Συγκίνηση σε όλη την Ελλάδα προκάλεσε ο χαμός του 34χρονου Σμηναγού Γεώργιου Μπαλταδώρου που έχασε τη ζωή του το πρωί της Πέμπτης, όταν το αεροσκάφος Μιράζ 2000-5 που κυβερνούσε, κατέπεσε βορειοδυτικά της Σκύρου λίγο πριν προσγειωθεί στο αεροδρόμιο του νησιού.

Ο άτυχος Σμηναγός, πατέρας ανήλικων παιδιών, κυβερνούσε το ένα από τα δύο μαχητικά αεροσκάφη που που είχαν απογειωθεί από το νησί, μόλις έγινε γνωστό ότι υπήρξε παραβίαση του εθνικού εναέριου χώρου από τουρκικά F-16. Γύρω στις 11.30 το πρωί, ο Μπαλταδώρος με έναν ακόμη συνάδελφό του, επιβιβάστηκαν σε δύο Μιράζ και απογειώθηκαν άμεσα για να αναχαιτίσουν τα εχθρικά μαχητικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα δύο ελληνικά αεροσκάφη βρίσκονταν στον αέρα επί 45 λεπτά και μετά το τέλος της αποστολής τους – δεν υπήρξε εμπλοκή με τα εχθρικά αεροσκάφη – επέστρεφαν στην Σκύρο. Στάθμευαν στο νησί αυτό, προερχόμενα από την Τανάγρα τα αεροσκάφη, εξαιτίας των μέτρων αυξημένης επαγρύπνησης που έχουν ληφθεί τον τελευταίο καιρό.

Ωστόσο, το αεροσκάφος που κυβερνούσε το ο Γιώργος Μπαλταδώρος, δεν κατάφερε να επιστρέψει με ασφάλεια στη βάση του, και κατέπεσε στη θάλασσα. Υπήρξε άμεση κινητοποίηση των συνεργείων διάσωσης, καθώς ο δεύτερος πιλότος ειδοποίησε τη βάση για την πτώση του αεροσκάφους. Το μεσημέρι, εντοπίστηκαν συντρίμμια και άλλες ενδείξεις που υποδήλωναν τον θάνατο του αξιωματικού.

Με εντολή του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου κηρύσσεται τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις για τον ήρωα Σμηναγό (Ι) Γεώργιο Μπαλταδώρο που έπεσε υπέρ πίστεως και πατρίδος.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, επικοινώνησε τηλεφωνικώς με την σύζυγο του αδικοχαμένου Σμηναγού Γεωργίου Μπαλταδώρου, Μαρία, και τον πατέρα του, Απόστολο Μπαλταδώρο και τους εξέφρασε τα ειλικρινή του συλλυπητήρια για την απώλεια του σμηναγού και επανέλαβε ότι η Πολιτεία θα είναι πάντα δίπλα τους.

Τη θλίψη του για την απώλεια του σμηναγού Γιώργου Μπαλταδώρου εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Φώτης Κουβέλης, σε δηλώσεις του στο 1ο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας.

Συγκεκριμένα ο κ. Κουβέλης δήλωσε: «Θρηνούμε την απώλεια του γενναίου και εκλεκτού τέκνου της χώρας μας. Του σμηναγού Γιώργου Μπαλταδώρου. Ανήκει στο Πάνθεον των Ηρώων. Εκφράζω τα συλλυπητήρια μου στην οικογένεια του και στις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας. Η απώλεια είναι οδυνηρή. Ήταν ένας αφοσιωμένος αξιωματικός της αεροπορίας. Λάτρευε τη δουλειά του. Είχε υψηλό το φρόνημα και υπηρετούσε το καθήκον με αυταπάρνηση. Η οδύνη είναι τεράστια για όλους μας».

Αναφορικά με τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε το δυστύχημα ο ΑΝΥΕΘΑ τόνισε: «Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε από τις στρατιωτικές αρχές, επέστρεφαν από μια αναχαίτιση δυο τουρκικών αεροσκαφών, η οποία αναχαίτιση δεν έγινε, διότι είχαν ήδη φύγει τα τουρκικά αεροσκάφη προς την Τουρκία. Έτσι επέστρεφαν στη βάση τους στη Σκύρο και 9 μίλια πριν πλησιάσουν στο νησί, ο δεύτερος πιλότος, γιατί ο αείμνηστος Γιώργος Μπαλταδώρος ήταν ο αρχηγός της αποστολής, έχασε ξαφνικά το πρώτο αεροσκάφος, το οποίο έπεσε στη θάλασσα. Έτσι λοιπόν χάθηκε ο γενναίος αυτός άνθρωπος. Συνεχίζονται οι έρευνες στο συγκεκριμένο σημείο. Κατηγορηματικά, ο θάνατος του πιλότου μας του Γιώργου Μπαλταδώρου δεν έχει σχέση με αναχαίτιση. Εννέα μίλια πριν φθάσει στη Σκύρο χάθηκε το αεροσκάφος μαζί με τον Γιώργο Μπαλταδώρο».