Οι ΗΠΑ διαθέτουν αποδείξεις ότι η συριακή κυβέρνηση διέπραξε τη φερόμενη επίθεση με χημικά όπλα στην Ντούμα αλλά συνεχίζουν να εργάζονται προκειμένου να ταυτοποιήσουν το μείγμα των χημικών που χρησιμοποιήθηκαν, ανακοίνωσε σήμερα Παρασκευή το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Μπορούμε να πούμε ότι η συριακή κυβέρνηση βρίσκεται πίσω από την επίθεση» δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Χέδερ Νάουερτ κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

Ερωτηθείσα, εάν οι ΗΠΑ έχουν αποδείξεις για αυτό, η αξιωματούχος απάντησε «ναι».

«Πηγαίνουν για να συλλέξουν στοιχεία»

Η Νάουερτ πρόσθεσε ότι ομάδα από τον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων θα μεταβεί στη Συρία το Σάββατο για να συλλέξει στοιχεία.

Νωρίτερα, ο Λευκός Οίκος είχε σημειώσει ότι οι ΗΠΑ είναι πεπεισμένες πως η Συρία διέπραξε τη φερόμενη πυραυλική επίθεση στην Ντούμα το περασμένο Σαββατοκύριακο, επισημαίνοντας ότι τα στοιχεία των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών δείχνουν πως οι ισχυρισμοί της Ρωσίας, ότι η επίθεση ήταν «σκηνοθετημένη», είναι εσφαλμένοι.

«Είμαστε σε πολύ μεγάλο βαθμό πεπεισμένοι ότι η Συρία είναι υπεύθυνη» είπε η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Σάρα Σάντερς, τονίζοντας ότι η αποτυχία της Ρωσίας να σταματήσει τη Συρία αποτελεί «μέρος του προβλήματος».