Η Amazon δέχεται επίθεση από τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος κατηγορεί τη μεγαλύτερη εταιρεία λιανικών πωλήσεων στον κόσμο ότι πληρώνει «λίγους ή καθόλου» φόρους, όπως λέει ο ίδιος. Η Moody’s υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Tesla επικαλούμενη τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει στην παραγωγή του μοντέλου σειράς 3. Η Apple βλέπει την Goldman Sachs να αναθεωρεί προς τα κάτω τις προβλέψεις για πωλήσεις iPhone. Και το Facebook εξακολουθεί να δέχεται από παντού πιέσεις και κριτική για την πολιτική προστασίας της ιδιωτικότητας των χρηστών της.

Την ίδια στιγμή οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες όπως η Ομοσπονδιακή των ΗΠΑ, η EKT και η Τράπεζα της Αγγλίας έχουν δώσει σήμα ότι στο άμεσο μέλλον σκοπεύουν να ακολουθήσουν πιο σφιχτή νομισματική πολιτική. Εάν προστεθούν στο συνολικό κοκτέιλ και οι παγκόσμιοι φόβοι που έχουν δημιουργηθεί ότι μπορεί να ξεσπάσει εμπορικός πόλεμος, τότε δημιουργείται ένα πραγματικά εκρηκτικό μείγμα για τις αγορές –κι αυτό φαίνεται από τη μεγάλη νευρικότητα στην πορεία των μετοχών τεχνολογικών εταιρειών αλλά και των χρηματιστηριακών δεικτών που επηρεάζουν.

Οι φόβοι αυτοί εκφράστηκαν έντονα τις προηγούμενες ημέρες με τις πολύ μεγάλες διακυμάνσεις των αγορών, ιδιαίτερα στον δείκτη Ντάου Τζόουνς και τον δείκτη εταιρειών υψηλής τεχνολογίας Nasdaq. Μόνο οι τρεις μεγαλύτερες εταιρείες στον δείκτη S&P 500 του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης, η Apple, η Amazon και η Alphabet, έχουν κεφαλαιοποίηση που φτάνει τα 2,3 τρισ. δολάρια. Η συνολική κεφαλαιοποίηση όλων των εταιρειών του δείκτη S&P 500 ανέρχεται σε 23 τρισ. δολάρια.

Το πρόβλημα για τις αγορές είναι ότι οι τεχνολογικές εταιρείες έχουν γίνει πολύ μεγάλες και πολύ ισχυρές, με αποτέλεσμα να καθορίζουν σε πολύ μεγάλο βαθμό την πορεία ολόκληρων βασικών χρηματιστηριακών δεικτών. Ομως πλέον η πορεία του S&P 500 φαίνεται να καθορίζεται σε σημαντικό βαθμό από την τριάδα Apple, Amazon και Alphabet, αφού η κεφαλαιοποίηση μόλις των τριών εταιρειών αυτών αναλογεί στο 10% της συνολικής κεφαλαιοποίησης όλων των εταιρειών του δείκτη.

Το ερώτημα που τίθεται τώρα είναι κατά πόσον ολόκληρη η χρηματιστηριακή αγορά, κυρίως στις ΗΠΑ, μπορεί να αντισταθεί στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι τεχνολογικές εταιρείες.

Μέχρι τώρα το πρόβλημα που αντιμετώπιζε η Facebook με τη διαρροή προσωπικών δεδομένων χρηστών ήταν φαινομενικά το μεγαλύτερο στον τεχνολογικό κλάδο. Μέχρι που ο πρόεδρος των ΗΠΑ ξαναχτύπησε, αυτή τη φορά για την Amazon. Ο Τραμπ κατηγόρησε την αλυσίδα ότι σε αντίθεση με άλλες εταιρείες πληρώνει λιγότερους φόρους, χρησιμοποιεί το σύστημα εθνικών ταχυδρομείων για τις παραδόσεις τους προκαλώντας οικονομική ζημιά στις ΗΠΑ και οδηγεί στο κλείσιμο πολλές χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις.