Μια κατηγορηματική διαβεβαίωση αλλά και πολλά «ίσως» περιλάμβανε η συνέντευξη που παραχώρησε ο Τζέιμς Κόμεϊ στον Τζορτζ Στεφανόπουλο για λογαριασμό του ABC και η οποία ήταν η πρώτη του πρώην διευθυντή του FBI μετά την απόλυσή του από τον Ντόναλντ Τραμπ τον περασμένο Μάιο. Η συνέντευξη δόθηκε με αφορμή το βιβλίο «Α Higher Loyalty» που υπογράφει ο ίδιος και πρόκειται να εμφανιστεί σήμερα στις προθήκες των αμερικανικών βιβλιοπωλείων. Αλλά αντίθετα με το βιβλίο στο οποίο ο Κόμεϊ εμφανίζεται βέβαιος για μια σειρά από γεγονότα και καταστάσεις, τουλάχιστον ως αυτόπτης μάρτυρας που ήταν, στη συζήτηση με τον Στεφανόπουλο εμφανίζεται πιο επιφυλακτικός.

Υπάρχει πάντως κάτι που δεν αλλάζει: «Δεν πιστεύω τις ιστορίες σύμφωνα με τις οποίες έχει πρόβλημα υγείας ή βρίσκεται στα αρχικά στάδια της άνοιας. Δεν πιστεύω ότι είναι ακατάλληλος για πρόεδρος από ιατρικής άποψης. Πιστεύω ότι είναι ακατάλληλος από ηθικής. Κάποιος που κάνει ηθικούς συμψηφισμούς στο Σάρλοτσβιλ (σ.σ.: ο Τραμπ είχε πει ότι φταίνε και οι δύο πλευρές για τα επεισόδια που είχαν προκληθεί με υπαιτιότητα των νεοναζί), που μιλάει για τις γυναίκες και τις μεταχειρίζεται σαν να είναι κρέας, που λέει συνεχώς ψέματα για μικρά και μεγάλα ζητήματα, επιμένοντας ότι ο αμερικανικός λαός τον πιστεύει, δεν είναι κατάλληλος από ηθικής άποψης για πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών», ανέφερε ο Κόμεϊ. «Ο πρόεδρός μας οφείλει να ενσαρκώνει και να παραμένει προσηλωμένος στις αξίες που βρίσκονται στην καρδιά της χώρας μας. Η πιο σημαντική (από αυτές τις αξίες) είναι η αλήθεια. Αυτός ο πρόεδρος δεν είναι ικανός να το κάνει».

Στην ουσία ο πρώην επικεφαλής της ομοσπονδιακής αστυνομίας των ΗΠΑ κινήθηκε στο πνεύμα του βιβλίου του –εκεί χαρακτήρισε τον Τραμπ συστηματικό ψεύτη με συμπεριφορά νονού της μαφίας. Αλλά σε μια σειρά από ερωτήματα του Στεφανόπουλου, ο Κόμεϊ δεν ανταποκρίθηκε στον ρόλο του ανθρώπου από τον κόσμο των ερευνών που ξέρει πολλά, αλλά σε εκείνον ενός πρώην insider του συστήματος που κάνει υποθέσεις. Είχε ο Ντόναλντ Τραμπ βρεθεί με πόρνες σε ξενοδοχείο της Μόσχας, οι οποίες ούρησαν στο κρεβάτι του; «Δεν ξέρω εάν ο σημερινός πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών ήταν με πόρνες και αν ούρησαν ο ένας τον άλλον στη Μόσχα το 2013. Είναι πιθανό, αλλά δεν το ξέρω». Κρατάνε οι Ρώσοι από κάπου τον Τραμπ; «Νομίζω πως είναι πιθανό. Δεν ξέρω. Υπάρχουν πράγματα που δεν πίστευα ποτέ ότι θα έλεγα για έναν πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά δεν ξέρω». Πώς σχολιάζει το αίτημα του Τραμπ για αφοσίωση σε ένα ιδιωτικό δείπνο μεταξύ τους; Ηταν λάθος του να προσφέρει στον Τραμπ την «έντιμη αφοσίωσή» του; «Ισως, ίσως. Ισως θα έπρεπε να είμαι περισσότερο ευθύς, ειδικά από τη στιγμή που ήξερα όσα ήξερα».

Το επόμενο κεφάλαιο της συνέντευξης του Τζέιμς Κόμεϊ γράφτηκε στα παραδοσιακά αλλά και τα σόσιαλ μίντια, απ’ όπου ο Τραμπ, οι άνθρωποί του στον Λευκό Οίκο και το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα επιτέθηκαν στον πρώην ισχυρό άνδρα του FBI. «Αυτός είναι κάποιος που δίνει μια αναθεωρητική εκδοχή της Ιστορίας. Ο πρόεδρος αναγνωρίζει ότι αυτός ο άνθρωπος είναι ικανός να στρέφει τους προβολείς επάνω του», δήλωσε στο ABC η Κέλιαν Κόνγουεϊ, σύμβουλος του Τραμπ στον Λευκό Οίκο. Η εθνική επιτροπή του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος δημιούργησε την ιστοσελίδα lyincomey.com –ψεύτη είχε χαρακτηρίσει πρώτος ο Τραμπ τον Κόμεϊ από το Twitter. «Αξιος ο μισθός του», δήλωσε από την πλευρά της στο CNN η Ρόνα ΜακΝτάνιελ της εθνικής επιτροπής του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος. «Πήρε τις ιδιωτικές συζητήσεις που είχε με τον πρόεδρο και τις ρευστοποίησε. Φυσικά δεν θ’ αφήσουμε τους ισχυρισμούς του αναπάντητους».

Η ΗΤΤΑ ΤΗΣ ΧΙΛΑΡΙ

Η έρευνα για {τα υπεκλαπέντα email

«Ο Κόμεϊ θα μείνει στην Ιστορία ως ο χειρότερος διευθυντής του FBI μακράν!» είχε σχολιάσει ο Ντόναλντ Τραμπ την περασμένη Κυριακή στο Twitter με αφορμή την έκδοση του βιβλίου. Είναι μια αξιολογική κρίση την οποία ενδεχομένως θα υπέγραφε και η Χίλαρι Κλίντον: στον Κόμεϊ και στην έρευνα που είχε διατάξει παραμονές των εκλογών για τα υποκλαπέντα μηνύματα του ηλεκτρονικού της ταχυδρομείου, αποδίδεται εν μέρει η ήττα της. Ο ίδιος ο Κόμεϊ πάντως δεν συμμερίζεται αυτή την άποψη. Αντέτεινε μάλιστα ότι πίστευε πως η Χίλαρι Κλίντον θα κέρδιζε τις εκλογές ανεξάρτητα από τη δική του ενέργεια. Μόνο που αυτή η εκτίμηση, σχολιάζει η «Γκάρντιαν», είναι σαφώς πολιτική. Και ο Κόμεϊ δεν είχε κανένα δικαίωμα να την κάνει.