Είκοσι πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν και 18 τραυματίστηκαν την Πέμπτη σε βομβιστική επίθεση που πραγματοποιήθηκε στη διάρκεια της κηδείας Ιρακινών μαχητών που είχαν σκοτωθεί την προηγουμένη από την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), σύμφωνα με νέο απολογισμό αστυνομικών και ιατρικών πηγών.

Πρόκειται για την αιματηρότερη επίθεση στο Ιράκ μετά τη διπλή επίθεση αυτοκτονίας που σημειώθηκε στις 16 Ιανουαρίου και στοίχισε τη ζωή σε 31 ανθρώπους στη Βαγδάτη.

«Δύο βόμβες εξερράγησαν τη στιγμή που έμπαινε η πομπή με τα φέρετρα στο κοιμητήριο» του χωριού Ασντίρα, στο βόρειο Ιράκ, εξήγησε ο δήμαρχος Σαλαχεντίν Σααλάν. Το σουνιτικό χωριό βρίσκεται στα νότια του Ας-Σαρκάτ, ενός από τα τελευταία προπύργια του ΙΚ που ανακαταλήφθηκε πρόσφατα από τις κυβερνητικές δυνάμεις.

«Συνολικά 25 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 18 τραυματίστηκαν, οι τέσσερις από τους οποίους εξακολουθούν να βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας αστυνομικός υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Ο απολογισμός επιβεβαιώθηκε από ιατρικές πηγές. Χθες ο δήμαρχος είχε κάνει λόγο για 16 νεκρούς.

Η επίθεση πραγματοποιήθηκε στη διάρκεια της κηδείας πέντε μαχητών της Χασντ αλ-Σαάαμπι που είχαν σκοτωθεί τη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη στο ίδιο χωριό, περίπου 250 χλμ. βόρεια της Βαγδάτης.

Οι παραστρατιωτικές μονάδες της Χασντ, που προέρχονται στην πλειονότητά τους από σιιτικές πολιτοφυλακές, έχουν παίξει κυρίαρχο ρόλο στη μάχη κατά του ΙΚ ως συμπληρωματικές των ιρακινών δυνάμεων. Περιλαμβάνουν επίσης δυνάμεις σουνιτικών φυλών.

Τον Δεκέμβριο η Βαγδάτη ανακοίνωσε τη «νίκη» της κατά του ΙΚ. Όμως, σύμφωνα με ειδικούς, τζιχαντιστές εξακολουθούν να βρίσκονται κατά μήκος των πορωδών συνόρων με την εμπόλεμη Συρία και στην τεράστια ιρακινή έρημο.

Όπως υποστηρίζουν, οι τζιχαντιστές παίρνουν τον έλεγχο δρόμων τη νύχτα και επιβάλλουν ουσιαστικά απαγόρευση κυκλοφορίας σε ορισμένες περιοχές, κυρίως στις επαρχίες Σαλαχεντίν, όπου βρίσκεται η Ασντίρα, και Αλ-Άνμπαρ, που εκτείνεται από τη δυτική περιφέρεια της Βαγδάτης μέχρι τη μεθόριο με τη Συρία.

Την Κυριακή, τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και πολλοί τραυματίστηκαν σε επίθεση αυτοκτονίας του ΙΚ κατά της έδρας ενός κόμματος στην επαρχία Αλ-Άνμπαρ.

Στις 12 Μαΐου διεξάγονται στο Ιράκ βουλευτικές εκλογές.