Ένα σημαντικό γεγονός για τον ελληνικό τουρισμό και τη διείσδυσή του στην αμερικανική τουριστική αγορά, αποτελεί το τετραήμερο συνέδριο της Ένωσης Αμερικανών Τουριστικών Πρακτόρων (ASTA), που ξεκινά τις εργασίες του στην Αθήνα αυτό το Σαββατοκύριακο.

Το συνέδριο «Athens Destination Expo 2018» (ASTA ADE 2018) διοργανώνεται στην Αθήνα, έπειτα από τις επίμονες προσπάθειες διεκδίκησής του από την Ελλάδα και συγκεκριμένα από την Ομοσπονδία Ελληνικών Συνδέσμων Γραφείων Ταξιδίων και Τουρισμού (FedHATTA). Εκτιμάται δε ότι θα ενισχύσει περαιτέρω το κλίμα άφιξης περισσότερων αμερικανών τουριστών στη χώρα μας μέσα στα επόμενα χρόνια.

Το συνέδριο, στο οποίο μετέχουν περίπου 500 σύνεδροι από διάφορες χώρες, μεταξύ των οποίων και 350 Αμερικανοί τουριστικοί πράκτορες, αναμένεται να αποτελέσει μια ιστορική ευκαιρία για πιο εντατικές συνεργασίες μεταξύ των επαγγελματιών Ελλάδας και ΗΠΑ. Στόχος είναι να προκύψουν αμοιβαία οφέλη από την περαιτέρω προώθηση της Ελλάδας, ως τουριστικού προορισμού, στις ΗΠΑ.

Οι κύριες εργασίες του συνεδρίου «ASTA ADE 2018» θα διεξαχθούν τη Δευτέρα στο ξενοδοχείο Hilton, ενώ στις τέσσερις ημέρες της διοργάνωσης έχουν προγραμματιστεί εκατοντάδες συναντήσεις b2b μεταξύ ελληνικών και αμερικανικών τουριστικών γραφείων. Επίσης, έχει προβλεφθεί ένα εκτεταμένο πρόγραμμα fam trip και άλλων εκδηλώσεων, που στόχο έχουν να μυήσουν τους αμερικανούς τουριστικούς πράκτορες στον πολιτισμό, τη γαστρονομία και την αυθεντική φιλοξενία που προσφέρει η Ελλάδα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι αμερικανοί ταξιδιωτικοί πράκτορες θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε συνολικά 65 επισκέψεις, εκδρομές και κρουαζιέρες σε όλη την Ελλάδα.

Η επίσημη τελετή έναρξης του συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί το πρωί της Κυριακής 15 Απριλίου στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού, με ομιλία της υπουργού Τουρισμού, κυρίας Έλενας Κουντουρά. Η εκδήλωση θα πλαισιωθεί από μουσικές ερμηνείες της σοπράνο Αναστασίας Ζαννή, συνοδεία της Μπάντας του Πολεμικού Ναυτικού, παρουσία όλων των συνέδρων, φορέων και προσωπικοτήτων από τον χώρο του ελληνικού τουρισμού.

Το βράδυ της ίδιας ημέρας, στους αμερικανούς τουριστικούς πράκτορες θα παρατεθεί επίσημο δείπνο στο Ζάππειο Μέγαρο, με γεύσεις αντιπροσωπευτικές της παραδοσιακής ελληνικής γαστρονομίας που θα επιμεληθεί η Λέσχη Αρχιμαγείρων Αττικής «Ακρόπολις», ενώ θα τους συνέδρους θα υποδέχεται η Φιλαρμονική Μπάντα του Δήμου Αθηναίων. Εκτός των άλλων, οι σύνεδροι θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν και τα ελληνικά κρασιά, με τη συνεργασία της εξειδικευμένης εταιρίας συμβούλων οινοτουρισμού, Grapefool και την υποστήριξη της Wines of Greece.

Παράλληλα, στο χώρο του Ζαππείου θα λειτουργεί εκθεσιακός χώρος, όπου οι σύνεδροι θα έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν τους ελληνικούς προορισμούς και τις ομορφιές της Ελλάδας μέσα από τα περίπτερα του ΕΟΤ, των Περιφερειών Νοτίου Αιγαίου και Κρήτης, της Grecotel Hotels & Resorts και άλλων φορέων, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται οι ΑΜΚΕ Branding Heritage, Tripping View, The Glam in the City, Moptil, Fortissimo, Celestyal Cruises, Skinos Mastiha Spirit κ.λ.π.

Την ερχόμενη Δευτέρα 16 Απριλίου, μετά από πρόσκληση του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Τουριστικών Επαγγελματικών Σκαφών Άνευ Πληρώματος (ΣΙΤΕΣΑΠ) οι αμερικανοί τουριστικοί πράκτορες θα επισκεφθούν το Φεστιβάλ Yachting – Γιορτή Θαλάσσιου Τουρισμού στη μαρίνα Αλίμου, όπου θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν το ελληνικό γιώτινγκ και να διερευνήσουν τυχόν ευκαιρίες συνεργασίας με επαγγελματίες του θαλάσσιου τουρισμού.

«Με τη διοργάνωση του συνεδρίου της ASTA στην Αθήνα, στόχος όλων μας είναι να έχουμε διψήφια αύξηση του εισερχόμενου τουρισμού από τις ΗΠΑ μέσα στα επόμενα χρόνια, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι θα προσελκύσουμε κι άλλες κορυφαίου επιπέδου διοργανώσεις, όπως αυτή του ASTA ADE 2018», επισημαίνει ο πρόεδρος της FedHATTA, κ. Λύσανδρος Τσιλίδης

Το συνέδριο της ASTA τελεί υπό την αιγίδα των υπουργείων Τουρισμού και Πολιτισμού – Αθλητισμού και πραγματοποιείται με την υποστήριξη του ΕΟΤ.