Ως προτεραιότητα στη στρατιωτική συνεργασία Μόσχας και Αγκυρας χαρακτήρισε ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν την παράδοση των συστοιχιών πυραύλων εδάφους-αέρος S-400 στην Τουρκία, χθες, στη διάρκεια της επίσημης επίσκεψής του στην Αγκυρα. Η δήλωση Πούτιν έγινε μόλις μία ημέρα μετά την επίσημη ανακοίνωση του Κρεμλίνου ότι θα επισπεύσει την παράδοση των πυραύλων που έχει προκαλέσει ένταση στις σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ και άλλες χώρες του ΝΑΤΟ. Μάλιστα στην κοινή συνέντευξη Τύπου ο Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε ότι «ίσως συνεργαστούμε με τη Ρωσία και σε άλλα αμυντικά σχέδια εκτός από τους S-400», ενώ διευκρίνισε ότι η κατασκευή της δεύτερης γραμμής του ρωσοτουρκικού αγωγού φυσικού αερίου TurkStream προχωρεί ταχύτατα.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν έφθασε χθες το μεσημέρι στην τουρκική πρωτεύουσα όπου του έγινε εντυπωσιακή υποδοχή. Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη του Πούτιν στο εξωτερικό μετά την επανεκλογή του στις 18 Μαρτίου για την τέταρτη προεδρική θητεία του. Ακολούθησε η συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ρωσίας – Τουρκίας, όπου εκτός των προέδρων παρέστησαν και υπουργοί και από τις δύο πλευρές. Στη συνέντευξη Τύπου τονίσθηκε ότι «θα δοθεί μεγάλη σημασία στις διεθνείς σχέσεις και στη στρατιωτική συνεργασία των δύο χωρών, κάτι στο οποίο περιλαμβάνεται και το ζήτημα της παράδοση των S-400 στην Τουρκία».

Λίγο αργότερα Πούτιν και Ερντογάν παρακολούθησαν συμβολικά την έναρξη των εργασιών για την κατασκευή του πυρηνικού εργοστασίου στο Ακουγιου, στα νότια της χώρας, ένα σχέδιο κόστους 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων που έχει αναλάβει η κρατική ρωσική εταιρεία Rosatom. Μάλιστα ο Πούτιν τόνισε πως είναι ευγνώμων για την απόφαση της Τουρκίας να δώσει στο πρόγραμμα του Ακουγιου καθεστώς στρατηγικής επένδυσης, καθώς και ότι η κατασκευή του πυρηνικού σταθμού θα είναι σύμφωνη με τις υψηλότερες προδιαγραφές για την ασφάλεια και την προστασία του περιβάλλοντος.

Σε λειτουργία το 2023. Ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, παρακολουθώντας την επίσημη έναρξη κατασκευής του σταθμού, επιβεβαίωσε ότι ο πρώτος από τους τέσσερις αντιδραστήρες του θα τεθεί σε λειτουργία το 2023, παρά τις καθυστερήσεις που έχουν προκύψει. Το πυρηνικό εργοστάσιο αποτελεί μέρος του «οράματος 2023» του Ερντογάν για τα 100 χρόνια από την ίδρυση του σύγχρονου τουρκικού κράτους και υπολογίζεται ότι θα καλύπτει το 10% των ενεργειακών αναγκών της χώρας.

Οι δύο από τις τρεις μεγάλες κατασκευαστικές τουρκικές εταιρείες που συμμετείχαν αρχικά αποσύρθηκαν από το σχέδιο και έτσι τώρα η Rosatom που κατέχει το 51% αναζητεί τουρκικές εταιρείες που θα αναλάβουν το υπόλοιπο 49%. Ο διευθύνων σύμβουλος της Rosatom Αλεξέι Λιχάτσεφ, που συνοδεύει τον πρόεδρο Πούτιν κατά την επίσκεψή του στην Τουρκία, δήλωσε πως περισσότερες από 350 τουρκικές εταιρείες είναι έτοιμες να πάρουν μέρος στο πρόγραμμα της κατασκευής του πυρηνικού σταθμού.

Χθες το βράδυ, οι Ερντογάν και Πούτιν είχαν συνομιλίες κεκλεισμένων των θυρών στο τουρκικό προεδρικό μέγαρο, κατά τις οποίες σημαντική θέση πιστεύεται ότι είχε το ζήτημα της Συρίας, στο οποίο η Αγκυρα και η Μόσχα έχουν στενή συνεργασία. Σύμφωνα με ρώσους αξιωματούχους, οι δύο πρόεδροι έθιξαν και θέματα διμερούς συνεργασίας καθώς και ζητήματα που αφορούν την ευρύτερη περιοχή.

Αλλο ρεπορτάζ για την Τουρκία και την κρίση στη Συρία στη σελίδα 39