Οι Ηνωμένες Πολιτείες «θ’ απαντήσουν» στη χημική επίθεση στη Συρία ανεξαρτήτως του αν το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών θα ενεργήσει ή όχι, δήλωσε η πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Νίκι Χέιλι.

«Φθάσαμε σ’ ένα σημείο που ο κόσμος θα πρέπει να δει την απόδοση δικαιοσύνης», δήλωσε η Χέιλι.

«Η ιστορία θα καταγράψει αυτό ως τη στιγμή που το Συμβούλιο Ασφαλείας είτε θα επιτελέσει το καθήκον του είτε θα δείξει την πλήρη και παντελή του αποτυχία να προστατεύσει τον λαό της Συρίας. Σε κάθε περίπτωση, οι Ηνωμένες Πολιτείες θ’ απαντήσουν».

Νωρίτερα, ο πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ προειδοποίησε για «σοβαρές συνέπειες» σε περίπτωση δυτικών αεροπορικών επιδρομών στη Συρία.

«Είναι πάρα πολύ επικίνδυνη»

Ο ρώσος πρεσβευτής Βασίλι Νεμπέζνια ζήτησε από τους επιθεωρητές του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων (OPCW) να μεταβούν από σήμερα Τρίτη στη Συρία, όπου συριακές και ρωσικές δυνάμεις θα τους συνοδεύσουν στην περιοχή στην οποία πραγματοποιήθηκε «η υποτιθέμενη χημική επίθεση».

Μιλώντας αργότερα στους δημοσιογράφους, ο ρώσος πρεσβευτής τόνισε ότι το σχέδιο απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, για τη φερόμενη επίθεση με χημικά όπλα στην πόλη Ντούμα της Συρίας που κατάρτισαν και εισηγήθηκαν οι ΗΠΑ, περιέχει «απαράδεκτα στοιχεία», που θα κάνουν «χειρότερα» τα πράγματα.

Ερωτηθείς για τη συνεδρίαση του ΣΑ και για το εάν οι ΗΠΑ τάσσονται μάλλον υπέρ της επιλογής της διπλωματίας ή της στρατιωτικής δράσης, ο ρώσος διπλωμάτης απάντησε: «Φοβάμαι ότι επιζητούν περισσότερο τη στρατιωτική επιλογή, η οποία είναι πάρα πολύ επικίνδυνη».