Μεγάλη ενόχληση  προκάλεσε στην κυπριακή κυβέρνηση η ανακοίνωση της Eurocontrol για την πιθανή επικινδυνότητα στις πτήσεις στη ΝΑ Μεσόγειο (και στα όρια του FIR Λευκωσίας) και αντέδρασε δια του κυβερνητικού εκπροσώπου.

«Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος ασφάλειας για την Κύπρο από πιθανές επιχειρήσεις κατά της Συρίας» δήλωσε ο Πρόδρομος Προδρόμου, διευκρινίζοντας παράλληλα ότι η Λευκωσία «ουδόλως εμπλέκεται στις επιχειρήσεις».

Ο κ. Προδρόμου ρωτήθηκε, επίσης, αν ζητήθηκαν διευκολύνσεις από χώρες-εταίρους για επιχειρήσεις κατά της Συρίας, για να δώσει αρνητική απάντηση.

«Είναι λογικό να γίνεται πολλή συζήτηση για τα όσα συμβαίνουν στην περιοχή μας. Θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι η Κύπρος είναι εκτός του χώρου επιχειρήσεων, δεν δρομολογείται τίποτα από την Κυπριακή Δημοκρατία και βεβαίως στην Κύπρο δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος» είπε.

Ως προς το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθεί η Βρετανική Βάση Ακρωτηρίου ως ορμητήριο για ενδεχόμενες επιχειρήσεις του Λονδίνου κατά της Δαμασκού, ο κ. Προδρόμου σημείωσε ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία δεν έχει καμία συμμετοχή, καμία συνεννόηση για τις οποιεσδήποτε επιχειρήσεις μπορεί να σχεδιάζουν άλλες δυνάμεις».

«Οι βάσεις είναι βάσεις» συμπλήρωσε.

Σε άλλη ερώτηση για το ενδιαφέρον της Γαλλίας να έχει διευκολύνσεις σε στρατιωτικές υποδομές στην Κύπρο, ο κ. Προδρόμου είπε ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία, τόσο με τη Γαλλία, όσο και με άλλους εταίρους μας στην ΕΕ έχει διαρκή συνεργασία».

Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στις πρόσφατες κοινές ασκήσεις έρευνας και διάσωσης που διεξήγαγε η Κύπρος με τη Γαλλία, πρόσθεσε όμως ότι οι πιθανές στρατιωτικές επιχειρήσεις στην περιοχή «δεν αφορούν την Κυπριακή Δημοκρατία».