Τέσσερις ποδοσφαιριστές ραντισμένοι με τη χρυσόσκονη του 2004 απαρτίζουν το ολιγομελές κλαμπ των 100άρηδων της Εθνικής Ομάδας. Ο Βασίλης Τοροσίδης βρίσκεται κοντά στην εξώπορτα και χρειάζεται τέσσερις ακόμη συμμετοχές με το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα για να γίνει… τριψήφιος και να εισέλθει. Εχει συνυπάρξει πάντως με τους 100άρηδες στον αγωνιστικό χώρο. Ακόμη και με τον παλαιότερο Θοδωρή Ζαγοράκη ήταν συμπαίκτες για… 17 λεπτά στο χορτάρι, στο φιλικό προς τιμήν του εμβληματικού αρχηγού στην Τούμπα με αντίπαλο την Ισπανία στις 22 Αυγούστου 2007 (ήττα 2-3). Ως «απόστρατος» βέβαια τότε ο Ζαγόρ.

Η ειρωνεία

Ο καθένας από τους τέσσερις 100άρηδες έχει τα δικά του παράσημα. Για τον Γιώργο Καραγκούνη το προφανές είναι το ρεκόρ συμμετοχών. Το κοντέρ σταμάτησε στις 139 στο ματς με την Κόστα Ρίκα στη φάση των 16 του Μουντιάλ 2014 (ήττα 5-3 στα πέναλτι). Το… κερασάκι της 140ής εμφάνισης (με ένα φιλικό προς τιμήν του) έχει ξεχαστεί εδώ και τέσσερα χρόνια. Η ειρωνεία δε της ιστορίας είναι πως ο ρέκορντμαν συμμετοχών της Γαλανόλευκης δεν αγωνίστηκε –λόγω καρτών –στον τελικό του Euro 2004… Πριν από τον «τυπάρα» ήταν αρχηγός της Εθνικής ο ευλογημένος Θοδωρής Ζαγοράκης που κλήθηκε για την πρώτη άρση του τροπαίου, μετά τον τελικό στο «Ντα Λουζ» της Λισαβόνας στις 4 Ιουλίου 2004. Ο Ζαγόρ σταμάτησε στις 120 συμμετοχές, αλλά κατέχει ένα ιδιαίτερο ρεκόρ: φόρεσε το περιβραχιόνιο σε 59 αγώνες. Ηταν «κάπτεν» δηλαδή στη μισή του θητεία με το εθνόσημο. Για να υπάρχει ένα μέτρο σύγκρισης, ο Καραγκούνης είχε το περιβραχιόνιο στο μπράτσο σε 42 παιχνίδια.

Ο πιο γρήγορος

Ο Κώστας Κατσουράνης εμφανίζεται τρίτος στη λίστα με τις συμμετοχές της Εθνικής (116), ωστόσο είναι ο πιο γρήγορος 100άρης! Χρειάστηκε δηλαδή λιγότερο χρονικό διάστημα από τους υπόλοιπους για να συμπληρώσει τριψήφιο αριθμό αγώνων. Πρωτοεμφανίστηκε σε φιλικό με τη Σουηδία στο Νόρκεπινγκ στις 20 Αυγούστου 2003 (νίκη 1-2) και έπαιξε για 100ή φορά στις 16 Οκτωβρίου 2012 κόντρα στη Σλοβακία, στη Μπρατισλάβα, στα προκριματικά του Μουντιάλ (νίκη 0-1). Δηλαδή 1-100 σε 3.345 μέρες (λιγότερο από 10 χρόνια). Ο δεύτερος πιο γρήγορος 100άρης ήταν ο Αγγελος Μπασινάς που χρειάστηκε 3.514. Ο Μπασινάς παρεμπιπτόντως ολοκλήρωσε με στρογγυλό αριθμό τη θητεία του στην Εθνική (100). Στη δική του περίπτωση υπάρχει ένα παράσημο εμπιστοσύνης (για το οποίο πάντως ασκήθηκε κριτική): αποτέλεσε βασική επιλογή του Οτο Ρεχάγκελ σε τρεις αγώνες, παρ’ ότι εκείνο το διάστημα δεν είχε ομάδα. Το καλοκαίρι του 2005 ήταν περιθωριοποιημένος στον Παναθηναϊκό (δεν συμμετείχε την προετοιμασία), στις 21 Σεπτεμβρίου 2005 έλυσε το συμβόλαιό του, αλλά συμπεριελήφθη στο αρχικό σχήμα στους αγώνες με τη Δανία στην Κοπεγχάγη (ήττα 1-0) και τη Γεωργία στο Καραϊσκάκη (νίκη 1-0) τον Οκτώβριο για τα προκριματικά του Μουντιάλ. Η τρίτη του συμμετοχή όντας άνεργος καταγράφηκε σε φιλικό με την Ουγγαρία έναν μήνα αργότερα.

Σε σχέση με αυτή την τετράδα των 100άρηδων, ο εν ενεργεία αρχηγός Βασίλης Τοροσίδης έχει ως σημείο υπεροχής τη συχνότητα σκοραρίσματος. Είναι μάλιστα ο πρώτος αμυντικός (δεξί μπακ) στην ιστορία της Εθνικής που συμπλήρωσε διψήφιο αριθμό γκολ. Με 10 τέρματα (όσα και οι Καραγκούνης, Κατσουράνης) σε 96 συμμετοχές κουνάει πλεκτό μία φορά ανά 9,6 αγώνες.