Οι ΗΠΑ επέβαλαν την Παρασκευή νέες κυρώσεις σε επτά ρώσους ολιγάρχες, οι οποίοι κατηγορούνται ότι υποστηρίζουν τις προσπάθειες του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν να υπονομεύει τις δυτικές δημοκρατίες και ότι επωφελούνται από αυτές.

Ανώτεροι αμερικανοί αξιωματούχοι περιέγραψαν τους συγκεκριμένους αυτούς επιχειρηματίες ως μέλη του «στενού κύκλου» του Πούτιν και είπαν ότι θα παγώσουν όποια περιουσιακά στοιχεία διαθέτουν τα πρόσωπα αυτά υπό αμερικανική δικαιοδοσία.

Μεταξύ εκείνων που θα πληγούν από τις κυρώσεις είναι ο μεγιστάνας της βιομηχανίας αλουμινίου Όλεγκ Ντεριπάστα, ο οποίος θεωρείται ότι ενεργεί για λογαριασμό της ρωσικής κυβέρνησης, καθώς και ο Αλεξέι Μίλερ, ο διευθυντής της κολοσσιαίας κρατικής ενεργειακής εταιρείας Gazprom.

Συνολικά, η κυβέρνηση Τραμπ έβαλε στο στόχαστρο επτά ολιγάρχες, 12 εταιρείες τις οποίες διοικούν ή των οποίων είναι ιδιοκτήτες, 17 ανώτερους ρώσους αξιωματούχους και μια κρατική εταιρεία εξαγωγής όπλων.

«Οι ΗΠΑ προχωρούν σε αυτές τις ενέργειες ως απάντηση στο σύνολο της συνεχιζόμενης και αυξανόμενης τάσης της ρωσικής κυβέρνησης να αναπτύσσει με θράσος κακόβουλες δραστηριότητες ανά τον κόσμο. Σε αυτό περιλαμβάνεται η προσάρτηση της Κριμαίας, η βία στην ανατολική Ουκρανία, η στήριξη του καθεστώτος Άσαντ στη Συρία και η συνεχιζόμενη κακόβουλη κυβερνοπειρατεία», είπε ένας αξιωματούχος.

«Αλλά κυρίως, αυτή είναι μια απάντηση στις συνεχιζόμενες ρωσικές επιθέσεις για την υπονόμευση των δυτικών δημοκρατιών».

Τα μέτρα ελήφθησαν με βάση έναν αμερικανικό νόμο που ψηφίστηκε για να τιμωρήσει τη Ρωσία για την φερόμενη ανάμειξή της στις τελευταίες προεδρικές εκλογές, την διενέργεια κυβερνοπολέμου και την ανάμειξή της στην Ουκρανία και στη Συρία.

Αλλά η σημερινή αυτή ανακοίνωση συμπίπτει και με την νέα διπλωματική κρίση που αντιμετωπίζει η Ουάσινγκτον και οι σύμμαχοί της με το Κρεμλίνο για την υπόθεση δηλητηρίασης του ρώσου πρώην διπλού κατασκόπου Σεργκέι Σκριπάλ.

Μόσχα: Κατά του ρώσικου λαού οι αμερικανικές κυρώσεις

Οι νέες αμερικανικές κυρώσεις σε βάρος Ρώσων επιχειρηματιών, εταιρειών και κυβερνητικών αξιωματούχων «στρέφονται κατά του ρωσικού λαού», απάντησε σήμερα η ρωσική πρεσβεία στις ΗΠΑ.
«Μας λένε ότι αυτά τα μέτρα δεν στρέφονται κατά των Ρώσων πολιτών. (Κι όμως) στρέφονται» επισημαίνει η ρωσική πρεσβεία στον λογαριασμό της στο Facebook, κάνοντας λόγο για ένα «νέο πλήγμα στις ρωσοαμερικανικές σχέσεις».

Επιπλέον, η ρωσική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον σημείωσε ότι οι νέες αμερικανικές κυρώσεις είναι λάθος και συνιστούν ένα βήμα προς την καταστολή της ελευθερίας του επιχειρείν και της παγκόσμιας οικονομικής ενσωμάτωσης.

Λευκός Οίκος: Συνεχίζονται οι προετοιμασίες για συνάντηση Τραμπ – Πούτιν

Παρά τις δηλώσεις ωστόσο και τη νέα έναση ο Λευκός Οίκος διαβεβαιώνει ότι οι προετοιμασίες για μια συνάντηση μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν δεν θα επηρεαστούν.

Η εκπρόσωπος τύπου του Λευκού Οίκου Σάρα Σάντερς δήλωσε ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι θα συνεχίσουν να εργάζονται με στόχο το τετ α τετ Τραμπ- Πούτιν κάποια στιγμή

«Όπως είπε ο πρόεδρος, επιθυμεί να έχει μια καλή σχέση με τη Ρωσία αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από κάποιες από τις ενέργειες των Ρώσων» υπογράμμισε κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων.