Ανήθικος, συστηματικός ψεύτης, μια συμπεριφορά που θυμίζει νονό της Μαφίας, μια προεδρία που μοιάζει με πύρινη λαίλαπα στο δάσος. Αυτούς και άλλους χαρακτηρισμούς επιφυλάσσει για τον Ντόναλντ Τραμπ ο πρώην διευθυντής του FBI Τζέιμς Κόμεϊ, σύμφωνα με όσα γράφει ο ίδιος στο βιβλίο «Α Higher Loyalty» που πρόκειται να κυκλοφορήσει την ερχόμενη Τρίτη. Το βιβλίο, σημειώνει ο «Γκάρντιαν», εκδίδεται έντεκα μήνες μετά την απόλυση του Κόμεϊ από τον Τραμπ, την οποία φέρεται ότι προκάλεσε η έρευνα του πρώτου για τον πρώην σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του αμερικανού προέδρου Μάικλ Φλιν και τις σχέσεις του με τη Μαφία.

Η πρώτη συνάντηση των δυο τους έγινε στον πύργο του Τραμπ τον Ιανουάριο του 2017. Ο Κόμεϊ επισκέφτηκε τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο προκειμένου να τον ενημερώσει για τον φάκελο που αφορούσε τις σχέσεις του με τη Ρωσία. «Μου φάνηκε πιο κοντός απ’ ό,τι έδειχνε σε ένα ντιμπέιτ με τη Χίλαρι Κλίντον. Το πρόσωπό του είχε ένα ελαφρύ πορτοκαλί χρώμα με δυο κατάλευκα μισοφέγγαρα κάτω από τα μάτια του κι εγώ υπέθεσα ότι χρησιμοποιούσε γυαλιά μαυρίσματος. Τα μαλλιά του ήταν εντυπωσιακά περιποιημένα, λαμπερά και ξανθά και με την πρώτη ματιά έμοιαζαν να είναι δικά του. Θυμάμαι να αναρωτιέμαι πόση ώρα του έπαιρνε το πρωί να τα κάνει όλα αυτά». Ο Κόμεϊ περιγράφει στη συνέχεια τις συζητήσεις που είχε με τους συμβούλους του Τραμπ σχετικά με τις πολιτικές επιπτώσεις που θα μπορούσε να έχει ο φάκελος. Στο δωμάτιο βρίσκονταν και οι επικεφαλής όλων των υπηρεσιών πληροφοριών. Η αίσθηση που αποκόμισε ήταν πως ο Τραμπ προσπάθησε να τους κάνει να αισθανθούν πως ανήκουν όλοι στην ίδια οικογένεια.

Αν η προεδρία του Τραμπ μοιάζει για τον Κόμεϊ με «πυρκαγιά σε δάσος», το στυλ του είναι αυτό του μαφιόζου –και αυτό είναι κάτι που επαναλαμβάνει συχνά στις 304 σελίδες του βιβλίου. Σε μία από αυτές αναφέρεται σε μια σύσκεψη στον Λευκό Οίκο υπό τον Τραμπ και τον τότε προσωπάρχη Ρέινς Πρίεμπους. «Επειδή», γράφει, «ο Τραμπ μιλάει ασταμάτητα, ωθεί όσους είναι παρόντες σε μια σιωπηρή συγκατάθεση». Η συνάντηση τον σόκαρε. «Δεν είχα δει ποτέ κάτι ανάλογο στο Οβάλ Γραφείο στο παρελθόν. Μου έρχονταν στο μυαλό εικόνες από την αρχή της καριέρας μου όταν ως εισαγγελέας κυνηγούσα τη Μαφία. Ο σιωπηρός κύκλος της συγκατάθεσης. Ο νονός που έχει τον απόλυτο έλεγχο. Οι όρκοι αφοσίωσης. Το εμείς εναντίον όλων των άλλων. Το ψέμα για τα πάντα, μικρά και μεγάλα, που υπηρετεί κάποιον κώδικα αφοσίωσης και θέτει την οργάνωση πάνω από την ηθική και την αλήθεια».

Ηταν ο ίδιος ο Τραμπ εξάλλου που ζήτησε από τον Κόμεϊ την αφοσίωσή του σε ένα δείπνο στον Λευκό Οίκο τον Ιανουάριο του 2017 για να του θυμίσει την τελετή μύησης στη Μαφία του «Σάμι του Ταύρου», με τον Τραμπ φυσικά στον ρόλο του αρχιμαφιόζου. Γράφει ακόμη για την εμμονή που είχε ο Τραμπ με τον ισχυρισμό ότι είχε φέρει πόρνες στη σουίτα του στη Μόσχα κατά τη διάρκεια των καλλιστείων για τη Μις Κόσμος το 2013. Ο Τραμπ επέμενε: «Είμαι μικροβιοφοβικός. Δεν θα άφηνα ποτέ κάποιον να κατουρήσει δίπλα μου». Ο Κόμεϊ δεν μπόρεσε να συγκρατήσει το γέλιο του. «Μου ήρθε στο μυαλό η προεδρική σουίτα στο Ritz-Carlton της Μόσχας. Σκέφτηκα ότι ήταν αρκετά μεγάλη για να βρίσκεται ένας μικροβιοφοβικός σε ασφαλή απόσταση από την πράξη».

Ο Κόμεϊ θα ξαναγελούσε όταν θα μάθαινε ότι απολύθηκε. Ενας από τους πρώτους που του τηλεφώνησαν ήταν ο υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας Τζον Κέλι. Του είπε ότι θα υπέβαλλε την παραίτησή του σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Ο Κόμεϊ τον απέτρεψε: «Η χώρα έχει ανάγκη να υπάρχουν άνθρωποι με αρχές δίπλα σε αυτόν τον πρόεδρο. Ειδικά αυτόν τον πρόεδρο».

«Ψεύτη», «λεχρίτη» και άλλα παρόμοια αποκάλεσε κατόπιν αυτών χθες ο Τραμπ τον Κόμεϊ, σε ένα μπαράζ οργισμένων tweet.