«Μίσος» για το YouTube, το οποίο κατηγορούσε πως λογόκρινε τα βίντεό της και την πλήρωνε λιγότερα από ό,τι έπρεπε, είχε η 39χρονη Ιρανο-αμερικανίδα που εισέβαλε ένοπλη προχθές στο αρχηγείο της δημοφιλούς πλατφόρμας στο Σαν Μπρούνο της Καλιφόρνιας, σπέρνοντας τον πανικό και τραυματίζοντας τρεις ανθρώπους προτού αυτοκτονήσει. Το προφίλ της Νασίμ Ναντζαφί Αγκντάμ μοιάζει τόσο ομιχλώδες και προβληματικό –η ίδια περιέγραφε τον εαυτό της ως κήρυκα του veganism, της ολικής χορτοφαγίας, και ακτιβίστρια υπέρ των δικαιωμάτων των ζώων, τραγουδίστρια, αθλήτρια, καλλιτέχνιδα και σκηνοθέτρια, αλλά το μίσος και ο φανατισμός ήταν εμφανή στη διαδικτυακή της παρουσία -τόσο στα κανάλια που διατηρούσε στο YouTube όσο και στον προσωπικό της ιστότοπο, όπου ανέβαζε τακτικά εικόνες σφαγιασμένων ζώων -, που το βασικότερο πρόβλημα, η κουλτούρα των όπλων στις ΗΠΑ, μπήκε αυτή τη φορά σε δεύτερη μοίρα.

Δεν είναι άλλωστε σύνηθες να πραγματοποιούν γυναίκες επιθέσεις με όπλα: έρευνα του FBI από το 2014 έδειξε πως σε σύνολο 160 δραστών μόλις 6 ήταν γυναίκες. Μόνο κάποιοι λίγοι σχολιαστές, όπως ο γνωστός αρθρογράφος των «New York Times» Νίκολας Κριστόφ, επέμειναν στην ουσία του θέματος: «Πώς να κερδίσετε μια συζήτηση για τα όπλα» ήταν ο τίτλος του άρθρου γνώμης που υπέγραψε χθες ο Κριστόφ, γνωστός υπέρμαχος του ελέγχου της οπλοκατοχής σε μια χώρα που έχει χάσει από τα όπλα τα τελευταία 48 χρόνια 1,4 εκατομμύρια ανθρώπους.

Σύμφωνα με την αστυνομία του Σαν Μπρούνο, η Νασίμ Ναντζαφί Αγκντάμ «είχε αγοράσει και διέθετε νόμιμα» το όπλο που χρησιμοποίησε στην επίθεση. Επισκέφθηκε μάλιστα ένα σκοπευτήριο πριν εισβάλει στο αρχηγείο του YouTube. Ο πατέρας της ωστόσο δήλωσε πως είχε προειδοποιήσει την αστυνομία ότι η κόρη του μισούσε το YouTube για τη «δικτατορική πολιτική» του και ίσως επιχειρούσε κάποια επίθεση: την είχε δηλώσει αγνοούμενη τη Δευτέρα, έπειτα από δύο ημέρες που δεν κατάφερνε να τη βρει, και αστυνομικοί επικοινώνησαν μαζί του ξημερώματα Τρίτης για να του πουν ότι την είχαν εντοπίσει να κοιμάται στο αυτοκίνητό της, κάπου 760 χιλιόμετρα μακριά από το σπίτι της στη Νότια Καλιφόρνια. Λίγες ώρες αργότερα, η Αγκντάμ τραυμάτιζε μέσα στο αρχηγείο του YouTube τρεις νέους ανθρώπους, έναν άνδρα και δύο γυναίκες –οι αρχικές πληροφορίες πως είχε πυροβολήσει προτού αυτοκτονήσει τον φίλο της δεν επιβεβαιώθηκαν. Ενας 36χρονος εξακολουθούσε χθες να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Το YouTube εφάρμοσε πρόσφατα νέους κανόνες αποκλείοντας δεκάδες χιλιάδες χρήστες από το πρόγραμμα κατανομής εσόδων από διαφημίσεις και καθιστώντας πιιο δύσκολη την είσοδο νέων χρηστών σε αυτό. Μεταξύ άλλων, συμφώνησε να ελέγχει πλέον «χειροκίνητα» όλα τα βίντεο του τομέα «Preferred», ώστε να μπορούν να είναι βέβαιοι οι διαφημιζόμενοι ότι δεν προωθούν επιζήμια ή και επικίνδυνα βίντεο: λίγες εβδομάδες πριν αποφασιστούν οι αλλαγές αυτές, βίντεο που έδειχνε το άψυχο σώμα αυτόχειρα είχε καταφέρει να φτάσει στη σελίδα με τα trending του YouTube προτού αφαιρεθεί.