Για πρώτη φορά έπειτα από 90 χρόνια οι ιρλανδικές παμπ μπορούν να σερβίρουν αλκοόλ σήμερα, Μεγάλη Παρασκευή των καθολικών, από τις 10.30 μέχρι τις 00.30, μία σημαντική αλλαγή που δείχνει τη χαλάρωση του ελέγχου της καθολικής εκκλησίας στη ζωή της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας.

Το σαββατοκύριακο του Πάσχα είναι η μεγαλύτερη γιορτή της καθολικής εκκλησίας και η ιρλανδική νομοθεσία απαγόρευε επί δεκαετίες την κατανάλωση αλκοόλ και ειδικότερα μπύρας στις παμπ της χώρας την ημέρα της Μεγάλης Παρασκευής, ευνοώντας τις φιλικές και οικογενειακές συγκεντρώσεις στα σπίτια και μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ από το στοκ.

Συμπίπτει όμως με μία χρονική περίοδο υψηλής τουριστικής κίνησης. Κατά παράδοσιν, οι ιρλανδικοί δρόμοι ήταν την Μεγάλη Παρασκευή γεμάτοι ξένους που αγνοώντας την απαγόρευση αναζητούσαν τρόπους και τόπους για να καταναλώσουν μία πίντα.

Ο νόμος για την άρση της απαγόρευσης πέρασε πέρυσι από το Dail με διακομματική υποστήριξη.

«Πρόκειται για μία πολύ σημαντική αλλαγή. Το Πάσχα είναι ένα μακρύ Σαββατοκύριακο με τους τουρίστες να συρρέουν στην Ιρλανδία και πολλούς από αυτούς να αναζητούν τις παγκοσμίου φήμης ιρλανδικές παμπ και να σοκάρονται όταν διαπιστώνουν ότι είναι κλειστές. Για μας η αναμονή ήταν πολύ μεγάλη», δηλώνει ο Γκίλιαν Ντάλι, Licensed Vintners Association του Δουβλίνου.

Ο εισηγητής του νομοσχεδίου για την άρση της απαγόρευσης, ο υπουργός Ντέιβιντ Στάντον, πήγε όμως ένα βήμα πιο μακριά για να επιχειρηματολογήσει υπέρ της άρσης της απαγόρευσης μιλώντας για την «δημογραφική αλλαγή και την αυξανόμενη πολυμέρεια του πληθυσμού μας…που οδηγεί στη μείωση των παραδοσιακών θρησκευτικών πρακτικών» στην Ιρλανδία.

Η άρση της απαγόρευσης συμπαρέσυρε και την Βόρεια Ιρλανδία, όπου οι παμπ μπορούσαν να σερβίρουν μόνο από τις 17.00 μέχρι τις 23.00 τη Μεγάλη Παρασκευή. Από σήμερα θα ακολουθούν το ωράριο της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας