Οι θέσεις των ιταλικών κομμάτων, που προσήλθαν στο προεδρικό μέγαρο Κυρηνάλιο για τον δεύτερο γύρο των διαβουλεύσεων, δεν άλλαξαν σε σχέση με πριν από μια εβδομάδα.

Η κεντροαριστερά, με τον προσωρινό γραμματέα του Δημοκρατικού Κόμματος, Μαουρίτσιο Μαρτίνα, επανέλαβε ότι, προς το παρόν, δεν εννοεί να πάρει μέρος σε κανένα κυβερνητικό σχήμα.

Η κεντροδεξιά (Λέγκα, Φόρτσα Ιτάλια και Αδέλφια της Ιταλίας) στη συνάντησή της με τον πρόεδρο Σέρτζιο Ματαρέλα τόνισε ότι είναι διατεθειμένη να ξεκινήσει διάλογο με τα Πέντε Αστέρια, αλλά ότι δεν δέχεται κανενός είδους «βέτο» του κινήματος που ίδρυσε ο Μπέπε Γκρίλο, κατά της Φόρτσα Ιτάλια του Μπερλουσκόνι.

Ο πρόεδρος αποφασίζει…

Πριν αποχωρήσει από το προεδρικό μέγαρο, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι κάλεσε τους δημοσιογράφους «να φερθούν καλά και να είναι ικανοί να διακρίνουν τους πραγματικούς δημοκράτες, απ’ όσους δεν γνωρίζουν τα βασικά στοιχεία της Δημοκρατίας».

Ο υποψήφιος πρωθυπουργός των Πέντε Αστέρων, Λουίτζι Ντι Μάιο, μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας δήλωσε ότι «δεν μπορεί να κατανοήσει για ποιο λόγο η Λέγκα και ο Σαλβίνι, που μπορούν να δώσουν ζωή σε κυβέρνηση της αλλαγής, επιμένουν να προτείνουν για το κυβερνητικό σχήμα όλη την κεντροδεξιά συμμαχία».
Συμμαχία, η οποία, σύμφωνα με τον Ντι Μάιο, είναι «ούτως ή άλλως, ήδη διχασμένη».

Μετά την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων, σήμερα Παρασκευή το απόγευμα, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει ν’ αποφασίσει ποια οδό θέλει ν’ ακολουθήσει και αν θ’ αναθέσει τη διερευνητική εντολή.

Με κύριο στόχο να εξακριβωθεί αν μπορεί να επιτελεσθεί πρόοδος για τη δημιουργία νέας κυβερνητικής συμμαχίας.