Τούρκος δικηγόρος που εκπροσωπεί τον εύπορο έμπορο χρυσού Ρεζά Ζαράμπ φέρεται ότι βοήθησε να δωροδοκηθεί σωφρονιστικός υπάλληλος σε φυλακή της Νέας Υόρκης όπου κρατείτο μέχρι πρόσφατα ο πελάτης του, με την κατηγορία της συνομωσίας για παράκαμψη των αμερικανικών κυρώσεων σε βάρος του Ιράν.

Η πληροφορία αυτή αναφέρεται σε δικαστικά έγγραφα και επιβεβαιώθηκε από άλλο συνήγορο του Ζαράμπ.

Η υπόθεση περιγράφεται στη μηνυτήρια αναφορά που κατατέθηκε τη Μεγάλη Πέμπτη σε βάρος του σωφρονιστικού υπαλλήλου Βίκτορ Κασάντο, 35 ετών, που εργάζεται από το 2012 στη φυλακή του Μανχάταν όπου είχε κρατηθεί για ένα διάστημα ο Ζαράμπ.

Ο Μπέντζαμιν Μπράφμαν, αμερικανός δικηγόρος του Ζαράμπ, επιβεβαίωσε σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ότι ο δικηγόρος που δεν κατονομάζεται στο έγγραφο είναι Τούρκος και βοηθούσε τον τουρκοϊρανό πελάτη του στη φυλακή. Σημείωσε ότι «κανείς από τους αμερικανούς συνηγόρους δεν είχε ανάμιξη, ούτε γνώριζε» τη συναλλαγή.

Πήρε 45.000 – 50.000 δολάρια

Ο 34χρονος Ζαράμπ ήταν ένας από τους βασικούς μάρτυρες στην πρόσφατη δίκη του Μεχμέτ Χακάν Ατίλα, του πρώην υψηλόβαθμου στελέχους της τουρκικής τράπεζας Halkbank. Ο Ατίλα κρίθηκε ένοχος ότι βοήθησε το Ιράν να παρακάμψει τις κυρώσεις και κινδυνεύει να καταδικαστεί σε κάθειρξη έως και 20 ετών.

Οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς κατηγορούν τον Κασάντο ότι έλαβε 45.000 – 50.000 δολάρια από τον «Κρατούμενο 1», συνήθως μέσω του μη κατονομαζόμενου δικηγόρου. Σε αντάλλαγμα, ο φύλακας περνούσε λαθραία στη φυλακή διάφορα είδη, όπως αλκοόλ, κινητά τηλέφωνα, τρόφιμα, βιταμίνες και παυσίπονα με παραλήπτη τον προαναφερθέντα κρατούμενο.

Ο Κασάντο αντιμετωπίζει πέντε κατηγορίες, μεταξύ των οποίων της δωροληψίας και της απάτης. Αν κριθεί ένοχος, μπορεί να καταδικαστεί σε κάθειρξη 20 ετών.

Η δίωξη σε βάρος του Ζαράμπ και του Ατίλα προκάλεσε κρίση στις σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Τουρκίας. Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τη χαρακτήρισε μάλιστα «πολιτικά υποκινούμενη επίθεση» εναντίον της κυβέρνησής του.