Το δρόμο που οδηγεί στην ηλεκτρονική πύλη του Taxisnet για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων ανοίγει η απόφαση του Γιώργου Πιτσιλή με τις οδηγίες συμπλήρωσης των νέων φορολογικών εντύπων Ε1 και Ε2.

Κλειδί για τους μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες αποτελούν φέτος οι κωδικοί 049-050 όπου δηλώνονται οι δαπάνες με πλαστικό χρήμα που εξασφαλίζουν το αφορολόγητο όριο. Όπως αναφέρεται «οι παραπάνω κωδικοί δεν προσυμπληρώνονται από τη Φορολογική Διοίκηση, αλλά οι ίδιοι οι φορολογούμενοι υπολογίζουν το σύνολο και το αναγράφουν. Προς διευκόλυνση του υπολογισμού αυτού, η Φορολογική Διοίκηση αναρτά την ηλεκτρονική πληροφόρηση που έχει στη διάθεσή της και οι φορολογούμενοι έχοντας οι ίδιοι το βάρος της απόδειξης, αναγράφουν αυτά που πληρούν τις απαιτούμενες προϋποθέσεις».

Αυτό σημαίνει ότι οι φορολογούμενοι που διαπιστώσουν ότι δεν καλύπτουν το απαιτούμενο ποσό με αποδείξεις και απειλούνται με πρόσθετο φόρο εξαιτίας μειωμένων δαπανών με πλαστικό χρήμα ενδεχομένως να μπουν στον πειρασμό να δηλώσουν φουσκωμένα ποσά αποδείξεων όπως συνέβαινε στο παρελθόν με τις χάρτινες. Βέβαια, το ρίσκο είναι μεγάλο καθώς αν εντοπιστούν σε έλεγχο είναι βέβαιο ότι θα το πληρώσουν ακριβά…

Από την απόφαση Πιτσιλή προκύπτει ακόμα ότι:

– Και φέτος οι σύζυγοι θα υποβάλλουν υποχρεωτικά από κοινού της φορολογικές τους δηλώσεις ( όσοι έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης μπορούν να υποβάλλουν ξεχωριστά δήλωση).

– Δεν αλλάζει τίποτα στο χρονοδιάγραμμα πληρωμής του φόρου εισοδήματος. Θα εξοφληθεί σε τρεις διμηνιαίες δόσεις (τέλος Ιουλίου, τέλος Σεπτεμβρίου και τέλος Νοεμβρίου).

– Ξεκαθαρίζεται ο τρόπος δήλωσης των εισοδημάτων από βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων τύπου airbnb σε ειδικό κωδικό στο έντυπο Ε2.

Οδηγίες για τη συμπλήρωση της φορολογικής δήλωσης

Νέο έντυπο Ε1

Νέο έντυπο Ε2