Την ομαλή μετάβαση της ελληνικής οικονομίας στις αγορές μέσω ενός είδους κάλυψης, όχι απαραίτητα με τη μορφή της κλασικής προληπτικής γραμμής στήριξης του ESM, υποστηρίζει ο Γ. Στουρνάρας.

Σε ομιλία του τόνισε ότι βασικός στόχος είναι να μην υπάρξουν αναταράξεις και στις τράπεζες ο διοικητής της ΤτΕ αναφέρει ότι καθώς η πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας είναι 5 σκαλοπάτια χαμηλότερα από την επενδυτική κατηγορία, για να αρθεί και το παραμικρό πέπλο αβεβαιότητας πάνω από τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, οι Ελληνικές Αρχές και οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να αποσαφηνίσουν το είδος της μεταμνημονιακής επιτήρησης, καθώς και το αν κάποιου είδους μεταμνημονιακής συμφωνίας υποστήριξης θα είναι διαθέσιμη μετά από τον Αύγουστο.

Σύμφωνα με την ΤτΕ, η απόφαση για τη θέση σε ισχύ μιας τέτοιας μεταμνημονιακής συμφωνίας βοήθειας, θα πρέπει να αντανακλά την ανάγκη της διασφάλισης ομαλής χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών- συμπεριλαμβανομένης της συνέχισης του waiver -και της ελληνικής οικονομίας, στο ενδεχόμενο που η πιστοληπτική βαθμίδα της Ελλάδας παραμείνει κάτω από την επενδυτική βαθμίδα και ειδικότερα εάν επιδεινωθούν οι συνθήκες στις αγορές.

Η αξιολόγηση

Ο Γ. Στουρνάρας επισημαίνει ότι η κυβέρνηση πρέπει να επικεντρωθεί στην έγκαιρη ολοκλήρωση της τέταρτης και τελευταίας αξιολόγησης, ενώ από την πλευρά τους οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να αποσαφηνίσουν τα μέτρα ελάφρυνσης του Χρέους.

«Συνολικά, πιστεύω ότι το 2018 είναι ορόσημο για την επιστροφή της Ελλάδας στην κανονικότητα. Είμαι πεπεισμένος ότι οι ενέργειες που περιέγραψα, θα οδηγήσουν σε μια βιώσιμη επιστροφή στις αγορές», κατέληξε ο Γ. Στουρνάρας, συμπληρώνοντας ότι αυτό θα σηματοδοτεί την τελική έξοδο από την κρίση και τη μετάβαση σε ένα μοντέλο εξωστρέφειας, μετά από μια μακρόχρονη επώδυνης προσαρμογής, κοινωνικών εντάσεων, ύφεσης και οικονομικής στασιμότητας.

Προέβλεψε επίσης ότι η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί φέτος με ρυθμό που ενεδεχομένως θα υπερβεί το 2%.

Αναφορικά με τους περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων ο Διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος υποστήριξε ότι θα πρέπει να αρθούν πλήρως μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος τον προσεχή Αύγουστο.