Επιμένει στις εμπρηστικές δηλώσεις κατά της Τουρκίας ο Πάνος Καμμένος δείχνοντας ακόμη μία φορά ότι βρίσκεται σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση από τον Πρωθυπουργό, ο οποίος προχθές είχε επιχειρήσει να κατεβάσει τους τόνους της αντιπαράθεσης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τονίζοντας ότι η Ελλάδα δεν επιθυμεί να ρίχνει λάδι στη φωτιά.

Από την Ικαρία όμως, την οποία επισκέφθηκε χθες για να παρακολουθήσει στρατιωτική άσκηση, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας όχι μόνο δεν ήταν ήπιος, αλλά ουσιαστικά προσπάθησε να βάλει μπουρλότο με πολεμική φρασεολογία και εκτόξευση νέων απειλών. Κι όλα αυτά την ώρα που οι δύο έλληνες στρατιωτικοί εξακολουθούν να είναι κρατούμενοι εδώ και 34 ημέρες στις φυλακές της Αδριανούπολης.

«Οι Ελληνες ενωμένοι θα τους τσακίσουμε (…). Στέλνουμε ένα μήνυμα αποτροπής, ένα μήνυμα αποφασιστικότητας και ένα μήνυμα ότι αν τολμήσουν να αμφισβητήσουν έστω και ένα χιλιοστό ελληνικής γης, θάλασσας ή αέρα θα αντιμετωπιστούν όπως τους αντιμετωπίσαμε στους παγκόσμιους πολέμους, όπως το 1821 και όποτε ο Ελληνισμός εκλήθη να αμυνθεί», ήταν μία από τις επιθέσεις που εξαπέλυσε ο Πάνος Καμμένος προς την Τουρκία στην ομιλία του προς τους αξιωματικούς, υπαξιωματικούς και εθνοφύλακες που συμμετείχαν στην άσκηση.

Λάδι στη φωτιά όμως έριξε και ακόμη μία φράση του υπουργού που αφορούσε τους έλληνες στρατιωτικούς που κρατούνται στην Αδριανούπολη. «Αυτήν τη στιγμή υπάρχουν δύο όμηροι, κρατούμενοι στις φυλακές της Τουρκίας. Θα τους βγάλουμε, θα τους απελευθερώσουμε, θα γυρίσουν πίσω».

Οι μετακινήσεις. Η νέα έκρηξη του Πάνου Καμμένου, ο οποίος, όπως όλα δείχνουν, είναι αποφασισμένος να ακολουθήσει δική του γραμμή προκαλώντας προβλήματα στην εθνική στρατηγική της κυβέρνησης, δεν περιορίστηκε στις παραπάνω δηλώσεις, αλλά και σε δημοσιοποίηση κινήσεων του Στρατού, παρουσιάζοντας εκ νέου τη νέα δομή των Ενόπλων Δυνάμεων.

Οπως ανέφερε, «εντός των επόμενων ημερών 3.500 προσωπικό θα μεταφερθεί στα νησιά, στη δύναμη της ΑΣΔΕΝ, η οποία μετατρέπεται σε Στρατηγείο Αρχιπελάγους, και άλλοι 3.500, μόνιμο και στρατεύσιμο προσωπικό, θα μεταφερθούν στον Εβρο». Πηγές του «Πενταγώνου», πάντως, απέφευγαν να ερμηνεύσουν τις δηλώσεις του υπουργού, αλλά πρόσθεταν πως οι αλλαγές που ανακοίνωσε εντάσσονται στο πλαίσιο του σχεδίου αναδιοργάνωσης του Στρατού και της ενίσχυσης των νησιών.

Επισημαίνεται ότι το τελευταίο δεκαήμερο ο Πάνος Καμμένος έχει επιδοθεί σε ένα κρεσέντο εμπρηστικών δηλώσεων αποκαλώντας τον Ερντογάν «τρελό», ενώ προειδοποιεί με κάθε ευκαιρία την Τουρκία να θυμάται την ήττα του 1821, όπως έπραξε άλλωστε και χθες.

Ο Κατρούγκαλος. Την πολεμική ατμόσφαιρα ενίσχυσε χθες και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, ο οποίος –μολονότι σε δηλώσεις του (Σκάι) πήρε αποστάσεις από τις προκλήσεις του υπουργού Αμυνας, λέγοντας πως «κάθε πολιτικός οφείλει να είναι προσεκτικός σε διατυπώσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα» -, δεν απέφυγε να ρίξει κι αυτός νερό στον μύλο της αντιπαράθεσης με την Τουρκία. «Η Τουρκία ξέρει πως αν εμπλακεί σε πόλεμο στο Αιγαίο, θα χάσει» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σε άλλο ύφος ο Κουβέλης. Πάντως, την ίδια ώρα που ο Πάνος Καμμένος από την Ικαρία κλιμάκωνε την ένταση με την Τουρκία, λίγα ναυτικά μίλια βορειότερα, από την 135 Σμηναρχία Μάχης στη Σκύρο, ο Φώτης Κουβέλης έστελνε κι αυτός μήνυμα στην Τουρκία, όμως σε εντελώς διαφορετικό ύφος. Χαρακτήρισε την κράτηση των δύο ελλήνων στρατιωτικών παράνομη, τονίζοντας πως η Ελλάδα διεκδικεί την άμεση επιστροφή τους. Και πρόσθεσε πως «ένα απλό διασυνοριακό επεισόδιο, που στο πρόσφατο όσο και στο πιο μακρινό παρελθόν λυνόταν με μια απευθείας συνεννόηση, η Τουρκία το ενέταξε στην κλιμακούμενη ένταση και μετέτρεψε αυτή την απλή υπόθεση, του απλού επίσης διασυνοριακού περιστατικού, σε μέγεθος και στοιχείο της έντασης που θέλει να κλιμακώνει».