Ερχεται ένα μυστήριο ποδοσφαιρικό καλοκαίρι. Με το Παγκόσμιο Κύπελλο στη Ρωσία. Με τις μεγαλύτερες ομάδες της Ευρώπης λες και είναι συνεννοημένες να ψάχνουν όλες μαζί για κεντρικούς αμυντικούς. Και με τον Παναγιώτη Ρέτσο, τον Αύγουστο με το καλό, να σβήνει τούρτα με είκοσι κεράκια! Τα… μισά δηλαδή από τα εκατομμύρια που (σύμφωνα με τη «Mirror») η Αρσεναλ είναι έτοιμη να ρίξει μπροστά στα πόδια του για να τον πάρει στο Λονδίνο.

Οχι, ο διεθνής αμυντικός δεν ξέρει κάτι για τον… φόνο. Είναι και στο Λεβερκούζεν όπως ακριβώς τον θυμούνται άπαντες στον Ολυμπιακό. Ενα ήρεμο και χαμογελαστό παιδί έξω από το γήπεδο, που μόλις πατά χορτάρι μεταμορφώνεται σε μια «μπάντα» έτοιμη να παίξει τα πάντα. Δεν ασχολείται με τίποτε άλλο. Πόσω μάλλον με σενάρια του Τύπου. Εχει άλλωστε εξοικειωθεί με αυτή την ιδέα έπειτα από την περσινή του εμπειρία. Φέτος με την Μπάγερ μετρά ήδη 22 συμμετοχές σε μια κατά τα άλλα χρονιά «ρούκι».

Εχει αγωνιστεί μόλις δέκα φορές σαν στόπερ και αυτές κυρίως σε σχήματα των «τριών». Εχει πολλές συμμετοχές σαν δεξιός μπακ, αρκετές σαν αριστερός. Ο κόουτς Χάικο Χέρλικ τού έχει τυφλή εμπιστοσύνη και του δίνει με κάθε τρόπο φανέλα βασικού!

H Λεβερκούζεν διεκδικεί θέση Τσάμπιονς Λιγκ έξι στροφές πριν από το φινάλε και τα καλύτερα έρχονται για τον Παναγιώτη, που μέχρι τότε πιθανότατα θα μιλάει και… γερμανικά. Κάνει μαθήματα από τον Σεπτέμβριο για να μάθει τη γλώσσα. Τόσο συγκεντρωμένος στον στόχο. Του δόθηκε η ευκαιρία να έχει ένα όμορφο σπίτι σε μια από τις κοντινές πόλεις. Του έδειξαν για παράδειγμα την Κολωνία, στην οποία μένουν σχεδόν όλοι οι συμπαίκτες του. Εκείνος όμως διάλεξε ένα διαμέρισμα σε μια ερημιά, δέκα λεπτά μακριά από το προπονητικό κέντρο της ομάδας. Εκείνο το κλισέ που λέει «σπίτι, προπόνηση – προπόνηση, σπίτι»; Ε, το έχει μετατρέψει σε τρόπο ζωής σε αυτούς τους οκτώ μήνες που δηλώνει κάτοικος Μπουντεσλίγκα.

Συσχετισμοί

Και η Αρσεναλ των σαράντα εκατ. ευρώ; Είπαμε: Ο ίδιος δεν γνωρίζει το παραμικρό. Ούτε καν όσα θα αναφέρουμε πέραν τούδε. Δηλαδή ότι η Λεβερκούζεν ετοιμάζεται το καλοκαίρι να μοσχοπουλήσει τον θεόρατο (1,94 μ.) Γιόναταν Τα, ο οποίος πιθανότατα θα καταλήξει στην Ντόρτμουντ. Ποιο είναι το σχέδιο; Να φύγει ο 22χρονος για τη Βεστφαλία και να δοθεί η ευθύνη της άμυνας στον Ρέτσο, ο οποίος θα αγωνίζεται πλέον αποκλειστικά στην κανονική του θέση. Ο έλληνας στόπερ στην πραγματικότητα είναι το επόμενο μεγάλο project προς πώληση. Η σειρά του είναι για το καλοκαίρι του ’19 καλώς εχόντων των πραγμάτων. Αυτά όμως είναι σχέδια και τα σχέδια πολλές φορές μένουν μόνο στο χαρτί.

Το φετινό καλοκαίρι κάποιες από τις καλύτερες ομάδες του κόσμου σκοπεύουν να επενδύσουν στην άμυνα. Η Ρεάλ, η Τσέλσι, η Μπαρτσελόνα, η Μάντσεστερ Σίτι, όλες αναζητούν στόπερ. Και η Αρσεναλ φυσικά, καθώς η «Mirror» δεν κάνει λάθος. Αυτή την εποχή ο μικρός που άνθησε στις ακαδημίες του Ολυμπιακού θεωρείται ο 24ος καλύτερος ποδοσφαιριστής στον κόσμο, με ημερομηνία γέννησης από το 1998 και… κάτω. Ταυτόχρονα θεωρείται και ο τρίτος καλύτερος νεαρός στόπερ της Ευρώπης σε ό,τι αφορά πάντα υποψηφίους για προώθηση στην αληθινή ελίτ. Το ποιες καραμπόλες θα προκύψουν το καλοκαίρι, λοιπόν, δεν μπορεί να τις προβλέψει κανείς.

H «Mirror» στο δημοσίευμά της δεν κάνει λάθος ούτε στο ποσό. Αυτή τη στιγμή η Λεβερκούζεν τον Ρέτσο τον κοστολογεί όντως με 40 εκατ. ευρώ, σχεδόν δηλαδή τα διπλάσια από όσα έδωσε το καλοκαίρι στον Ολυμπιακό, σπάζοντας το μεταγραφικό ρεκόρ της χώρας μας. Ο αρχισκάουτ Σβεν Μίσλιντατ, ο transfer guru της Αρσεναλ, που μεταξύ άλλων κρύβεται πίσω από τη μεταγραφή του Μαυροπάνου στους Λονδρέζους, το όνομα του Ρέτσου το έχει στο μπλοκάκι του από την εποχή που ο νεαρός στόπερ αγωνιζόταν στον Ολυμπιακό. Την εποχή που ο ίδιος εργαζόταν για την Ντόρτμουντ. Τότε που οι Βεστφαλοί μαζί με την Γκλάντμπαχ και τη Λεβερκούζεν είχαν πάρει… διαρκείας στο Γεώργιος Καραϊσκάκης. Προφανώς λοιπόν και ο Μίσλινταντ έχει φέτος έναν λόγο παραπάνω για να παρακολουθεί την πρόοδό του τώρα που ο Παναγιώτης αγωνίζεται στην Μπουντεσλίγκα. Τώρα που επιβεβαίωσε πως όσα έκανε με παρανομαστή την Ελλάδα τα επαναλαμβάνει με άνεση σε ένα τόσο ανταγωνιστικό περιβάλλον. Τα υπόλοιπα; Καλοκαίρι στις οθόνες των υπολογιστών μας. Τότε που η μια μεταγραφή θα διαδέχεται την άλλη…