Ετοιμος να συζητήσει το θέμα της αποπυρηνικοποίησης της Κορεατικής Χερσονήσου δηλώνει ο Κιμ Γιονγκ Ουν, σύμφωνα με αμερικανικές πηγές οι οποίες εκτιμούν ότι ένα τέτοιο άνοιγμα ανεβάζει κατακόρυφα τις πιθανότητες συνάντησης ανάμεσα στον βορειοκορεάτη δικτάτορα και τον αμερικανό πρόεδρο με αντικείμενο το πυρηνικό πρόγραμμα της Πιονγκγιάνγκ. Το μήνυμα, γράφουν οι «Νιου Γιορκ Τάιμς», παραδόθηκε κατά τη διάρκεια μυστικών συνομιλιών που είχαν οι δύο πλευρές για την προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής, η οποία –όπως όλα δείχνουν –θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο μήνα.

Αναλυτές εκτιμούν ότι αυτή είναι η πρώτη φορά που γίνεται απευθείας αναφορά από τη Βόρεια Κορέα στη συνάντηση. Οι κομιστές της πρότασης του Κιμ στον Ντόναλντ Τραμπ ήταν νοτιοκορεάτες αξιωματούχοι. Κι ενώ ο αμερικανός πρόεδρος την είχε αποδεχθεί ασμένως, η Πιονγκγιάνγκ δεν έχει ανοίξει έως χθες τα χαρτιά της. Από την αμερικανική πλευρά έγινε εξάλλου γνωστό ότι η αμερικανική κυβέρνηση προετοιμάζει το έδαφος για τη συνάντηση, χωρίς ωστόσο να δίδονται περισσότερες λεπτομέρειες –άγνωστη παραμένει ακόμη και η τοποθεσία.

Αν πάντως πραγματοποιηθεί, αυτή θα είναι η πρώτη Σύνοδος Κορυφής ανάμεσα σε έναν ενεργεία αμερικανό πρόεδρο και έναν βορειοκορεάτη ηγέτη. Αλλά δεν είναι μόνον αυτός ο λόγος που χαρακτηρίζεται ήδη «ιστορική». Επιπλέον θα φέρει στο ίδιο τραπέζι δύο ηγέτες που έως πριν από λίγες εβδομάδες αντάλλασσαν βαρείς χαρακτηρισμούς και απειλούσαν ο ένας τον άλλον με πόλεμο.

Ολα αυτά δεν σημαίνουν ότι η συνάντηση τελικά θα γίνει ή –ακόμη περισσότερο –ότι ο Κιμ είναι έτοιμος να πει στον Τραμπ αυτό που θα ήθελε να ακούσει ο αμερικανός πρόεδρος για την αποπυρηνικοποίηση. Το χάσμα, με άλλα λόγια, είναι πιθανό να παραμείνει χάσμα δεδομένου ότι η αμερικανική κυβέρνηση ζητεί από το βορειοκορεατικό καθεστώς να καταστρέψει πυρηνικά όπλα που το ίδιο θεωρεί αποφασιστικής σημασίας για την επιβίωσή του. Είναι επίσης ασαφές τι είδους παραχωρήσεις είναι πρόθυμη να κάνει η Ουάσιγκτον ως αντάλλαγμα στις δεσμεύσεις που θα αναλάβει η Πιονγκγιάνγκ.

Οσοι πάλι επιμένουν να βλέπουν το ποτήρι μισογεμάτο, σημειώνουν ότι οι απευθείας επαφές ανάμεσα στις δύο πλευρές σχετικά με τις προθέσεις του καθεστώτος της Βόρειας Κορέας μαρτυρούν ότι υπάρχει βούληση ένθεν κακείθεν για διαπραγματεύσεις. Αυτές φαίνεται να είναι αποτέλεσμα της λεγόμενης «εκστρατείας μέγιστης πίεσης», δηλαδή ενός μείγματος επιβολής κυρώσεων και ανάληψης στρατιωτικής δράσης. Εως τη μεταστροφή του Κιμ, λένε πηγές κοντά στον αμερικανό πρόεδρο, ο Λευκός Οίκος δεν είχε επεξεργαστεί κανένα σχέδιο προσέγγισης με την Πιονγκγιάνγκ.

Είτε η μία είτε η άλλη πλευρά πάντως δεν θα πάψει να εκπλήσσει. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Τραμπ, και για λόγους που γνωρίζει ο ίδιος, δεν φαίνεται διατεθειμένος να προχωρήσει στις διαπραγματεύσεις με τους αμερικανούς διπλωμάτες που γνωρίζουν πολύ καλά τα της Κορεατικής Χερσονήσου. Ο Τζόζεφ Γιου, επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τη Βόρεια Κορέα, ανακοίνωσε πρόσφατα την αποχώρησή του. Και ο Λευκός Οίκος αποφάσισε να μην τον αντικαταστήσει με τον Βίκτορ Τσα, έμπειρο διαπραγματευτή που έχει διατελέσει πρεσβευτής στη Σεούλ.

Το γεράκι με το παχύ μουστάκι

Για τους αναλυτές έχει τη σημασία του το γεγονός ότι το θετικό μήνυμα από τη Βόρεια Κορέα έφτασε μία ημέρα πριν αναλάβει τα καθήκοντά του ως σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας ο Τζον Μπόλτον, ο άνθρωπος που υποστήριξε όσο κανείς άλλος στην Ουάσιγκτον την προληπτική επίθεση στη Βόρεια Κορέα. Ο Μπόλτον είναι ο τρίτος σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας και έχει μακρά εμπειρία στο διεθνές διπλωματικό πεδίο, αλλά και τη φήμη του γερακιού –είναι χαρακτηριστικό ότι αποκαλεί τους ανθρώπους της Εθνικής Ασφάλειας «σταυροφόρους του συμβιβασμού». Γνωστός επίσης για το παχύ μουστάκι του, τη «χαρά των σκιτσογράφων» όπως γράφουν οι «Νιου Γιορκ Τάιμς», ο Μπόλτον θεωρείτο το «φοβερό παιδί» της κυβέρνησης Μπους. «Ο Τζον Μπόλτον διαφωνεί σχεδόν με όλη την ελίτ της Ουάσιγκτον ή ακόμη και τη διεθνή ελίτ, που πιστεύει ότι η παγκοσμιοποίηση και η πολυπολιτισμικότητα θα έπρεπε να προηγούνται στην ατζέντα έναντι της ασφάλειας των ΗΠΑ» λέει πρώην συνεργάτης του. Με όρους μαστιγίου και καρότου, ο Μπόλτον είναι σταθερά ο άνθρωπος του μαστιγίου. Οπως έχει πει και ο ίδιος, «δεν κάνω καρότα».