Το τουρκικό ναυτικό απέκτησε πρόσφατα το δεύτερο, υπερσύγχρονο αποβατικό του πλοίο κλάσης Bayraktar, L-403 TCG Sancaktar.

Πρόκειται για το δεύτερο και τελευταίο πλοίο του συγκεκριμένου προγράμματος μετά το L-402 TCG Bayraktar, το οποίο παραδόθηκε από το ναυπηγείο ADiK Furtrans τον Απρίλιο του 2017.

Τα δύο αυτά πλοία εκσυγχρονίζουν και σε μεγάλο βαθμό ενισχύουν το πολεμικό ναυτικό της γειτονικής χώρας.

Σύμφωνα με το defencepoint, η ναυπήγηση των δύο πλοίων ανατέθηκε στην εταιρεία ADiK Furtrans στις 11 Μαίου του 2011 έναντι 370 εκατ. ευρώ (185 εκατ. ευρώ έκαστο) με τον πρώτο πλοίο να παραδίδεται έξι χρόνια αργότερα τον Απρίλιο του 2017. Το πλοίο έχει μήκος 138,75 μέτρα πλάτος 19,60 μέτρα και βύθισμα 3 μέτρα. Το εκτόπισμα φτάνει τους 7.254 τόνους, η αυτονομία του τα 5.000 μίλια με ταχύτητα πλεύσης, η μέγιστη ταχύτητα που μπορεί να επιτύχει φτάνει τους 18 κόμβους χάρις στους τέσσερις κινητήρες diesel που διαθέτει και το πλήρωμα του αποτελείται από 129 άτομα.

Το αποβατικό πλοίο κλάσης Bayraktar, μπορεί να μεταφέρει 367 εξοπλισμένους στρατιώτες, 20 άρματα μάχης και 24-60 οχήματα, ενώ διαθέτει και τέσσερα LCVP. Το εμβαδόν του κλειστού χώρου είναι 1.100 τετραγωνικά μέτρα και του καταστρώματος 690 τετραγωνικά μέτρα.

Ο ηλεκτρονικός εξοπλισμός του πλοίου είναι ιδιαίτερα αναβαθμισμένος σε σχέση με αντίστοιχα πλοία αυτής της κατηγορίας και περιλαμβάνει, το Σύστημα Διαχείρισης Μάχης τουρκικής σχεδίασης και κατασκευής GENESIS CMS με πέντε κονσόλες χειριστών, ραντάρ έρευνας επιφανείας/αέρος 3D Smart Mk2, ραντάρ ναυτιλίας, δύο ηλεκτροπτικά σταθεροποιημένα συστήματα ημέρας/νύκτας AselFLIR 300D τουρκικής σχεδίασης και κατασκευής.

Επίσης, σύστημα αντιμέτρων τορπιλών τύπου Sea Sentor της βρετανικής εταιρείας Ultra, σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου τουρκικής σχεδίασης και κατασκευής ARES-2N (ESM), εκτοξευτές αντιμέτρων τύπου Mk36, σύστημα προειδοποίησης δέσμης Laser και σύστημα επικοινωνιών Link 16/22.

Ο οπλισμός του πλοίου αποτελείται από δύο συστήματα Mk 15 Phalanx, δύο πυροβόλα των 40 χλστ Oto Melara και δύο σταθεροποιημένα τηλεχειριζόμενα πολυβόλα τύπου STAMP των 12,7 χλστ. Τέλος το πλοίο διαθέτει και ελικοδρόμιο για την υποστήριξη ενός ελικοπτέρου μέχρι και 10 τόνους.