Με αλλεπάλληλες υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών σε ελληνικά νησιά συντηρεί την ένταση στο Αιγαίο η Τουρκία. Χθες, οι Τούρκοι προχώρησαν σε ακόμη δύο υπερπτήσεις στις Οινούσσες και τη νήσο Παναγιά.

Ενδεικτικό της κλιμάκωσης την οποία έχει επιλέξει η Αγκυρα, όχι μόνο σε επίπεδο ρητορικής αλλά και με τα συνεχή απρόβλεπτα επεισόδια –όπως αυτό στη Ρω -, καθώς και με τις παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου μας, είναι πως το πρώτο 11ήμερο του Απριλίου τουρκικά μαχητικά έχουν πετάξει ήδη έξι φορές πάνω από ελληνικά νησιά, ενώ τον Ιανουάριο είχε καταγραφεί μόλις μία υπέρπτηση, ολόκληρο τον Φεβρουάριο έξι και τον Μάρτιο καμία.

Η νέα τουρκική πρόκληση σημειώθηκε μετά το μεσημέρι (14.50) όταν ζεύγος μαχητικών F-4 εισήλθε στο FIR Αθηνών και πέταξε πάνω από τη νήσο Παναγιά. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΓΕΕΘΑ, αμέσως μετά ακολούθησε νέα υπέρπτηση των τουρκικών αεροσκαφών –τα οποία πετούσαν στα 12.500 πόδια –και στις Οινούσσες. Τα F-4 αναχαιτίστηκαν άμεσα από ελληνικά F-16, ενώ η διαδικασία εξελίχθηκε και σε εμπλοκή. Υπενθυμίζεται πως η Παναγιά και οι Οινούσσες είχαν μπει στο στόχαστρο των Τούρκων και ανήμερα το Πάσχα, αφού και τότε είχαμε υπέρπτηση από τουρκικά F-16.

Σημειώνεται πως η Τουρκία δεν επιλέγει τυχαία τις περιοχές όπου τα μαχητικά της πραγματοποιούν τις υπερπτήσεις. Σχεδόν πάντα είναι εστιασμένες στους Φούρνους, στο Αγαθονήσι, στο Φαρμακονήσι, στις Οινούσσες, στην Παναγιά. Πρόκειται για νησιά του Βόρειου και Ανατολικού Αιγαίου και των Δωδεκανήσων τα οποία οι Τούρκοι έχουν εντάξει στις λεγόμενες γκρίζες ζώνες. Και με τις υπερπτήσεις επιχειρούν να συντηρήσουν τον ισχυρισμό τους περί ακαθόριστης κυριαρχίας στα συγκεκριμένα νησιά, με απώτερο σκοπό την αλλαγή του σημερινού νομικού καθεστώτος στο Αιγαίο.

Συνολικά χθες, όπως δείχνουν τα στοιχεία του ΓΕΕΘΑ, σημειώθηκαν 11 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου από δύο F-16 και δύο ζεύγη F-4 στο Βορειοανατολικό και Κεντρικό Αιγαίο.

ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ. Στο μεταξύ, θέμα συζήτησης στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (16-19 Απριλίου) θα αποτελέσει η κράτηση των δύο ελλήνων στρατιωτικών στις φυλακές της Αδριανούπολης. Η απόφαση ελήφθη χθες στην προπαρασκευαστική συνάντηση των γενικών γραμματέων των πολιτικών ομάδων του Ευρωκοινοβουλίου. Οι προτάσεις είχαν υποβληθεί από την ευρωομάδα της Αριστεράς και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.