Απόπειρα ομαδικής απόδρασης εγκλείστων σε φυλακή της βόρειας Βραζιλίας με τη χρήση εκρηκτικών είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 20 άνθρωποι στις ανταλλαγές πυρών που ακολούθησαν με αστυνομικούς, ανακοίνωσε η γραμματεία δημόσιας ασφάλειας της Πολιτείας Πάρα.

Κατά την ίδια πηγή, «η απόπειρα απόδρασης υποστηρίχθηκε από ομάδα στο εξωτερικό (της φυλακής) με βαρύ οπλισμό» ενώ «ήταν επίσης οπλισμένοι οι κρατούμενοι στο εσωτερικό» του σωφρονιστικού καταστήματος Σάντα Ιζαμπέλ, κοντά στη Μπελέμ, στην Πολιτεία Πάρα, κατά την ίδια πηγή.

Οι συνεργοί των φυλακισμένων προσπάθησαν ν’ ανατινάξουν τοίχο της φυλακής, σύμφωνα με τις αρχές της Πολιτείας Πάρα.

Οι δυνάμεις της αστυνομίας αντέδρασαν και ξέσπασαν «ανταλλαγές πυρών».

Κατασχέθηκαν όπλα

Σκοτώθηκαν 19 φυλακισμένοι και συνεργοί τους και σωφρονιστικός υπάλληλος. Αλλοι τέσσερις φύλακες τραυματίστηκαν, ο ένας σοβαρά, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Οι αρχές προχώρησαν το βράδυ σε καταμέτρηση των εγκλείστων για να διασαφηνιστεί αν κάποιοι απ’ αυτούς κατάφεραν να διαφύγουν.

Κατασχέθηκαν όπλα μέσα στη φυλακή, όπου αναπτύχθηκαν άνδρες των Ειδικών Δυνάμεων της αστυνομίας.

Οι φυλακές της Βραζιλίας μετατρέπονται πολύ συχνά σε θέατρο βίαιων επεισοδίων, ειδικά όταν εκδηλώνονται απόπειρες απόδρασης ή εξεγέρσεις, αλλά και εξαιτίας των συγκρούσεων μεταξύ μελών αντίπαλων ομάδων, που συχνά συνεχίζουν να διευθύνουν τις συμμορίες ακόμα και μέσα από τα κελιά τους.

Στα σωφρονιστικά καταστήματα, όπου συνήθως καταγράφεται υπερπληθυσμός κρατουμένων, οι εγκαταστάσεις είναι συχνά ετοιμόρροπες.

Οι αρχές κατάσχεσαν μεγάλες ποσότητες όπλων, ναρκωτικών αλλά και δεκάδες κινητά τηλέφωνα σε έρευνες που διεξήγαγαν πέρυσι στις φυλακές.