Αύξηση στα επεισόδια ρατσιστικής βίας κατέγραψε το 2017 το Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας στην ετήσια έκθεσή του. Σημειώνεται πως το 2017 καταγράφηκαν 102 περιστατικά ρατσιστικής βίας με περισσότερα από 120 θύματα, τη στιγμή που έναν χρόνο πριν τα περιστατικά έφταναν τα 95.

Πρόσφυγες και μετανάστες, ΛΟΑΤΚΙ άτομα, Ρομά αλλά και υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων βρέθηκαν στο στόχαστρο των επιθέσεων. Συνολικά 60 από τα περιστατικά έλαβαν χώρα στην Αττική και μάλιστα στο κέντρο της Αθήνας αλλά και σε περιοχές όπως ο Πειραιάς, η Νίκαια, ο Ασπρόπυργος, το Μενίδι και η Λεωφόρος Μεσογείων, ενώ 36 ρατσιστικές επιθέσεις έγιναν σε δημόσιους χώρους.

Οι δράστες, στη συντριπτική τους πλειονότητα ήταν Ελληνες, οι οποίοι έδρασαν είτε μόνοι τους είτε σε ομάδες. «Κατά το 2017 ενισχύθηκε η παρουσία ομάδων με ξενοφοβικές ιδεολογίες και εκδηλώσεις οργανωμένης βίας. Νέες και παλαιότερες, οργανωμένες βίαιες ομάδες διεκδίκησαν ηχηρότερα τη συμμετοχή τους στη δημόσια σφαίρα, αναλαμβάνοντας την ευθύνη ρατσιστικών επιθέσεων και απειλητικών τηλεφωνημάτων εις βάρος οργανώσεων, προσφύγων, μεταναστών, ΛΟΑΤΚΙ ατόμων και των υπερασπιστών τους» τόνισε η βοηθός Συντονίστρια του Δικτύου Τίνα Σταυρινάκη.