθηκε χθες το βράδυ η ιστοσελίδα των «New York Times» την ανακοίνωση ενός από τα μεγάλα βραβεία Πούλιτζερ. Οι δημοσιογράφοι της ίδιας εφημερίδας Τζόντι Κάντορ και Μέγκαν Τούχι, εξάλλου, μοιράστηκαν το βραβείο Δημόσιου Ενδιαφέροντος με τον Ρόναν Φάροου του «New Yorker» (ο γιος της Μία Φάροου και του Γούντι Αλεν) για τα αποκαλυπτικά δημοσιεύματα σχετικά με το σκάνδαλο Γουάινστιν στη βιομηχανία του θεάματος και την κάλυψη του κινήματος #metoo.

Η «Washington Post», από την άλλη, κέρδισε και το βραβείο Ερευνητικής Δημοσιογραφίας για την αποκάλυψη ότι ο Ρόι Μουρ, περσινός υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών για τη Γερουσία στην Αλαμπάμα, εμπλέκεται σε υπόθεση σεξουαλικής επίθεσης έξι ανήλικων γυναικών από το 1979. Ανάμεσα στις άλλες «δημοσιογραφικές» κατηγορίες ξεχώρισαν ρεπορτάζ των εντύπων «Arizona Republic», «Cincinatti Enquirer» (για την «επιδημία της ηρωίνης» στο Σινσινάτι) και «GQ» (για το προφίλ του Ντίλαν Ρουφ, που δολοφόνησε εννιά ανθρώπους σε εκκλησία του Τσάρλεστον, το οποίο φιλοτέχνησε ο Ρέιτσελ Κάντζι Γκάνσα).

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ – ΜΟΥΣΙΚΗ. Το βραβείο Μυθιστορήματος απέσπασε το «Less» του Αντριου Σιν Γκριρ, ενώ φιναλίστ ήταν ο «Ηλίθιος» της Ελίφ Μπατουμάν και το «In the distance» του Χέρναν Ντίαζ. Πρόκειται για την ιστορία του πενηντάρη αποτυχημένου συγγραφέα Αντριου Λες, που αποδέχεται μια σειρά προσκλήσεων για λογοτεχνικές εκδηλώσεις στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα, ώστε να «αποδράσει» από τον γάμο του πρώην συντρόφου του. Το βραβείο Ποίησης κέρδισε η συλλογή του Φρανκ Μπάινταρτ «Half light: collected poems 1965-2016», ενώ εκείνο του Καλύτερου Μη Μυθοπλαστικού Βιβλίου το «Locking up our own: crime and punishment in black America» του Τζέιμς Φόρτμαν τζούνιορ –μια εξαντλητική έρευνα για τις ρίζες του σημερινού δικαστικού συστήματος στις ΗΠΑ και τις διακρίσεις εις βάρος φυλών και μειονοτήτων.

Το βραβείο Θεατρικού Εργου κέρδισε η Αμερικανίδα πολωνικής καταγωγής Μαρτίνα Μέιτζοκ για το «Κόστος της ζωής», το βραβείο Ιστορικού Βιβλίου ο Τζακ Ντέιβις για το «Gulf: the making of an American sea» (σχετικά με το οικοσύστημα στον Κόλπο του Μεξικού) και το βραβείο Βιογραφίας η Καρολάιν Φρέιζερ για το «Prairie fires», όπου αποτυπώνεται η ζωή της Λόρα Ινγκαλς Γουάιλντερ, συγγραφέως της σειράς «Το μικρό σπίτι στο λιβάδι». Ο Κέντρικ Λαμάρ, τέλος, προσθέτει στη συλλογή βραβείων του και το Πούλιτζερ για το άλμπουμ «Damn».