Τη σύλληψη 10 παλαιστινίων που κατηγορούνται ότι ετοίμαζαν επιθέσεις με ρουκέτες εναντίον πλοίων του ισραηλινού Πολεμικού Ναυτικού στα ανοικτά της λωρίδας της Γάζας ανακοίνωσε την Τετάρτη η Σιν Μπετ.

Οι Παλαιστίνιοι αυτοί, από τη Ράφα της λωρίδας της Γάζας, συνελήφθησαν στις 12 Μαρτίου ενώ βρίσκονταν σε ένα σκάφος που έπλεε εκτός της ζώνης όπου επιτρέπει την αλιεία ο ισραηλινός στρατός, προστίθεται στην ανακοίνωση της ισραηλινής υπηρεσίας εσωτερικής ασφάλειας.

Το ισραηλινό δικαστήριο της Μπερ Σεβά (νότια) παρέτεινε την προφυλάκιση τριών από αυτούς έως ότου λήξει η νομική διαδικασία σε βάρος τους. Οι άλλοι επτά αφέθηκαν ελεύθεροι, δήλωσαν δικαστικές πηγές.

Ένας από αυτούς, ο Αμίν Τζομάα, 24 ετών, επαγγελματίας αλιέας, εμπλέκεται σε «τρομοκρατικές δραστηριότητες» του Ισλαμικού Τζιχάντ.

Η διοίκηση αυτού του ριζοσπαστικού κινήματος στη Ράφα του είχε αναθέσει να συγκεντρώσει πληροφορίες ώστε να προετοιμαστεί μια επίθεση με ρουκέτες Komet εναντίον ισραηλινών πλοίων, σύμφωνα με τη Σιν Μπετ.

Το σχέδιο προέβλεπε τη βύθιση ενός ισραηλινού πλοίου και προσπάθεια σύλληψης Ισραηλινών ναυτών ως αιχμαλώτων ώστε να ανταλλαγούν με Παλαιστίνιους που κρατούνται στο Ισραήλ, ανέφερε επίσης η Σιν Μπετ.

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου συνεχάρη με ανακοίνωσή του τον στρατό και τη Σιν Μπετ για τις συλλήψεις αυτές που «συνιστούν απόδειξη των πραγματικών προθέσεων των τρομοκρατικών οργανώσεων στη Γάζα».

Την περασμένη Παρασκευή, δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι συνέρρευσαν προς τον φράχτη που χωρίζει το Ισραήλ από τη λωρίδα της Γάζας, κατά την πρώτη ημέρα της «πορείας της επιστροφής».

Αυτή η εκδήλωση διαμαρτυρίας, που αναμένεται να διαρκέσει έξι εβδομάδες, διεκδικεί «το δικαίωμα στην επιστροφή» περίπου 700.000 Παλαιστινίων που εκδιώχθηκαν από τη γη τους ή διέφυγαν κατά τον πόλεμο που ακολούθησε τη δημιουργία του κράτους του Ισραήλ το 1948.

Η ημέρα αυτή σημαδεύτηκε από συγκρούσεις με τον ισραηλινό στρατό και 17 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 1.400 άλλοι τραυματίστηκαν, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας στη Γάζα. Ένας ακόμη Παλαιστίνιος, ο 18ος, σκοτώθηκε χθες.

Για αυτή την Παρασκευή, οι κάτοικοι της Γάζας έχουν κληθεί να συμμετάσχουν σε νέες διαδηλώσεις κατά μήκος του φράχτη, μετά την εβδομαδιαία προσευχή.

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Άβιγκντορ Λίμπερμαν προειδοποίησε και πάλι χθες τους Παλαιστίνιους να μην πλησιάσουν τον ισραηλινό φράχτη γιατί θα θέσουν «τη ζωή τους σε κίνδυνο».