Σε νέα ευθεία αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας στα Ιμια, αλλά και πέραν αυτών προχώρησε μέσα στο Σαββατοκύριακο η Αγκυρα, παραμένοντας κατά γράμμα πιστή στην αναθεωρητική της πολιτική στο Αιγαίο. Η Τουρκία δεν δίστασε να εκφράσει τη διαφωνία της ακόμη και για την ένταξη ελληνικών νησιών και βραχονησίδων στο περιβαλλοντικό πρόγραμμα Natura 2000 της Ευρωπαϊκής Ενωσης, προειδοποιώντας μάλιστα την τελευταία να μην επιτρέψει στη χώρα μας να τη μετατρέψει σε εργαλείο για την προώθηση των συμφερόντων της στο Αιγαίο!

Η ρητορική μεταξύ Αγκυρας και Αθήνας τείνει εν τω μεταξύ να λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Σε νέες εμπρηστικές δηλώσεις προέβη ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ «απαντώντας» και στις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Αμυνας Πάνου Καμμένου σχετικά με την ήττα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας σε σχέση με την Επανάσταση του 1821. Αν προσθέσει κανείς και τα σχόλια του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μέσα στην Αγια-Σοφιά στο πλαίσιο εγκαινίων έκθεσης για την Μπιενάλε της Κωνσταντινούπολης, ότι το ιστορικό μνημείο είναι τζαμί, η εικόνα που διαμορφώνεται είναι ιδιαίτερα βαριά. Κατά την είσοδό του στην Αγια-Σοφιά, μάλιστα, ο Ερντογάν χαιρέτησε με τα τέσσερα δάχτυλα, υιοθετώντας τον χαιρετισμό των Αδελφών Μουσουλμάνων της Αιγύπτου.

Μιλώντας δε από τα παράλια της Τουρκίας, ο Γιλντιρίμ ανέφερε πως «η Τουρκία δεν θα ανεχτεί ποτέ κύκλους που παραβιάζουν την κυριαρχία μας στη Μεσόγειο και το Αιγαίο. Οσοι κάνουν ζωή κουρσάρων στα νερά του Αιγαίου, ας μην ξεχνούν την 9η Σεπτεμβρίου του 1922. Η Τουρκία δεν είναι μια χώρα που θα υποκύψει και θα πει «σας ευχαριστώ», υποκινώντας τα όνειρα εκείνων που έχουν φιλόδοξες εξωτερικές πολιτικές» κατέληξε ο τούρκος πρωθυπουργός.

Η ανακοίνωση της Αγκυρας σχετικά με τα Ιμια προκάλεσε την έντονη αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών. «Το νομικό καθεστώς των Ιμίων είναι πλήρως κατοχυρωμένο και η ελληνική κυριαρχία επ’ αυτών είναι δεδομένη και αναμφισβήτητη. Λαθεύει η Τουρκία αν νομίζει ότι δύναται να παραβιάσει στο Αιγαίο το διεθνές δίκαιο χωρίς συνέπειες, όπως πράττει σε άλλα σημεία του περίγυρού της. Της συστήνουμε, δε, να μετράει τα λόγια της» αναφέρει η ανακοίνωση της Αθήνας. Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσόι, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον πρόσφατα δημοσιευμένο στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως νόμο 4519/2018 με τον οποίο στο εν λόγω πρόγραμμα εντάσσονται 446 περιοχές σε όλη την Ελλάδα, μεταξύ των οποίων και τα Ιμια. Η Αγκυρα έχει διαμαρτυρηθεί και στο παρελθόν για αυτό το θέμα, αλλά η γλώσσα που χρησιμοποιείται είναι ιδιαίτερα σκληρή. Οπως αναφέρει ο Ακσόι, «είναι καλά γνωστό ότι η Ελλάδα έχει εκμεταλλευτεί αυτά τα προγράμματα (σ.σ. όπως το Natura 2000) αναφορικά με τα ζητήματα του Αιγαίου. Σε αυτή περίπτωση, η Ελλάδα εκμεταλλεύεται ξανά το πρόγραμμα Natura 2000 μέσω εθνικής νομοθεσίας. Η Ελλάδα», συνεχίζει η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, «μετά την κρίση των Ιμίων το 1996, συμπεριέλαβε τα Ιμια, καθώς επίσης και ορισμένα νησιά, νησίδες και βράχους, η κυριαρχία των οποίων δεν έχει παραχωρηθεί στην Ελλάδα με διεθνείς συμφωνίες στο πρόγραμμα Natura 2000».

«Δεν υπάρχει αμφιβολία». Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών δεν διστάζει μάλιστα να επισημάνει ότι «δραττόμεθα της ευκαιρίας αυτής για να επισημάνουμε ότι δεν υπάρχει αμφιβολία για την κυριαρχία της Τουρκίας στα Ιμια» –σε μία κίνηση που μπορεί κάποιος να πει ότι υπερβαίνει ακόμη και τη «θεωρία των γκρίζων ζωνών» αφού δεν γίνεται καν λόγος για αμφισβητούμενη κυριαρχία. «Επιπλέον», σημειώνεται, «δεν πρόκειται να δεχθούμε κανένα πιθανό τετελεσμένο που θα παρουσίαζε η Ελλάδα σε σχέση με γεωγραφικούς σχηματισμούς στο Αιγαίο Πέλαγος, των οποίων το νομικό καθεστώς είναι αμφισβητούμενο. Τέλος», καταλήγει η ανακοίνωση, «θα θέλαμε να επαναλάβουμε ότι ο ελληνικός Νόμος 4519 δεν θα έχει κανένα νομικό αποτέλεσμα σε ό,τι αφορά τις υπάρχουσες διαφορές μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδος στο Αιγαίο». Είναι προφανές ότι στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης συζήτησης εντός της Τουρκίας για την… παραχώρηση στην Ελλάδα νησιών και βραχονησίδων, η Αγκυρα εκφράζει τη σφοδρότατη διαφωνία της για τη συμπερίληψη στον ελληνικό νόμο περιοχών όπου εκτός από τα Ιμια περιλαμβάνονται το Γαϊδουρονήσι, η Παναγιά, η Σύρνα, η Λεβίδα, η Κίναρος, το Φαρμακονήσι, οι Αρκιοί κ.ά. Ο Ακσόι υπενθυμίζει ότι η Αγκυρα έχει προβεί στο παρελθόν σε επανειλημμένες διαμαρτυρίες και διαβήματα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Καλεί δε την Ελλάδα να δράσει «με την κοινή λογική. Θα θέλαμε επίσης να υπενθυμίσουμε στην ΕΕ να μη μετατραπεί σε εργαλείο στις προσπάθειες πολιτικής εκμετάλλευσης από την Ελλάδα των περιβαλλοντικών της προγραμμάτων».