Δεκάδες άνθρωποι τραυματίστηκαν την Δευτέρα στο Γερεβάν, την πρωτεύουσα της Αρμενίας, σε συγκρούσεις μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών οι οποίοι διαμαρτύρονταν για την πρωθυπουργοποίηση του πρώην προέδρου Σερζ Σαρκισιάν, μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης και τελευταίας προεδρικής θητείας του.

Οι διαδηλωτές, αφού συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της πόλης, προσπάθησαν να πάνε στο κοινοβούλιο και απέκλεισαν κεντρικούς οδικούς άξονες. Καθώς εμποδίστηκαν από τα οδοφράγματα που είχε στήσει η αστυνομία, επιχείρησαν να περάσουν δια της βίας. Οι αστυνομικοί που είχαν αναπτυχθεί στην περιοχή έκαναν χρήση χειροβομβίδων κρότου-λάμψης για να διαλύσουν τη συγκέντρωση.

Συνολικά 46 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και έξι αστυνομικοί, τραυματίστηκαν στις συγκρούσεις. Μεταξύ των τραυματιών είναι και ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Νικόλ Πασινιάν.

«Είμαστε ειρηνικοί άνθρωποι. Ο στόχος μας είναι να εμποδίσουμε, χωρίς να καταφύγουμε στη βία, τον Σερζ Σαρκισιάν να κυβερνήσει τη χώρα για τρίτη συνεχόμενη θητεία» είχε δηλώσει νωρίτερα ο Πασινιάν ενώ το πλήθος των υποστηρικτών του φώναζε ρυθμικά το σύνθημα: «Αρμενία χωρίς Σερζ».

Το κυβερνών Ρεπουμπλικανικό Κόμμα παρουσίασε επίσημα σήμερα την υποψηφιότητα του Σαρκισιάν για την πρωθυπουργία της χώρας. Η ψηφοφορία για την έγκριση του διορισμού του πρόκειται να διεξαχθεί αύριο στο κοινοβούλιο.

«Ο λαός έκανε την επιλογή του στις βουλευτικές εκλογές, όταν ψήφισε υπέρ του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος. Και είναι δικαίωμα του κόμματος που διαθέτει την πλειοψηφία να εκλέγει τον πρωθυπουργό είπε ο εκπρόσωπος του κόμματος και αντιπρόεδρος του κοινοβουλίου της Αρμενίας, Εντουαρντ Σαρμαζάνοφ.

«Κανείς δεν θα μας εμποδίσει αύριο να ψηφίσουμε τον υποψήφιό μας, Σερζ Σαρκισιάν», διαβεβαίωσε.