Πώς αποφασίσατε να μείνετε και να εργαστείτε στην Ελλάδα;

Ηρθα στην Ελλάδα και επισκέφτηκα μερικά νησιά στο Αιγαίο. Η Πάρος ήταν ένα από αυτά. Ηταν αγάπη από την πρώτη ματιά. Η ενέργεια του νησιού έκανε μεγάλη εντύπωση σε μένα και αυτό το ιδιαίτερο φως με έκανε να θέλω να μην κλείσω ξανά τα μάτια μου. Οταν συνάντησα τον σύζυγό μου, είχε μόλις μετακομίσει στο νησί για να ξεκινήσει μια πιο ήρεμη ζωή. Ηταν το καλύτερο πράγμα που μου συνέβη και ήξερα ότι ήταν ο λόγος που ήρθα στην Ελλάδα. Αυτή τη στιγμή ζω και εργάζομαι μεταξύ του Αμστερνταμ και ενός πανέμορφου νησιού στο Αιγαίο.

Στη διάρκεια της χειροποίητης δημιουργίας μιας τσάντας, αισθάνεστε ένα είδος διαλογισμού ή νοητικής αυτοσυγκέντρωσης;

Πιστεύω βαθιά ότι πρόκειται για μια μορφή διαλογισμού όταν δημιουργώ μια τσάντα. Είναι μια διαδικασία βήμα προς βήμα και χρειάζεται τη μέγιστη συγκέντρωση και ακρίβεια. Ειδικά στα χερούλια, όταν τα ράβω ή όταν ανοίγω τις τρύπες μία προς μία πάνω στο δέρμα. Σχεδόν το κάνω με κλειστά μάτια καθώς αυτό με φέρνει πίσω στην ουσία των πραγμάτων της ζωής και επανασυνδέομαι με τον εαυτό μου.

Τι σημαίνει TIANETENUI;

Είναι το νέο μου όνομα ως σχεδιάστριας και είναι μία λεκτική επινόηση. Το TIANE προέρχεται από το τελευταίο μέρος του ονόματός μου (Chris-tiane) ως αναφορά στα χέρια πίσω από το εμπορικό σήμα. Και TENUI είναι η λέξη στα ιαπωνικά για ό,τι είναι «ραμμένο στο χέρι».

Το TIANETENUI δηλώνει τη δημιουργία χειροποίητων κομματιών που ξεχωρίζουν για την απλουστευμένη μοντέρνα αισθητική τους και τις εκλεπτυσμένες στο μάτι λεπτομέρειές τους. Απευθύνονται κυρίως σε γυναίκες που αναζητούν να δημιουργήσουν το δικό τους ύφος. Τα κατά παραγγελία (bespoke) κομμάτια μου τις προσκαλούν να συμμετάσχουν στη διαδικασία της δημιουργίας, επιλέγοντας οι ίδιες το σχέδιο, το δέρμα και τον συνδυασμό των χρωμάτων για ένα μοναδικό κομμάτι που θα γίνει μέρος της καθημερινής τους ζωής. Με αυτόν τον τρόπο νιώθω να συνδέομαι με καθεμία από αυτές τις γυναίκες.

Υποστηρίζετε τη διαδικασία σχεδιασµού ή ακολουθείτε το κυνήγι των τάσεων;

Πάντα τη διαδικασία σχεδιασμού. Τα σχέδιά μου είναι για τις γυναίκες που έχουν βρει το στυλ τους και αναζητούν ένα κομμάτι που θα το κρατήσουν για όλη τους τη ζωή.

Ποια είναι τα υλικά που σας αρέσει να χρησιµοποιείτε;

Χειροποίητα υφαντά υλικά όπως το βαμβάκι, το φυσικά βαμμένο μετάξι και το βιολογικό λινό. Το δέρμα σε φυσικές αποχρώσεις. Οπως και τα ιδιαίτερα υφαντά κομμάτια από διαφορετικές χώρες. Οπως το όμορφο υφαντό που έφερα πρόσφατα από την Καμπότζη και το φοράω σαν κασκόλ.

Πιστεύετε ότι η σύγχρονη µόδα έχει σταµατήσει να ενδιαφέρεται για την ποιότητα;

Νομίζω ότι η σύγχρονη μόδα ενδιαφέρεται για την αειφορία. Ανάμεσα στις μικρότερες εταιρείες όλο και περισσότεροι σχεδιαστές εργάζονται με ελεγχόμενες πρώτες ύλες, με βιολογικό βαμβάκι και μαλλί που παράγονται στην Ευρώπη. Η συνείδηση αυτή έχει διαδοθεί ανάμεσα στους σχεδιαστές και η ποιότητα γίνεται πιο σημαντική από την ποσότητα.

Τι θα κρατούσατε από το παρελθόν για να το αξιοποιήσετε µελλοντικά;

Εχω μια συναισθηματική σχέση με πολλά αντικείμενα, αντικείμενα που φέρνω μαζί μου από τα ταξίδια μου σε μακρινές χώρες. Είναι αυτά τα αντικείμενα φτιαγμένα στο χέρι, όπως τα ιδιαίτερα ιαπωνικά κεραμικά σκεύη. Οταν πρόκειται για ρούχα, έχω μερικά από τη μητέρα μου. Οπως ένα μακρύ βαθύ μπλε παλτό που φορούσε πριν από 25 χρόνια και το θεωρώ ένα από τα ιδιαίτερά μου κομμάτια. Απλά το λατρεύω.