Τηλεφωνική επαφή με τον Εμανουέλ Μακρόν, με θέμα τις εξελίξεις στη Συρία, είχε ο Βλαντίμιρ Πούτιν, κατά την οποία ο ρώσος πρόεδρος τόνισε στο γάλλο ομόλογό του να αποφύγει η Δύση«απερίσκεπτες και επικίνδυνες ενέργειες».

Από την πλευρά του, ο Εμανουέλ Μακρόν, σύμφωνα με τη γαλλική προεδρία, υπογράμμισεότι επιθυμεί «εντατικοποίηση» του διαλόγου με τη Ρωσία για την επίτευξη ειρήνης στην περιοχή.

Όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πούτιν, οι δύο πρόεδροι ανέθεσαν στους υπουργούς Εξωτερικών των χωρών τους να βρίσκονται σε στενή επαφή με στόχο την αποκλιμάκωση της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί γύρω από την Συρία.

Οι ηγέτες των δύο χωρών εξέφρασαν την ικανοποίηση τους για το γεγονός ότι η συριακή κυβέρνηση προσκάλεσε ειδήμονες του ΟΑΧΟ (Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων), αναφέρει η ανακοίνωση του Κρεμλίνου στην οποία υπογραμμίζεται ότι «συζητήθηκαν συγκεκριμένες προτάσεις συνεργασίας της Ρωσίας και της Γαλλίας αναφορικά με την συνδρομή τους στο έργο της αποστολής του ΟΑΧΟ».

«Εντατικοποίηση» του διαλόγου επιθυμεί το Παρίσι

Σύμφωνα με το Μέγαρο των Ηλυσίων, κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας, ο πρόεδρος της Γαλλίας εξέφρασε την βαθιά του ανησυχία σε σχέση με την επιδεινούμενη κατάσταση, σημειώνοντας πως«στις προτεραιότητες της Γαλλίας στο συριακό πρόβλημα είναι η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και η αποδυνάμωση των θέσεων του Ισλαμικού Κράτους στην περιοχή».

Στις προτεραιότητες αυτές εντάσσεται και η βούληση της Γαλλίας να συνδράμει στο να περιορισθούν τα δεινά που υφίσταται ο άμαχος πληθυσμός, στη βάση της πλήρους εφαρμογής του ψηφίσματος 2401 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ καθώς και στην διεκπεραίωση ενισχυμένων ανθρωπιστικών δράσεων, αναφέρεται στην ανακοίνωση του Μεγάρου των Ηλυσίων.

Παράλληλα, εκφράζεται η βούληση της Γαλλίας να συνδράμει σε συνομιλίες που θα διεξαχθούν με την πρώτη ευκαιρία αναφορικά με την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και του ενδοσυριακού πολιτικού διαλόγου.

«Σε σχέση με την χημική επίθεση στη Ντούμα, ο πρόεδρος Μακρόν εξέφρασε την λύπη του για το νέο βέτο της Ρωσίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο εμπόδισε στο να δοθεί μια κοινή και αποφασιστική απάντηση (στα γεγονότα), με στόχο να δημιουργηθεί ένας διεθνής μηχανισμός που θα εντοπίζει τις ευθύνες, αλλά δεν θα επιτρέπει επίσης την ατιμωρησία, και θα εμποδίσει τις απόπειρες να επαναληφθούν παρόμοιες δράσεις εκ μέρους του συριακού καθεστώτος» αναφέρεται στην ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας.

«Ο πρόεδρος της Γαλλίας εξέφρασε την επιθυμία να συνεχισθεί και να εντατικοποιηθεί η συνεργασία μεταξύ της Γαλλίας και της Ρωσίας, ώστε να καταστεί δυνατόν να επικρατήσει η ειρήνη και να επιτευχθεί η σταθερότητα στην Συρία» αναφέρει η ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας.