Η Κίνα θα επιβάλει επιπλέον δασμούς ύψους 25% σε 106 αμερικανικά προϊόντα, μεταξύ των οποίων η σόγια, τα αυτοκίνητα, τα χημικά προϊόντα, κάποιοι τύποι αεροσκαφών και προϊόντα καλαμποκιού, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών της χώρας. 

Η αξία των προϊόντων αυτών ανήλθε το 2017 στα 50 δισεκ. δολάρια, σύμφωνα με άλλη ανακοίνωση του υπουργείου Εμπορίου.

Επιπλέον δασμοί θα επιβληθούν σε προϊόντα όπως το ουίσκι, τα πούρα και ο καπνός, κάποια είδη βοδινού, λιπαντικά, προπάνιο και άλλα πλαστικά προϊόντα, ανέφερε το υπουργείο Οικονομικών στην ανακοίνωσή του. Στους νέους δασμούς θα υπόκεινται ο αμερικανικός χυμός πορτοκαλιού, το βαμβάκι, κάποια είδη σίτου καθώς και τα μικρά φορτηγά, κάποια οχήματα τύπου SUV και ορισμένα ηλεκτρικά οχήματα, σύμφωνα με το υπουργείο.

Η ημερομηνία εφαρμογής του μέτρου αυτού θα εξαρτηθεί από το πότε θα επιβάλει η αμερικανική κυβέρνηση δασμούς στα κινεζικά προϊόντα, ανακοίνωσε το υπουργείο.

«Η Κίνα ποτέ δεν ενέδωσε σε εξωτερικές πιέσεις», δήλωσε από την μεριά του ο υφυπουργός Οικονομικών Τζου Γκουανγκγιάο, μετά την ανακοίνωση της λίστα των αμερικανών προϊόντων στα οποία η χώρα θα επιβάλει δασμούς ως απάντηση προς τις ΗΠΑ.

Αντίθετα, οι εξωτερικές πιέσεις θα προωθήσουν την ανάπτυξη και την καινοτομία της Κίνας, δήλωσε ο Τζου σε δημοσιογράφους στο Πεκίνο.

Οι προστριβές είναι δύσκολο να αποφευχθούν στο ταχέως αναπτυσσόμενο εμπόριο Κίνας-ΗΠΑ και οι δύο πλευρές βρίσκονται ενώπιον τεράστιων προκλήσεων, αλλά ο Τζου εξέφρασε την ελπίδα ότι οι σχέσεις μπορεί να πάλι να επανέλθουν σε μια υγιή πορεία, καθώς ένας εμπορικός πόλεμος θα μπορούσε να πλήξει όλες τις πλευρές.

ΗΠΑ: Μια «λυπηρή» απόφαση

Η απόφαση της Κίνας να επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές σόγιας από τις ΗΠΑ είναι «λυπηρή» και «δεν θα επιλύσει την εμπορική ανισορροπία», δήλωσε ο επικεφαλής για την Κίνα του Αμερικανικού Συμβουλίου Εξαγωγών Σόγιας.

Η κίνηση ήταν αναμενόμενη για την αμερικανική βιομηχανία σόγιας, δήλωσε ο Τζανγκ Σιαοπίνγκ στο Reuters, παρότι η οργάνωση που εκπροσωπεί τους Αμερικανούς παραγωγούς έκανε «τα πάντα» για να την αποτρέψει.

Η Κίνα μπορεί και πάλι να αγοράσει αμερικανική σόγια, παρά τους επιπλέον δασμούς, εάν υπάρχει ζήτηση στην αγορά της, πρόσθεσε ο Τζανγκ.