Ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον, δήλωσε πως δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Ρωσία φέρει την ευθύνη για την απόπειρα δολοφονίας του ρώσου πρώην πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ, λίγο μετά την ανακοίνωση του διεθνούς Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ) που επιβεβαίωσε τις βρετανικές αναλύσεις για τη χρησιμοποίηση του νευροτοξικού παράγοντα.

Ο Τζόνσον τόνισε πως η Ρωσία «πρέπει να δώσει απαντήσεις» μετά τη χρήση του στρατιωτικού βαθμού νευροπαραλυτικού παράγοντα Novichok που έστειλε στο νοσοκομείο τον Σκριπάλ, την κόρη του και έναν βρετανό αστυνομικό.

«Δεν μπορεί να υπάρξει τώρα αμφιβολία για το τι χρησιμοποιήθηκε και δεν παραμένει εναλλακτική εξήγηση για το ποιος είναι υπεύθυνος», ανέφερε σε μια δήλωση ο Τζόνσον μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των αναλύσεων τεσσάρων εργαστηρίων που συνδέονται με τον ΟΑΧΟ τα οποία επιβεβαίωσαν τα βρετανικά ευρήματα για τον νευροπαραλυτικό παράγοντα που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο μήνα.

Ο ΟΑΧΟ διευκρινίζει πως το όνομα και η δομή της χημικής ουσίας που ταυτοποιήθηκε περιέχονται στην «πλήρη διαβαθμισμένη έκθεση» που διανεμήθηκε στα κράτη-μέλη.

«Μόνο η Ρωσία έχει τα μέσα, το κίνητρο και το ιστορικό», δήλωσε ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών.

Πριν από λίγο ο Μπόρις Τζόνσον συγκάλεσε σύνοδο του ΟΑΧΟ στις 18 Απριλίου προκειμένου να «μελετήσει τι θα ακολουθήσει» μετά τη δημοσιοποίηση των συμπερασμάτων του που επιβεβαιώνουν την ταυτότητα του δηλητηρίου που χρησιμοποιήθηκε κατά του πρώην πράκτορα της Ρωσίας Σεργκέι Σκριπάλ.

«Εργαζόμαστε αδιάκοπα με τους εταίρους μας προκειμένου να σταματήσουμε την απαράδεκτη χρήση όπλων αυτού του τύπου και συγκαλέσαμε μια σύνοδο του εκτελεστικού συμβουλίου του ΟΑΧΟ για την προσεχή Τετάρτη» 18 Απριλίου, υπογράμμισε στην ανακοίνωση ο υπουργός.