Με αρκετή καθυστέρηση και με τα σύννεφα να έχουν ήδη συγκεντρωθεί στον διπλωματικό ουρανό, η κυβέρνηση και συγκεκριμένα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς αποφάσισαν, όπως φαίνεται, να ενημερώσουν πιο ενδελεχώς του αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης για τις εξελίξεις στο Μακεδονικό, κατά κύριο λόγο, αλλά ίσως και για τις ελληνοαλβανικές διαπραγματεύσεις περί μιας «συμφωνίας-πακέτου».

Αν και επισήμως από το υπουργείο Εξωτερικών δεν ανακοινώνεται τίποτα, ο Κοτζιάς έχει ήδη αποστείλει τα σχετικά μηνύματα στη ΝΔ, στο Κίνημα Αλλαγής και στο Ποτάμι. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Εξωτερικών (προφανώς σε συνεννόηση με τον Πρωθυπουργό κατά τη συνάντηση που είχαν το περασμένο Σάββατο μετά την επιστροφή του Κοτζιά από τα Σκόπια) ζήτησε να συναντήσει τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη, στέλνοντας (σε μία μάλλον παράδοξη διπλωματική πρακτική) μήνυμα στο κινητό τηλέφωνο του Γιώργου Κουμουτσάκου, τομεάρχη Εξωτερικών της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Από την πλευρά του ο Κουμουτσάκος τού απάντησε ότι ο Μητσοτάκης δεν έχει αντίρρηση να ενημερωθεί, αλλά από τον Αλέξη Τσίπρα. Οπως φαίνεται, οι Κοτζιάς και Κουμουτσάκος θα συναντηθούν μετά τη Μεγάλη Δευτέρα, όταν ο δεύτερος επιστρέφει από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ανάλογες προσεγγίσεις έχει πραγματοποιήσει ο Κοτζιάς τόσο προς τη Φώφη Γεννηματά όσο και προς τον Σταύρο Θεοδωράκη. Μάλιστα, ο υπουργός Εξωτερικών είχε σύμφωνα με πληροφορίες συνομιλία με τον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη στο πλαίσιο της παρουσίας τους στην παρουσίαση του βιβλίου του Νίκου Μέρτζου για το Μακεδονικό. Παράλληλα, υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία και με το γραφείο της επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής.

ΕΚΡΗΚΤΙΚΟ ΜΕΙΓΜΑ. Από τις κινήσεις αυτές είναι μάλλον σαφές ότι οι διαπραγματεύσεις στο «βαλκανικό μέτωπο» δεν εξελίσσονται τόσο θετικά και… γραμμικά όσο επιθυμούσε η κυβέρνηση, ενώ στο «εκρηκτικό μείγμα» πρέπει να προστεθεί και η δύσκολη κατάσταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Αναφορικά με το ζήτημα της ονομασίας της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, το ταξίδι του Κοτζιά στα Σκόπια δεν απέδωσε τα αναμενόμενα. Χθες το βράδυ, ο υπουργός Εξωτερικών επρόκειτο να έχει δείπνο εργασίας με τον σκοπιανό ομόλογό του Νίκολα Ντιμιτρόφ στη Βιέννη, ενώ σήμερα οι δύο υπουργοί θα συναντηθούν με τον ειδικό απεσταλμένο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Μάθιου Νίμιτς. Η περιπλοκή στο Μακεδονικό είναι σύνθετη, με το ζήτημα της αλλαγής του σκοπιανού Συντάγματος που ζητεί η Αθήνα να μη γίνεται δεκτό από την ΠΓΔΜ.

Φαίνεται όμως ότι και στο πεδίο των ελληνοαλβανικών σχέσεων, οι αρχικές προσδοκίες έχουν δραματικά περιοριστεί. Η πρόσκληση που είχε απευθύνει ο αλβανός πρωθυπουργός Εντι Ράμα προς τον έλληνα ομόλογό του ώστε να επισκεφθεί τα Τίρανα την Κυριακή του Πάσχα μένει πλέον γράμμα κενό, καθώς η «συμφωνία-πακέτο» παραπέμπεται στις ελληνικές καλένδες. Ο Κοτζιάς μετέβη χθες εκτάκτως στην αλβανική πρωτεύουσα με σκοπό να συνομιλήσει με τον ομόλογό του Ντίτμιρ Μπουσάτι και η ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση είναι χαρακτηριστική: «Οι κ.κ. Κοτζιάς και Μπουσάτι συμφώνησαν επί των επόμενων βημάτων που πρόκειται να γίνουν τους επόμενους μήνες για την περαιτέρω προώθηση της διαδικασίας και προς εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτών λύσεων στα υπό συζήτηση ζητήματα». Το μεγάλο αγκάθι είναι μία συμφωνία επί της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών, καθώς τα Τίρανα επιμένουν ότι η όποια συμφωνία πρέπει να σέβεται πλήρως την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, που έκρινε αντισυνταγματική τη συμφωνία που υπεγράφη το 2009.

ΑΠΕΡΡΙΨΑΝ ΤΗΝ ΕΝΣΤΑΣΗ ΤΩΝ «2». Ουδεμία θετική εξέλιξη υπάρχει στο μέτωπο των δύο ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία από τις 2 Μαρτίου. Οι δύο άνδρες θα παραμείνουν στις φυλακές της Αδριανούπολης, καθώς χθες απορρίφθηκε η ένσταση που κατέθεσαν οι δικηγόροι τους κατά της απόφασης για τη διατήρηση της προφυλάκισής τους. Σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, το 1ο Ειρηνοδικείο Αδριανούπολης αποφάνθηκε ότι είναι αναρμόδιο για την εξέταση της ένστασης και παρέπεμψε την αίτηση στο 2ο Ειρηνοδικείο Αδριανούπολης, που είχε λάβει την αρχική απόφαση για συνέχιση της προφυλάκισης. Αυτό με τη σειρά του απέρριψε την ένσταση.