Το μήνυμα ήταν μαχητικό. «Δεν θα υποταχθούμε ποτέ» διεμήνυσε ο Κάρλες Πουιτζντεμόν μέσω των δικηγόρων του, οι οποίοι τον επισκέφθηκαν χθες στις φυλακές του Νοϊμίνστερ, όπου βρίσκεται προφυλακισμένος μετά τη σύλληψή του την περασμένη Κυριακή. «Το μήνυμά του στους Καταλανούς», πρόσθεσαν οι δικηγόροι του, είναι ότι «θα συνεχίσει τον αγώνα του. Θα είναι ένας μακρύς αγώνας, αλλά θα είναι επιτυχημένος». Η μαχητικότητα ταιριάζει στο προφίλ του εθνικού ήρωα που θέλει να είναι ο 55χρονος αρχηγός των αυτονομιστών της Καταλωνίας. Η συνέχεια όμως διαγράφεται κάθε άλλο παρά ηρωική. Τον περιμένει μια μακρά δικαστική διελκυστίνδα στη Γερμανία, χωρίς το φωτοστέφανο του πολιτικά διωκόμενου και του πολιτικού κρατουμένου. Η Γερμανία θεωρεί την υπόθεση Πουιτζντεμόν «αποκλειστικά εσωτερική υπόθεση της Ισπανίας», όπως εξήγησε και χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, και «η Ισπανία είναι κράτος δικαίου». Στην υπόθεση αυτή το Βερολίνο δεν πρόκειται να πάρει το μέρος των αυτονομιστών της Καταλωνίας.

Ο Πουιτζντεμόν θα παραμείνει προφυλακισμένος στο Νοϊμίνστερ το καθολικό Πάσχα, αυτήν την Κυριακή, κατά πάσα πιθανότητα για πολύ περισσότερο χρόνο. Η σύλληψή του στη Γερμανία κατ’ εφαρμογήν του ευρωπαϊκού εντάλματος της Ισπανίας ήταν αυτονόητη, όχι όμως και η έκδοσή του. Διότι ο Πουιτζντεμόν δεν είναι πολιτικός κρατούμενος, αλλά ούτε και κοινός ποινικός κρατούμενος. Η Ισπανία τον καταζητεί με την κατηγορία της «ανταρσίας» για τη βίαιη κατάλυση της δημοκρατικής τάξης. Τέτοια κατηγορία δεν υπάρχει στον γερμανικό ποινικό κώδικα, ο οποίος έχει μόνον την παράγραφο 81 περί «εσχάτης προδοσίας». Οι δικαστές του Εφετείου του Σλέσβικ λοιπόν θα πρέπει να αποφανθούν εάν πρόκειται για το ίδιο αδίκημα, διότι μόνον τότε είναι δυνατόν να ορίσουν την έκδοσή του στην Ισπανία. Δύσκολο επίσης είναι να αποφανθούν και επί της «βίαιης» ανατροπής, καθώς ο Πουιτζντεμόν καλεί μονίμως σε ειρηνική αντίσταση. Αλλά και να εγκρίνει το Εφετείο την έκδοσή του, ο Πουιτζντεμόν έχει τη δυνατότητα να φτάσει μέχρι το Aνώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας.

Η περίπτωση Πουιτζντεμόν είναι και πολιτικά ευαίσθητη για τη Γερμανία. Χθες τον επισκέφθηκε ο πρώτος γερμανός βουλευτής Μπερντ Λούκε, ευρωβουλευτής και ιδρυτής του ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), που μετά το εγκατέλειψε ιδρύοντας το κόμμα Φιλελεύθεροι – Συντηρητικοί Μεταρρυθμιστές (LKR). Η σπουδή του να επισκεφθεί τον κρατούμενο Πουιτζντεμόν δείχνει τον κίνδυνο ο καταλανός αυτονομιστής να μετατραπεί σε ήρωα και των γερμανών εθνικιστών και ακροδεξιών. Το Σπίγκελ σχολίασε σχετικά ότι η απόλυτη ταύτιση της καγκελαρίου Μέρκελ με τον Μαριάνο Ραχόι οφείλεται και στη δυσπιστία της έναντι του Χριστιανοκοινωνιστή υπουργού Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ, και του βαυαρού πρωθυπουργού Μάρκους Ζέντερ για τον έλεγχο των συνόρων της Βαυαρίας που είναι εξωτερικά σύνορα της Γερμανίας. Ισως θα είχε νόημα να αφεθεί ελεύθερος ο Πουιτζντεμόν, όχι για τους λόγους που θέλουν οι υποστηρικτές του.

Αλλά για μπορέσει να περιηγηθεί την περιοχή στην οποία συνελήφθη την περασμένη Κυριακή και να εμβαθύνει στο καθεστώς που απολαμβάνει εκεί η μειονότητα των Δανών. Διότι είναι «ειρωνία της Ιστορίας», όπως σχολίασε η «Τσάιτ» ότι ο Πουιτζντεμόν συνελήφθη στη μεθόριο Γερμανίας – Δανίας, μια περιοχή που γνώρισε αιματηρές συγκρούσεις Γερμανών και Δανών. Αλλά τα τελευταία 150 χρόνια δείχνει πώς δύο εθνικές ομάδες μπορούν να συμβιώνουν ειρηνικά: «με σεβασμό, εγγυημένα δικαιώματα, και ευημερία για όλους».

Στη Σκωτία παραδόθηκε η καταλανή πρώην υπουργός

Παραδόθηκε χθες στην αστυνομία της Σκωτίας η καταλανή πανεπιστημιακός και πρώην υπουργός της αυτονομιστικής καταλανικής κυβέρνησης Κλάρα Πονσατί, εναντίον της οποίας είχε εκδοθεί ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης. Η Πονσατί, που συγκέντρωσε μέσα σε λίγες ώρες άνω των 135.000 ευρώ για τη νομική της υπεράσπιση, αφέθηκε ελεύθερη το απόγευμα, αφού κατέβαλε εγγύηση.