«Κυνήγι μαγισσών». «Επαίσχυντη κατάσταση». «Επίθεση εναντίον της ίδιας μας της χώρας». Ετσι αντέδρασε ο πρόεδρος Τραμπ όταν πληροφορήθηκε τις εφόδους του FBI στο σπίτι τού επί σειρά ετών προσωπικού του δικηγόρου, στο γραφείο του στο Rockefeller Center και στο δωμάτιο ξενοδοχείου της Park Avenue που χρησιμοποιεί. Το FBI κατέσχεσε επιχειρηματικούς φακέλους του Μάικλ Κόεν, email και έγγραφα σχετικά με διάφορα θέματα, περιλαμβανομένης μιας πληρωμής στην πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς που υποστηρίζει ότι είχε στο παρελθόν δεσμό με τον Τραμπ. Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται ο αμερικανικός Τύπος, ο δικηγόρος του Τραμπ ερευνάται για πιθανή τραπεζική απάτη, ηλεκτρονική απάτη και παραβιάσεις των κανόνων που αφορούν τη χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας. Οι ανακριτές κατέσχεσαν τον υπολογιστή του, το τηλέφωνό του και τις επικοινωνίες του με πελάτες του, περιλαμβανομένου του αμερικανού προέδρου.

«Πρόκειται για ένα εντελώς νέο επίπεδο ανεντιμότητας» σχολίασε ο Τραμπ, υπαινισσόμενος για άλλη μια φορά ότι μπορεί να απολύσει τον ειδικό ανακριτή Ρόμπερτ Μιούλερ. Δεν έμεινε όμως εκεί. Επιτέθηκε εναντίον του υπουργού Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς επειδή αυτοεξαιρέθηκε από τις έρευνες για την ανάμειξη της Ρωσίας στην προεκλογική εκστρατεία και εναντίον του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Ροντ Ρόζενσταϊν επειδή τις εποπτεύει.

Οι δηλώσεις αυτές έγιναν εν μέσω σύσκεψης του αμερικανού προέδρου με τον υπουργό Αμυνας Τζιμ Μάτις, τον νέο σύμβουλο εθνικής ασφαλείας Τζον Μπόλτον και άλλους στρατιωτικούς αξιωματούχους με αντικείμενο την κατάσταση στη Συρία. Ο υπαινιγμός του Τραμπ ότι μπορεί να απολύσει τον Μιούλερ προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις στο Καπιτώλιο. «Αν ο πρόεδρος σκέπτεται να χρησιμοποιήσει αυτές τις εφόδους για να απολύσει τον ειδικό ανακριτή Μιούλερ ή να παρέμβει με οποιονδήποτε τρόπο στις έρευνες για τον ρόλο της Ρωσίας, εμείς οι Δημοκρατικοί έχουμε ένα απλό μήνυμα γι’ αυτόν: μην το κάνεις» δήλωσε ο Τσακ Σούμερ, επικεφαλής της μειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Γερουσία.Οι έφοδοι του FBI ανοίγουν ένα νέο μέτωπο για το υπουργείο Δικαιοσύνης στις έρευνες που διεξάγει για τον Τραμπ και τους συνεργάτες του. Ο δικηγόρος του ερευνάται στο Μανχάταν. Ο γαμπρός του Τζάρεντ Κούσνερ υπόκειται σε εξονυχιστικό έλεγχο από εισαγγελείς στο Μπρούκλιν. Εναντίον του πρώην επικεφαλής της προεκλογικής του εκστρατείας έχει απαγγελθεί κατηγορία για ξέπλυμα χρήματος. Ο πρώην σύμβουλος εθνικής ασφαλείας έχει αναγνωρίσει ότι είπε ψέματα. Δύο πρώην σύμβουλοί του συνεργάζονται με τον Μιούλερ. Και ο ίδιος ο ειδικός ανακριτής θέλει να θέσει ερωτήσεις στον Τραμπ για πιθανή παρακώλυση της Δικαιοσύνης.

Την ίδια ώρα, συνεχίζεται το σίριαλ αποχωρήσεων στενών συνεργατών του αμερικανού προέδρου. Χθες παραιτήθηκε ο σύμβουλος για θέματα εσωτερικής ασφαλείας Τομ Μπόσερτ. Την αποχώρηση του Μπόσερτ, ο οποίος ήταν αναπληρωτής σύμβουλος εθνικής ασφαλείας επί προεδρίας Τζορτζ Μπους του νεότερου και συντόνισε την απάντηση της αμερικανικής κυβέρνησης στην καταστροφή του κυκλώνα Maria στο Πουέρτο Ρίκο και σε ζητήματα ηλεκτρονικής ασφάλειας, ζήτησε ο νέος σύμβουλος εθνικής ασφαλείας Τζον Μπόλτον.

Ο Μπόσερτ βρισκόταν σε ένα συνέδριο όταν πληροφορήθηκε την αποπομπή του. Οι συνεργάτες του είπαν ότι δεν είχε ιδέα πως θα αποχωρούσε από την κυβέρνηση, κάποια στιγμή όμως αστειεύτηκε ότι δεν μπορεί να είναι βέβαιος για το μέλλον του, «όπως όλοι όσοι δουλεύουν για τον Τραμπ».