Τουρκία, Ιράν και Ρωσία δεσμεύτηκαν να επιταχύνουν τις προσπάθειές τους για σταθερότητα στη Συρία, δείχνοντας αποφασισμένες να διατηρήσουν την εμπλοκή τους στη χώρα, την ώρα που ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έδωσε εντολή στο Πεντάγωνο να προετοιμάσει την απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία. Παρ’ ότι δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα γι’ αυτή την κίνηση που επηρεάζει τις γεωπολιτικές εξελίξεις, ήδη εκφράζονται ανησυχίες για το πώς θα εξελιχθεί ο πόλεμος εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους.

Στη συνέντευξη Τύπου που έδωσαν μετά τη συνάντησή τους στην Αγκυρα οι πρόεδροι Ρωσίας, Ιράν και Τουρκίας Βλαντίμιρ Πούτιν, Χασάν Ροχανί και Ταγίπ Ερντογά έγινε ιδιαίτερη μνεία στις προσπάθειες που πρέπει να γίνουν προκειμένου να ηρεμήσουν τα πράγματα στο έδαφος της Συρίας ώστε να μπορέσουν σταδιακά να επιστρέψουν στις εστίες τους οι Σύροι που έχουν εκτοπισθεί –υπολογίζεται ότι πρόκειται για τον μισό πληθυσμό της χώρας. Επίσης τονίσθηκε πως η ηρεμία και ο τερματισμός των συγκρούσεων, έπειτα από επτά χρόνια εμφυλίου, θα επιτρέψει την καλύτερη προστασία όσων έχουν φύγει από τα σπίτια τους αλλά βρίσκονται σε γειτονικές περιοχές.

Βέβαια, φαίνεται ότι δεν έλειψαν και οι διαφωνίες. Για παράδειγμα, ο ιρανός πρόεδρος είπε στους δύο ομολόγους του ότι η συριακή περιοχή της Αφρίν, την οποία κατέλαβαν τον περασμένο μήνα οι τουρκικές δυνάμεις μαζί με σύρους αντικαθεστωτικούς αντάρτες, θα πρέπει να παραδοθεί στον συριακό στρατό, δηλαδή στο στρατό του προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ. «Οι εξελίξεις στην Αφρίν μπορεί να είναι χρήσιμες μόνο εάν δεν παραβιάζουν την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας και ο έλεγχος αυτών των περιοχών θα πρέπει να δοθεί στον συριακό στρατό», είπε ο Ροχανί.

Από την πλευρά του ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, ενώ δήλωσε ότι «η ελπίδα για επιτυχία στη Συρία ενισχύεται διαρκώς», δεν ανέφερε τον τερματισμό της τουρκικής στρατιωτικής επιχείρησης, αντίθετα προειδοποίησε πως η εδαφική ακεραιότητα της χώρας εξαρτάται από το αν διατηρηθεί η απόσταση από όλες τις τρομοκρατικές οργανώσεις, υπονοώντας τους Κούρδους της Συρίας, τους μαχητές πεσμεργκά, τους οποίους η Αγκυρα θεωρεί εχθρούς και έχει δηλώσει ότι θα τους εκδιώξει από τα σύνορά της ώς και το ιρακινό έδαφος.

Οι τρεις ηγέτες είναι γνωστό ότι έχουν διαφωνίες και για το μέλλον του Ασαντ, τον οποίο στηρίζουν Μόσχα και Τεχεράνη. Η επτάχρονη προσπάθεια ανατροπής του από τους αντικαθεστωτικούς αντάρτες δείχνει να φθάνει στο τέλος της, παρ’ όλα αυτά μεγάλα τμήματα της χώρας βρίσκονται εκτός κυβερνητικού ελέγχου. Ούτε μία νίκη του Ασαντ φαίνεται στον ορίζοντα ούτε όμως και ειρήνη με τους εχθρούς του. Τα μάτια όλων είναι στραμμένα στο Ιντλίμπ, το τελευταίο προπύργιο των αντικαθεστωτικών ανταρτών και στο τι θα γίνει εκεί.

Ενας άλλος άγνωστος παράγοντας είναι σίγουρα η αμερικανική στάση μετά την ανακοίνωση Τραμπ για απόσυρση των στρατευμάτων των ΗΠΑ. Η ανακοίνωση αυτή πιέζει ακόμα περισσότερο την ήδη προβληματική σχέση των Κούρδων της Συρίας που συνεργάστηκαν με αμερικανούς αξιωματικούς στις μάχες εναντίον των τζιχαντιστών και τώρα βρίσκονται στην πόλη Μανμπίζ, από την οποία θέλει να τους εκδιώξει ο Ερντογάν. Την Τρίτη, ο Τραμπ ανακοίνωσε ότι η αμερικανική αποστολή στη Συρία δεν θα παραταθεί πέραν της αντιμετώπισης του Ισλαμικού Κράτους. «Θελω να φύγουμε από εκεί, θέλω να φέρω τους στρατιώτες μας πίσω», δήλωσε ο αμερικανός πρόεδρος παρ’ ότι οι στρατηγοί του φαίνεται να τον έχουν συμβουλεύσει για το αντίθετο.