Την τακτική της μετωπικής σύγκρουσης με την κυβέρνηση σε όλα τα ζητήματα επιλέγει πλέον ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θεωρώντας απολύτως προσχηματικές τις δηλώσεις τού Πρωθυπουργού περί συναίνεσης. Για τον πρόεδρο της ΝΔ θέμα συνεννόησης με αυτή την κυβέρνηση δεν υπάρχει πλέον και –όπως τονίζουν στενοί συνεργάτες του –δεν μπορεί να γίνει ουσιαστική συζήτηση με εκείνους που στοχοποιούν πολιτικούς αντιπάλους και στήνουν σκευωρίες με μοναδικό στόχο τη σπίλωση πολιτικών προσώπων. Οι κινήσεις που πιστοποιούν την έλλειψη εμπιστοσύνης που έχει απέναντι προσωπικά στον Πρωθυπουργό είναι οι εξής:

1. Η απόρριψη του αιτήματος για συνάντηση-ενημέρωση από τον Νίκο Κοτζιά. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε εντολή στον Γιώργο Κουμουτσάκο να μεταφέρει στον υπουργό Εξωτερικών ότι ο πρόεδρος της ΝΔ δέχεται να ενημερωθεί για τα εθνικά θέματα μόνον από τον Πρωθυπουργό. Και μια τέτοια συνάντηση να γίνει όμως, δεν είναι βέβαιον ότι θα έχει αποτέλεσμα, καθώς η ΝΔ θεωρεί ότι στο Σκοπιανό οι Αλέξης Τσίπρας και Πάνος Καμμένος αναζητούν τώρα συνενόχους σε μια λύση που δεν μπορεί να γίνει αποδέκτη.

2. Η απόρριψη της συζήτησης για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Ο αρχηγός της ΝΔ εκτιμά ότι λειτουργεί αποπροσανατολιστικά αυτό το θέμα και παραπέμπει για μετά τις εκλογές την οποιαδήποτε σχετική πρωτοβουλία.

3. Η απόρριψη οποιασδήποτε πρότασης για διερεύνηση υποθέσεων που απασχολούν τον δημόσιο βίο. Μετά τη Novartis και την εξέλιξη που αυτή είχε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιλέγει πλέον την αντιπαράθεση και σε αυτό το πεδίο, εκτιμώντας ότι κάθε σχετική πρόταση που καταθέτει ο Πρωθυπουργός στοχεύει στη συγκάλυψη.