Η ανησυχία για ανεξέλεγκτες καταστάσεις στα ελληνοτουρκικά, μετά και τις εμπρηστικές δηλώσεις του Πάνου Καμμένου, ανάγκασε χθες τον Αλέξη Τσίπρα να κάνει κράτει στη ρητορική της έντασης και να αναζητήσει μια νέα οδό συνεννόησης με την Τουρκία. Η τακτική Καμμένου προκαλεί ήδη παρενέργειες στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ στρατιωτικοί κύκλοι εξέφραζαν χθες τον φόβο ότι μπορεί να δυσχέρανε την προσπάθεια για μια σύντομη διεθεύτηση της υπόθεσης των δύο στρατιωτικών που παραμένουν κρατούμενοι στην Αδριανούπολη. Παράλληλα, διατύπωναν ερωτηματικά για τους πραγματικούς στόχους Καμμένου πίσω από την προσωπική επίθεση στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συνδέοντας την εξέλιξη και με την απαίτηση του υπουργείου Εθνικής Αμυνας για έγκριση εξοπλιστικών προγραμμάτων, ύψους ενός δισ. ευρώ.

Ο συναγερμός για ένα «θερμό επεισόδιο» στο Αιγαίο και η διαφορετική τροχιά Τσίπρα – Καμμένου έχουν βαρύνει την ατμόσφαιρα στο κυβερνητικό στρατόπεδο, ενώ το κλίμα επιτείνει και η γενικευμένη ανασφάλεια από την έκρηξη της εγκληματικότητας –που συνοδεύεται και από ευθείες βολές της αντιπολίτευσης περί ανικανότητας και αναποτελεσματικής διαχείρισης του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα (αναλυτικό ρεπορτάζ στη σελίδα 15). Η ζοφερή εικόνα που αναδεικνύεται τόσο εκτός, μέσα από τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά, όσο και εντός, με αποκορύφωμα την ανυπαρξία ενός ιστού ασφάλειας για τους πολίτες, δρομολογεί διαλυτικές συνθήκες όχι μόνο για τη λειτουργία του κρατικού μηχανισμού, αλλά και τη χώρα.

Στη δημόσια εισήγησή του προς τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Πρωθυπουργός έστειλε σαφές μήνυμα αποκλιμάκωσης στην Αγκυρα και ζήτησε από τον Ερντογάν να επιστρέψει τους δύο έλληνες στρατιωτικούς ως κίνηση καλής θέλησης, έτσι όπως και η Ελλάδα έκανε στο παρελθόν, όταν σε ανάλογα περιστατικά επέστρεψε τούρκους στρατιώτες που είχαν περάσει σε ελληνικό έδαφος.

«Είναι άδικο να κρατούνται οι δύο στρατιωτικοί» υποστήριξε ο Πρωθυπουργός και απευθυνόμενος στον τούρκο πρόεδρο ανέφερε χαρακτηριστικά: «Οταν κάποιος έχει προβλήματα στο δικό του σπίτι, το χειρότερο είναι να τα βάζει με τον γείτονά του. Και στην περίπτωσή μας δεν υπάρχουν πιο αξιόπιστοι και καλόπιστοι γείτονες στην περιοχή. Ας αφήσουν λοιπόν τις επιθέσεις και ας προχωρήσουν το γρηγορότερο δυνατό σε μια κίνηση καλής θέλησης για την επίσπευση της επιστροφής των δύο ελλήνων αξιωματικών που κρατούνται στην Αδριανούπολη. Γιατί θέλω να το επαναλάβω: Είναι άδικο να κρατούνται. Οπως εμείς στο παρελθόν επιστρέψαμε τούρκους στρατιώτες, που κάνοντας περιπολία πέρασαν για λίγα μέτρα στα ελληνικά σύνορα, έτσι περιμένω σήμερα από τον τούρκο πρόεδρο να πράξει το ίδιο». Ο Τσίπρας ζήτησε να επισπευσθούν οι δικονομικές διαδικασίες ώστε να επιστρέψουν στην Ελλάδα οι δύο έλληνες στρατιωτικοί σημειώνοντας ότι είναι μία κίνηση την οποία θα την αναμένει η Αθήνα.

Μια φράση όμως του Πρωθυπουργού σηματοδότησε όχι μόνο τη «στροφή στην ηπιότητα», αλλά ταυτόχρονα και τις σαφείς αποστάσεις που τήρησε το Μαξίμου από τον υπουργό Αμυνας, αφού λίγες ώρες μετά το φραστικό μπουρλότο Καμμένου που χαρακτήριζε τον Ερντογάν «τρελό» κι άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο να παραμείνουν κρατούμενοι οι δύο ακόμη και επί δεκαπενταετία στην Τουρκία, ο Τσίπρας με πυροσβεστική διάθεση δήλωνε: «Θα κάνουμε υπομονή. Δεν θέλουμε εμείς να είμαστε αυτοί οι οποίοι ρίχνουμε λάδι στη φωτιά, αλλά όλοι ας καταλάβουν ότι κρίνονται από τις πράξεις και από τα αποτελέσματα των πράξεών τους και από εμάς και από τη διεθνή κοινότητα».

Η κίνηση αποκλιμάκωσης ήρθε από τον Πρωθυπουργό έπειτα από ένα 48ωρο «φραστικού πολέμου» χωρίς προηγούμενο μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας στο ανώτατο μάλιστα πολιτικό επίπεδο. Ο ισχυρισμός του Ερντογάν, ότι ο Αλέξης Τσίπρας ούτε λίγο ούτε πολύ τον κορόιδεψε και δεν έστειλε πίσω στην Τουρκία τους οκτώ στρατιωτικούς που διέφυγαν με ελικόπτερο την επομένη του αποτυχημένου πραξικοπήματος, προκάλεσε οργή στην Αθήνα, με τον Αλέξη Τσίπρα να απαντά στον τούρκο πρόεδρο με τη «δηλητηριώδη» επισήμανση ότι η Ελλάδα έχει Πρωθυπουργό και όχι σουλτάνο που να μπορεί να υπόσχεται σχετικά με τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης.

Αιχμές κατά Καμμένου. Την ίδια ώρα, σε μια γραμμή αποδοκιμασίας του υπουργού Αμυνας κινήθηκαν και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Ενδεικτική είναι η παρέμβαση του ευρωβουλευτή Στέλιου Κούλογλου, ο οποίος υπονόησε (ρ/σ Focus) ότι δηλώσεις σαν και αυτές που έκανε ο Καμμένος αποτελούν επικοινωνιακή ευκαιρία για τον τούρκο πρόεδρο. Οπως είπε, «οι κορόνες δεν βοηθούν ακόμη και αν μιλάμε για τον Ερντογάν… χαρακτηρισμοί όπως «τρελός», ακόμη και αν αναφέρεσαι στον Ερντογάν ή τον Μουσολίνι, στην διεθνή διπλωματία πρέπει να αποφεύγονται». Στην ίδια κατεύθυνση και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης άδειασε τον υπουργό Αμυνας δηλώνοντας (Στο Κόκκινο) ότι ο λόγος της Αθήνας πρέπει να είναι συγκρατημένος, σοβαρός και συγκροτημένος και δεν χρειάζονται απαντήσεις σε καθετί που λέγεται από την άλλη πλευρά. Ειδικά για τις αναφορές Καμμένου, ο Ξυδάκης υποστήριξε ότι «δεν βοηθούν, είναι αχρείαστες, φουντώνουμε μία φωτιά ενώ θα έπρεπε να την ελέγχουμε, να δίνουμε στον εαυτό μας τη δυνατότητα να έχουμε έλεγχο της κατάστασης».

Ελπίδες στον Πούτιν. Και ενώ η Αθήνα επιχειρεί να αφήσει πίσω τη φραστική αντιπαράθεση και να χαμηλώσει τους τόνους στις σχέσεις της με την Αγκυρα, ο Βλαντίμιρ Πούτιν προσγειωνόταν στην τουρκική πρωτεύουσα. Η ελληνική πλευρά έχει εναποθέσει μέρος των ελπίδων της για την επιστροφή των δύο στρατιωτικών και στην εσχάτως σημαντική επιρροή του Πούτιν στην Τουρκία. Ο ρώσος πρόεδρος, κατά πληροφορίες, είχε αναφέρει στον Αλέξη Τσίπρα στην τηλεφωνική τους επικοινωνία προς δεκαημέρου ότι θα θέσει στον Ερντογάν τα ελληνοτουρκικά θέματα και την κράτηση των δύο στρατιωτικών.