Ηταν η πιο δύσκολη εβδομάδα στη δεκαετή καριέρα του Πεπ Γκουαρντιόλα στην προπονητική. Ποτέ άλλοτε δεν είχαν ηττηθεί ομάδες του σε δύο συνεχόμενα παιχνίδια, δεχόμενες από τρία γκολ. Λίβερπουλ και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ αμφισβήτησαν την ηγεμονία της Μάντσεστερ Σίτι στην Αγγλία αλλά και την ποδοσφαιρική φιλοσοφία του Πεπ Γκουαρντιόλα.

Η αυριανή ρεβάνς της ήττας με 3-0 από τη Λίβερπουλ, στα προημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ, αποτελεί ένα πολύ σοβαρό τεστ για τον διάσημο καταλανό προπονητή και τους παίκτες του. Είναι απόλυτα φυσικό να θέλουν να δώσουν απαντήσεις. Στους Κόκκινους που τους διέλυσαν σε 17 λεπτά, στη Γιουνάιτεντ που ανέτρεψε το εις βάρος της 2-0 και με τη νίκη της 3-2 δεν επέτρεψε στους Πολίτες να πανηγυρίσουν την κατάκτηση του τίτλου, αλλά και στους αμφισβητίες της κροϊφικής σχολής.

Από το Σάββατο μέχρι χθες ο Γκουαρντιόλα είπε πολλά. Αναρωτήθηκε αν φταίει αυτός για την κατάρρευση της ομάδας του, κάτι που έχει συμβεί και στο παρελθόν όταν ήταν προπονητής της Μπάγερν. Μίλησε για τη γενναιότητα που πρέπει να επιδείξουν οι παίκτες του στο ματς με τη Λίβερπουλ.

Για να καταλήξει πως τελικά το μόνο που χρειάζεται η Σίτι για να προκριθεί για δεύτερη φορά στην ιστορία της στα ημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ είναι ένα «τέλειο παιχνίδι».

«Στον αθλητισμό όλα μπορεί να συμβούν. Στο ποδόσφαιρο, όπως και στη ζωή, όλα είναι μία πρόκληση. Και τώρα έχουμε μία ενώπιόν μας.

Πρέπει να δημιουργήσουμε πολλές ευκαιρίες και να είμαστε αποτελεσματικοί.

Ολες οι παράμετροι πρέπει να είναι σχεδόν τέλειες για να προκριθούμε, γιατί το πρώτο αποτέλεσμα ήταν σκληρό. Εχουμε 90 λεπτά και ξέρουμε πως όλα είναι πιθανά», έλεγε χθες στη συνέντευξη Τύπου ο Γκουαρντιόλα, έχοντας στο πίσω μέρος του μυαλού του τη νίκη με 5-0 επί της Λίβερπουλ στον πρώτο γύρο της Πρέμιερ Λιγκ.

«Είναι ποδόσφαιρο»

Ο Γκουαρντιόλα επιμένει πως οι δύο σερί ήττες δεν έχουν προκαλέσει ψυχολογικό πρόβλημα στους παίκτες του και θεωρεί πως αυτά τα αποτελέσματα αποτελούν γι’ αυτούς μαθήματα στη μακροχρόνια εξέλιξή τους.

Φυσικά τους στηρίζει και τους πιστεύει και σε μία σπάνια παραδοχή για προπονητή, δήλωσε περήφανος για τον τρόπο που έχασαν από τη Γιουνάιτεντ! Παραδόξως, το τέρας της ανταγωνιστικότητας, ο Γιούργκεν Κλοπ, παραδέχθηκε πως ο Πεπ Γκουαρντιόλα είναι ο κορυφαίος προπονητής του κόσμου. Είπε όμως και κάτι ακόμα που αποτελεί το μεγαλύτερο κίνητρο των Κόκκινων: «Δεν υπάρχει τέλεια ομάδα στον κόσμο, είναι ποδόσφαιρο και πάντοτε υπάρχει η επιλογή να απαντήσεις».

Ο Γερμανός ανέλυσε το ντέρμπι του Μάντσεστερ σημειώνοντας πως η Σίτι ήταν άτυχη γιατί στο πρώτο ημίχρονο θα μπορούσε να είχε πετύχει έξι γκολ.

Στο μεγάλο ερώτημα αν θα παίξει ο Σαλάχ, ο οποίος αποχώρησε τραυματίας από την πρώτη αναμέτρηση, ο Κλοπ δεν είχε σαφή απάντηση. Ωστόσο είπε πως γέρνει περισσότερο στο «ναι» η πιθανότητα να παίξει ο Αιγύπτιος.