Ο Μπασάρ αλ Ασαντ δεν έχει ξεμπερδέψει με τη Μαρί Κόλβιν, την αμερικανίδα πολεμική ανταποκρίτρια που σκοτώθηκε στους βομβαρδισμούς της Χομς, στις 22 Φεβρουαρίου του 2012, στην αρχή του συριακού εμφυλίου πολέμου, μαζί με τον γάλλο φωτογράφο Ρεμί Οσλίκ. Αντιδρώντας, τον Ιούλιο του 2016, σε μήνυση που είχε καταθέσει η οικογένεια της δημοσιογράφου στην Ουάσιγκτον, ο σύρος ηγέτης είχε διαβεβαιώσει πως «οι ένοπλες δυνάμεις δεν γνώριζαν» πού βρισκόταν η Μαρί Κόλβιν· είχε δηλώσει μάλιστα πως η αμερικανίδα δημοσιογράφος, που είχε εισέλθει λαθραία στη Συρία, ήταν «υπεύθυνη για τον θάνατό της».

Αρνούμενο ωστόσο να ανταποκριθεί στην αμερικανική διαδικασία, το συριακό καθεστώς άνοιξε τον δρόμο ώστε να εκδοθεί απόφαση ερήμην, στα αστικά δικαστήρια. Και αυτό έδωσε την ευκαιρία στην αδελφή της δημοσιογράφου, Κατ Κόλβιν, με τη στήριξη της οργάνωσης Center for Justice and Accountability (CJA), να δημοσιοποιήσει τη Δευτέρα ντοκουμέντα που τεκμηριώνουν τη θέση μιας προμελετημένης εκτέλεσης. Η γαλλική εφημερίδα «Le Monde» είχε την ευκαιρία να μελετήσει τα επίμαχα έγγραφα. Βασίζονται, ως επί το πλείστον, σε όσα είχε να πει ένα πρώην στέλεχος των συριακών υπηρεσιών πληροφοριών που λιποτάκτησε. Για λόγους ασφαλείας, ο Σύρος εμφανίζεται στα δικαστικά έγγραφα με το ψευδώνυμο «Οδυσσέας», ο αρμόδιος δικαστής της Ουάσιγκτον ωστόσο έχει στη διάθεσή του την πραγματική του ταυτότητα. Η –ιδιαίτερα αναλυτική –μαρτυρία του αναδεικνύει τη βούληση του καθεστώτος να φιμώσει με κάθε μέσο τους ξένους δημοσιογράφους που ήταν παρόντες στις ζώνες των ανταρτών, αποκαλύπτοντας παράλληλα τα ονόματα των υπευθύνων που βρίσκονταν στην πρώτη γραμμή στη Χομς –ανάμεσά τους και εκείνο ενός στρατηγού, του Ραφίκ Σαχάντα.

Ο «Οδυσσέας» αφηγείται πώς οι δύο δημοσιογράφοι ταυτοποιήθηκαν με το που έφτασαν στο αεροδρόμιο της Βηρυτού, χάρη στα δίκτυα πληροφοριοδοτών, κατόπιν πώς παρακολουθούνταν από απόσταση στη συνοικία της Χομς που σφυροκοπούσε η Δαμασκός και προσπαθούσε να κρατήσει ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός.

Αντίθετα με όσα έλεγε ο Ασαντ το 2016, ο συριακός στρατός γνώριζε επακριβώς ότι οι δημοσιογράφοι είχαν καταφύγει, στις 22 Φεβρουαρίου, στο κέντρο Τύπου που είχαν ιδρύσει οι αντάρτες. Ο «Οδυσσέας» διευκρινίζει πως οι υπηρεσίες πληροφοριών που είχαν αναπτυχθεί γύρω από την επίμαχη συνοικία διέθεταν τεχνικά μέσα ικανά να ανιχνεύουν σε πραγματικό χρόνο τις επικοινωνίες των δημοσιογράφων μέσω δορυφόρου. Με βάση αυτές τις αναμεταδόσεις εξαπέλυσε ο στρατός στοχευμένη επίθεση στο κτίριο.

Σύμφωνα μάλιστα με τον «Οδυσσέα», η είδηση του θανάτου της Κόλβιν έγινε δεκτή με πανηγυρισμούς στο αρχηγείο του Ραφίκ Σαχάντα, που την αποκάλεσε «σκύλα». Και ο επικεφαλής του δικτύου πληροφοριοδοτών, Χαλίντ αλ Φάρες, επιβραβεύτηκε για τις υπηρεσίες του με ένα αυτοκίνητο.