Στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο βρίσκεται πλέον το ζήτημα της παρατεταμένης και χωρίς απαγγελθείσες κατηγορίες κράτησης των δύο ελλήνων στρατιωτικών στις φυλακές υψίστης ασφαλείας στην Αδριανούπολη, καθώς μετά τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες αλλά και την Ευρωτουρκική Σύνοδο της Βάρνας η Αθήνα ζητεί και επισήμως τον λόγο από την Αγκυρα για το θέμα των δύο στρατιωτικών, εγκαταλείποντας την ήπια στάση και τη διατήρηση του θέματος σε χαμηλούς τόνους.

Με επίσημη δήλωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξέφρασε την ενόχληση της ελληνικής πλευράς για το γεγονός ότι αν και έχουν παρέλθει περίπου 30 ημέρες κανείς δεν γνωρίζει με βάση ποια κατηγορία κρατούνται οι δύο έλληνες στρατιωτικοί στην Αδριανούπολη. Σε υψηλούς τόνους ο Δημήτρης Τζανακόπουλος εξέφρασε την ανησυχία και τον προβληματισμό της ελληνικής κυβέρνησης, που πλέον πιέζει ώστε κατά το δυνατόν συντομότερα οι τουρκικές Αρχές να διαμορφώσουν και να ανακοινώσουν το κατηγορητήριο προκειμένου να υπάρχει πια σαφής εικόνα για το πού πάει η υπόθεση και ποιος χρονικός ορίζοντας διαγράφεται για τους δύο Ελληνες στις τουρκικές φυλακές. Η Αθήνα μετά την παρέλευση ενός μήνα συνδέει πλέον άμεσα τη συμπεριφορά της τουρκικής πλευράς στο συγκεκριμένο ζήτημα με την πορεία των ελληνοτουρκικών αλλά και ευρωτουρκικών σχέσεων και διαπιστώνει στη συμπεριφορά των Τούρκων στάση κωλυσιεργίας με προφανή στόχο την άσκηση διπλωματικών πιέσεων. «Δεν έχουμε γνώση για ποιο λόγο επιλέγεται αυτή η τακτική της κωλυσιεργίας που καθόλου δεν συμβάλλει στην εξομάλυνση των σχέσεών μας και σε μια σχέση καλής γειτονίας με τους Τούρκους» υποστήριξε χαρακτηριστικά ο Τζανακόπουλος για να συμπληρώσει στέλνοντας μήνυμα προς την Αγκυρα : «…Απαιτούμε καθαρές εξηγήσεις για ποιο λόγο ένα μήνα μετά δεν γνωρίζουμε με ποιες κατηγορίες βαρύνονται… Αναμένουμε άμεση ενημέρωση και οι δύο στρατιωτικοί και η κυβέρνηση για τις κατηγορίες που αντιμετωπίζουν».

Στο ίδιο πλαίσιο, ο Τζανακόπουλος χαρακτήρισε «εύλογες» τις σκληρές δηλώσεις του Πάνου Καμμένου για την Τουρκία αποδίδοντας στους γείτονες την υιοθέτηση μιας ρητορικής που προκαλεί απαντήσεις όπως αυτή του υπουργού Εθνικής Αμυνας.

ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΕ ΤΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ

Κεντρικό ρόλο στη διαμόρφωση του κατηγορητηρίου θα αποτελέσουν τα δεδομένα που έχουν ανακτήσει οι τουρκικές Αρχές από τα κινητά τηλέφωνα των δύο στρατιωτικών καθώς από αυτά θα κριθεί αν τους απαγγελθεί η κατηγορία της κατασκοπείας. Μετά την αποστολή έλληνα εμπειρογνώμονα στην Τουρκία για το «ξεκλείδωμα» των τηλεφώνων, σε μια διαδικασία που βιντεοσκοπήθηκε με βάση τα όσα προβλέπουν διεθνή πρωτόκολλα, οι πληροφορίες κάνουν λόγο για «καθαρά τηλέφωνα», ωστόσο επικρατεί προβληματισμός από τα συχνά περί του αντιθέτου δημοσιεύματα σε τουρκικά ειδησεογραφικά μέσα.

ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΤΟΝ ΠΟΥΤΙΝ

Αν και υπάρχει η εκτίμηση ότι είναι θέμα ωρών ή 24ώρων η ανακοίνωση του κατηγορητηρίου, η Αθήνα παλεύει και μέσω Μόσχας για την απεμπλοκή, αφού τη Μεγάλη Δευτέρα ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα συναντήσει στην Κωνσταντινούπολη τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και αναμένεται να θέσει το θέμα. Η εορτή του Πάσχα είχε τεθεί ως ένα όριο από την Ελλάδα για το τέλος της περιπέτειας των δύο, καθώς κάτι τέτοιο υπαινίχθηκαν οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι που συνάντησαν τον Ερντογάν στη Βάρνα, αλλά αυτή τη στιγμή κανείς δεν είναι πια σίγουρος ότι έως τότε θα υπάρξει φως στο τούνελ.