Είχαν και οι τρεις το χαμόγελο των νικητών. Ο σουλτάνος, ο τσάρος και ο διπλωματικός σεΐχης όπως τον αποκαλούν στο Ιράν, γράφει η ιταλική εφημερίδα «Repubblica». Ταγίπ Ερντογάν, Βλαντίμιρ Πούτιν και Χασάν Ροχανί, πρόεδροι της Τουρκίας, της Ρωσίας και του Ιράν, πραγματοποίησαν την Μ. Τρίτη στην Αγκυρα συνάντηση που μπορεί να αποδειχθεί σημαντική για τις εξελίξεις στη Συρία. Διότι μπορεί να συμφώνησαν σε κάποια κοινά θέματα, όπως την ανάγκη να τερματισθεί πλέον ο επτάχρονος πόλεμος στην πολύπαθη χώρα, όμως ο καθένας τους προωθεί μια διαφορετική ατζέντα.

Οταν στο εσωτερικό του κολοσσιαίου προεδρικού μεγάρου στην Αγκυρα οι τρεις στάθηκαν χαμογελώντας μπροστά στις φωτογραφικές κάμερες, η τριπλή συμμαχία τους όχι μόνο φάνηκε πιο ισχυρή, αλλά λένε κάποιοι «φτιάχθηκε μια νέα Γιάλτα, στην πλάτη της Συρίας».

Στην πράξη, ανάλογα δηλαδή με το πώς θα προωθήσει κάθε χώρα τα στρατηγικά της συμφέροντα θα καταλάβουμε τι συνέβη. Ομως αυτή η συνάντηση μπορεί να χαρακτηρισθεί και ιστορική επειδή έλειπε ένας από τους πρωταγωνιστές της σύγχρονης Ιστορίας: οι ΗΠΑ. Σε μια κίνηση που μόνο τυχαία δεν συνέπεσε με την τριμερή συνάντηση, ο Ντόναλντ Τραμπ, ο μεγιστάνας που έγινε πρόεδρος, διέταξε τους στρατηγούς του να προετοιμαστούν για την απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από το έδαφος της Συρίας. Μια κίνηση που προκάλεσε ανησυχία για την συνέχιση της αντιμετώπισης των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους. Ο Τραμπ δήλωσε ότι αναμένει από άλλες χώρες, ιδιαίτερα τα αραβικά κράτη της περιοχής να αναλάβουν το βάρος της ανοικοδόμησης και της σταθεροποίησης της Συρίας.

Πίσω από τη σκηνή της συνάντησης των τριών ηγετών, παρατηρούν αναλυτές, φαίνεται πως η Συρία είναι μια περιοχή που θα διαμοιραστεί. Η Τουρκία θέλει να εξασφαλίσει τη βόρεια περιοχή κοντά στα σύνορά της, εκδιώκοντας τους κούρδους πεσμεργκά. Η Ρωσία θέλει να εξασφαλίσει την παραμονή του προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ ελέγχοντας τη Δαμασκό και τις κεντρικές περιοχές της Συρίας. Το Ιράν θέλει να ενισχύσει την σιιτική παρουσία ώστε να συνεχίσει να αποτελεί κεντρικό παίκτη στις εξελίξεις της ευρύτερης περιοχής.

Φυσικά οι τρεις ηγέτες έχουν διαφορές και διαφωνίες. Ο Ερντογάν δεν θέλει τον Ασαντ αλλά τον ανέχεται για χάρη της Μόσχας. Ο Ροχανί θέλει να φύγουν οι Τούρκοι από τον Βορρά και ο Πούτιν θέλει να παίζει ενδιάμεσο ρόλο ώστε να ελέγχει τις εξελίξεις και να περιορίζει τις ανεπιθύμητες ενέργειες των υπολοίπων. Στα μέσα Μαΐου, στην Αστανά, οι αντιμαχόμενες πλευρές της Συρίας θα καθίσουν στο τραπέζι. Η επόμενη τριμερής σύνοδος κορυφής έχει ήδη κανονισθεί στην Τεχεράνη.