Οι ηγέτες τριών χωρών που έχουν διαμορφώσει τον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία –του Ιράν, της Ρωσίας και της Τουρκίας –συναντιούνται σήμερα στην Αγκυρα. Στόχος τους, σύμφωνα με την ανακοίνωση για τη συνάντηση Χασάν Ροχανί, Βλαντίμιρ Πούτιν και Ταγίπ Ερντογάν είναι να συζητήσουν τρόπους περιορισμού των συγκρούσεων, παρ’ ότι και οι τρεις χώρες εμπλέκονται σε στρατιωτικές επιχειρήσεις στο συριακό έδαφος.

Κύριο θέμα της συνάντησης, σύμφωνα με τούρκους αξιωματούχους, θα είναι η διαμόρφωση ενός νέου Συντάγματος καθώς και η αύξηση της ασφάλειας στις λεγόμενες «ζώνες αποκλιμάκωσης» στη Συρία. Ενα ακόμα ενδιαφέρον στοιχείο της συνόδου αυτής είναι πως συμμετέχουν δύο από τους σημαντικότερους υποστηρικτές του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ, το Ιράν και η Ρωσία, και η Τουρκία που είναι από τους μεγαλύτερους αντιπάλους του.

Μπορούν αυτές οι χώρες με τα διαφορετικά συμφέροντα και στρατηγικές να συμβάλουν στη σταθεροποίηση της Συρίας όπου ο επτάχρονος εμφύλιος έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερα από 500.00 άτομα και στον εκτοπισμό εκατομμυρίων –κάποιοι λένε του μισού πληθυσμού της χώρας; Η πρωτοβουλία τους πριν μήνες δεν έδειξε να βρίσκει ανταπόκριση στο έδαφος όπου λόγω ακριβώς των διαφορετικών στρατηγικών επιδιώξεων οι συγκρούσεις συνεχίσθηκαν σε πολλά μέτωπα.

Ο συριακός στρατός με την υποστήριξη ιρανικών πολιτοφυλακών και τη στήριξη της ρωσικής αεροπορίας συνέτριψε τους αντικαθεστωτικούς αντάρτες στην Ανατολική Γκούτα κοντά στη Δαμασκό, μια από τις τέσσερις ζώνες αποκλιμάκωσης. Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε ότι η Αγκυρα θα ζητήσει από τη Μόσχα να πιέσει τον Ασαντ ώστε να επιτρέψει την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Γκούτα και να μειώσει τους βομβαρδισμούς εναντίον των αντιπάλων του ανταρτών. «Περιμένουμε η Ρωσία να ελέγξει το καθεστώς περισσότερο», ανέφερε την περασμένη εβδομάδα.

Η Τουρκία, που επέκρινε σφόδρα την επιχείρηση στην Γκούτα, πραγματοποίησε τη δική της στρατιωτική επιχείρηση για να εκδιώξει τους Κούρδους του YPG από την Αφρίν στα βορειοδυτικά της Συρίας και έχει ανακοινώσει ότι τα στρατεύματά της θα προχωρήσουν ανατολικά προς το Τελ Ριφάατ προκαλώντας την οργή της Τεχεράνης. «Οποιες και αν είναι οι προθέσεις, οι τουρκικές κινήσεις στη Συρία, όπου κι αν γίνονται, θα πρέπει να σταματήσουν άμεσα», δήλωσε πρόσφατα ιρανός αξιωματούχος.

Το αποτέλεσμα της σημερινής τριμερούς συνόδου θα επηρεάσει την τουρκική στρατιωτική επιχείρηση προς τα ανατολικά. Ο ίδιος ο πρόεδρος Ερντογάν έχει δηλώσει πως η χώρα του θα εκδιώξει τους Κούρδους της Συρίας από την πόλη Μανμπίτζ, όπου βρίσκονται μαζί με στρατιωτική δύναμη του διεθνούς συνασπισμού –μεταξύ των οποίων και αξιωματικοί των ΗΠΑ. Η επίσκεψη του τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Ουάσιγκτον για το να συζητηθεί το εν λόγω θέμα αναβλήθηκε λόγω της αλλαγής στην ηγεσία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Στην Μανμπίτζ, οι κουρδικές δυνάμεις ενισχύουν τις θέσεις τους μπροστά στην απειλή της τουρκικής επέλασης. Μόλις μερικές εκατοντάδες μέτρα χωρίζουν το στρατόπεδό τους από εκείνο των φιλοτούρκων ανταρτών. Ανάμεσά τους οι Αμερικανοί και τα λοιπά μέλη του διεθνούς συνασπισμού. Μια εύθραυστη ισορροπία.