Με σκηνικό επιχειρησιακής εγρήγορσης και αποτρεπτικής ισχύος των Ενόπλων Δυνάμεων απαντάει το υπουργείο Εθνικής Αμυνας στις αλλεπάλληλες προκλήσεις των Τούρκων και γι’ αυτό τα ξημερώματα της Τετάρτης άρχισε εκτάκτως η διεξαγωγή της άσκησης ετοιμότητας «Πυρπολητής» στην περιοχή των Δωδεκανήσων, έπειτα από εντολή του Πάνου Καμμένου και του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, ναύαρχου Ευάγγελου Αποστολάκη.

Με κάθε άσκηση οι επιτελείς του «Πενταγώνου» επιδιώκουν να διαπιστώσουν στην πράξη το επίπεδο ετοιμότητας και τις επιχειρησιακές δυνατότητες και των τριών Κλάδων. Δύο στοιχεία όμως φανερώνουν ότι με τη συγκεκριμένη άσκηση η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία είχε στόχο να στείλει ηχηρό μήνυμα στην Τουρκία. Πρώτον, ο χρόνος διεξαγωγής της. Η άσκηση «Πυρπολητής» δεν έχει προγραμματισμό. Πραγματοποιείται όταν κρίνουν σκόπιμο ο υπουργός Αμυνας και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ. «Προφανώς γίνεται τώρα και για να δείξει η χώρα μας στους γείτονες ότι είναι έτοιμη ανά πάσα στιγμή» επισημαίνει υψηλόβαθμη στρατιωτική πηγή.

ΤΟ ΣΗΜΑ. Η εντολή έναρξης της άσκησης έγινε περίπου ένα 24ωρο μετά τις νέες εμπρηστικές δηλώσεις τούρκων αξιωματούχων για το Αιγαίο και την Κύπρο και την άρνηση της Τουρκίας να απελευθερώσει τους δύο έλληνες ατρατιωτικούς –και είναι πρόδηλο ότι ένα σήμα πολεμικής εγρήγορσης επεδίωξε να στείλει στην Αγκυρα και ο Πάνος Καμμένος.

Δεύτερον, η άσκηση «Πυρπολητής» έχει μεγάλη επικοινωνιακή και ουσιαστική σημασία, διότι σ’ αυτή συμμετέχουν οι πιο επίλεκτες μονάδες του Ελληνικού Στρατού και συγκεκριμένα η δύναμη Δέλτα. Πρόκειται για μια διακλαδική δύναμη (συμμετέχουν σε αυτήν και οι τρεις Κλάδοι των Ενόπλων Δυνάμεων, δηλαδή Στρατός Ξηράς, Ναυτικό, Αεροπορία) με προσωπικό από τα τμήματα Ειδικών Δυνάμεων του Στρατού Ξηράς και του Πολεμικού Ναυτικού. Η Δέλτα απαρτίζεται μεταξύ άλλων από ομάδες της Ζ’ ΜΑΚ (Μοίρα Αμφίβιων Καταδρομών), του Ειδικού Τμήματος Αλεξιπτωτιστών, της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών, του 575 Τάγματος Πεζοναυτών της 32ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών, τον Λόχο Αμεσης Επέμβασης της Β’ Μοίρας Αλεξιπτωτιστών.

Σημειώνεται ότι στην άσκηση συμμετέχουν επίσης μέσα και των τριών Κλάδων όπως φρεγάτες, πυραυλάκατος, κανονιοφόρος, το πλοίο ταχείας μεταφοράς Ζubr πάνω στο οποίο επιβαίνουν οι ειδικές δυνάμεις, επιθετικά ελικόπτερα Απάτσι, μαχητικά αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας.

Με τέτοια ισχυρή παρουσία μέσων και επίλεκτων δυνάμεων στο Αιγαίο δεν θα πρέπει να θεωρηθεί τυχαίο ότι χθες η τουρκική πτητική δραστηριότητα –δηλαδή οι παραβιάσεις από μαχητικά –ήταν μηδενική, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΓΕΕΘΑ.

ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ. Το σήμα για την έναρξη της άσκησης δόθηκε περίπου στις δύο τα ξημερώματα της Τετάρτης. Σύμφωνα με πληροφορίες, μάλιστα, ένα από τα σενάρια της άσκησης προβλέπει ανακατάληψη βραχονησίδας στην περιοχή. Αλλωστε και παλαιότερα ειδικές δυνάμεις που είχαν συμμετάσχει στην άσκηση «Πυρπολητής» είχαν φέρει εις πέρας ανάλογες αποστολές ανακατάληψης βραχονησίδας με αποβατική ενέργεια.

Σημειώνεται ότι η άσκηση έχει διεξαχθεί στο παρελθόν σε διάφορα σημεία της Ελλάδας από τον Εβρο έως τον Αργοσαρωνικό και τα νησιά του Αιγαίου. Αρκετές φορές δε έχει διεξαχθεί υπό τα βλέμματα του Πρωθυπουργού και του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ.

Πάντως το μήνυμα των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων φαίνεται ότι έφτασε στην απέναντι πλευρά του Αιγαίου, όπως προκύπτει και από την υποδοχή του από τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία αναμετέδιδαν την είδηση για τη διεξαγωγή της στρατιωτικής άσκησης στο Αιγαίο. Εξηγούσαν δε, στο τουρκικό κοινό ότι η ονομασία της άσκησης («Πυρπολητής») προέρχεται από την ελληνική Επανάσταση του 1821 «όταν πυρπολητές αποκαλούνταν οι Ελληνες που έκαιγαν τα πλοία του οθωμανικού ναυτικού». Αναφορά γινόταν εξάλλου και στις «ευχές» που μετέφερε μέσω Τwitter o Καμμένος για την επιτυχία της άσκησης.

Ο ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ. Σαφές μήνυμα προς την Τουρκία εξάλλου έστειλε χθες ο Πρόεδρος Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατά την επίσκεψή του στον Αρχηγείο του Στόλου, στον Ναύσταθμο Σαλαμίνας, επισημαίνοντας ότι «για την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ενωση, και σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, δεν υφίστανται αμφισβητήσεις και, πολύ περισσότερο, «γκρίζες ζώνες» στα σύνορά μας». Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ξενάγησαν στον Ναύσταθμό ο Πάνος Καμμένος, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης και ο αρχηγός ΓΕΝ αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης.